Min Jegerdokumentasjon:
Nå er ettersøksavtalen digital
Fra og med i dag kan du opprette digitale ettersøksavtaler i appen «Min jegerdokumentasjon». Samtidig åpner Miljødirektoratet det videregående ettersøkskurset for alle.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Miljødirektoratet har lenge jobbet med digitalisere hverdagen for norske jegere og hundeførere.
Fra og med i dag er den digitale ettersøksavtalen på plass i appen «Min Jegerdokumentasjon».
Jakt & Fiske omtalte tidligere i år at Miljødirektoratet jobbet med å få på plass denne funksjonen.
– Mange har ikke egen ettersøkshund, og er avhengig av avtale med andre. En digital avtale gjør det enklere for jegerne, og vi er et viktig skritt nærmere målet om å få all jegerdokumentasjon lett tilgjengelig på «Min jegerside» og i appen «Min jegerdokumentasjon», sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet i en pressemelding.
Også NJFF er tilfreds med at det nå er mulig å få ettersøksavtalen i digitalt format.
- Dette gjør det mye lettere for jegerne, som nå har det aller meste av dokumentasjonen som kreves for å jakte storvilt, lagret i én app. Vi håper også at dette vil kunne fungere som en påminnelse om at det er krav om ettersøksavtalen for elg, hjort og rådyr, sier jakthund- og viltkonsulent Olav Greivstad i NJFF.
Signeres i Altinn
Er det du som er fører av ettersøkshunden? I så fall er det du som må opprette avtalen. Deretter får jegeren et varsel om å signere avtalen i portalen Altinn.
Deretter vil avtalen dukke opp hos begge parter. Avtalen leses enkelt av med en QR-kode under feltkontroll.
Satser på kompetanse
I tillegg til forbedret digital hverdag, satser Miljødirektoratet også på kompetanseheving. Kurset «Ettersøk videregående» er nå åpent for alle.
Det betyr at jaktledere som ønsker mer kompetanse, eller ledere av kommunale fallviltgrupper, nå kan lære mer om hvordan ettersøk organiseres og hvordan man kan lede ettersøksekvipasjene på en god måte.
Tidligere har dette kurset vært forbeholdt hundeførere som ønsker å ta oppdrag for offentlige myndigheter, som for eksempel kommunen de bor i.
Også dette er en endring Greivstad er glad for:
– Vi synes det er veldig positivt at det nå blir åpent for at alle som vil kan ta ettersøk videregående. Dette er noe NJFF har jobbet for i lang tid, og jeg opplever at prosessen dialogen med Miljødirektoratet har vært veldig god, sier han.
Greivstad tror en slik endring vil gjør at kommunale viltforvalter har mulighet til å heve sin forståelse og kompetanse når det kommet til ettersøk.
- Vi håper at dette vil gi enda bedre arbeidsforhold for alle som driver med ettersøk i regi av det offentlig, som blant annet omfatter ettersøk knyttet til trafikkulykker der vilt er innblandet, sier han.