Annonse

Beitegrunnlaget:

Ny NINA-rapport bekrefter nedgangen

Seniorforsker Erling Johan Solberg ved NINA.
Seniorforsker Erling Johan Solberg ved NINA.

I perioden 2010 til 2019 sank antallet ROS-trær med gjennomsnitt åtte prosent i Norge. Men blåbærlyngen viser nå en positiv trend.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

I perioden 2010 til 2019 sank antallet ROS-trær i beitbar høyde med i gjennomsnitt åtte prosent i Norge. Nedgangen var størst på Østlandet, deler av Sørlandet og i Trøndelag (ROS), mens Vestlandet og Nord-Norge var mindre berørt.

Dette er noen av resultatene i en ny rapport fra overvåkingsprogrammet for hjortevilt, i regi av Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Når det gjelder beitetrykk, ble den største økningen funnet i Nord-Norge, i Trøndelag og på Vestlandet, mens det ble registrert synkende beitetrykk på Sørlandet og på Østlandet. Særlig stor var nedgangen i det registrerte beitetrykket i Buskerud.

For blåbærlyngen viser landskogs- takseringens data at dekningsgraden har økt i Norge generelt og på Østlandet spesielt de siste 14 åra.

– Hvordan utviklingen har vært i et lengre perspektiv kjenner jeg ikke til, og jeg er usikker på om det eksisterer data fra større områder som kan fortelle oss noe entydig om dette, sier seniorforsker Erling Johan Solberg ved NINA.

Powered by Labrador CMS