Annonse

Brufossfisket

50 år for folk flest

Omstridte flåter, garn og teiner. Men Numedalslågen, originalen i landets elvefamile, byr også på 12 km innbydende fluestrømmer i øvre deler. Brufoss er Østlandets laksesentrum til rimelige priser og et miljø med appell.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

– Elva går på 70 kubikk. Alt mellom 60 og 120 er bra. Jeg har ikke vært i fisk det siste døgnet, men du må jo fiske, uansett!

Tom Tveitan (53) speykaster seg ned øvre del av Øya, en av 34 fiskeplasser mellom Svarstad og Hvittingfoss forbeholdt stangfiske (hvor av to reine fluesoner) på de 12 kilometerne som utgjør Brufossfisket, i øvre lakseførende del av Numedalslågen.

– Miljøet her er fenomenalt, sier Tom.

Han har vært her siden han var elleve og kjenner alle strømkanter og større steiner det er verdt å kjenne. Kunn- skap han sjenerøst deler. Formiddagen er best.

Grunneierfilosofien, om å tilby en sammenhengende fiskestrekning for folk flest til en rimelig pris, har vist seg slitesterk.

Fiskekompis Torfinn Kristiansen (54) har vært her like lenge. Også han betoner trivselen på Brufoss. I motsetning til fluefiskeentusiast Tom, foretrekker han å fiske fra båt på harlingvis (dorgefiske nedstrøms) som i Namsen.
Tid for kake.

Helsefremmende

– Jeg ror selv, det er bra for helsa. Jeg har gått ned ni kilo i sommer, humrer bursdagsbarnet Ludvig Larsen. Det er ikke hver dag man fyller 80 år, kompisene har spandert bløtkake. Så langt denne sesongen har veteranen tatt 30 lakser, den siste kom på land seinest i går. 7, 9 kg. På selve dagen.

Brufossentusiast Tom Tveitan kjenner alle strømkantene som er verdt å kjenne – kunnskap han villig deler – om du skulle være fristet til å ta turen.
Brufossentusiast Tom Tveitan kjenner alle strømkantene som er verdt å kjenne – kunnskap han villig deler – om du skulle være fristet til å ta turen.

Totalt har det blitt snaut 500 lakser på Brufoss siden debuten i 1989, fortrinnsvis på sonene opp mot Hvittingfoss. Ludvig fisker ingen andre steder. Her har han sitt paradis. Det går helst i sluk og mark.

Riffling hitch

Fangsttavla på Laksehytta, møteplass for veteraner som skårunger, viser at det er landet åtte lakser så langt denne dagen, på tampen av 2021-sesongen. Godkjent, i det som under oppsummering ut på høsten skal vise seg å bli den dårlige laksesesongen i landets lakseelver noensinne.

Historietime: Fenomenet Julius Ytteborg

– Elva holder 16 grader. Da står laksen i strykene. Fisken stopper ikke så lenge her, så det gjelder å få vist den flua. Men det hjelper ikke å stresse, sier en lett rastløst Tom Tveitan. Han sluker et kakestykke, før han igjen strener av sted mot Øya.

– Kanskje du bør prøve en annen flue, foreslår fotografen og styrer en drone i posisjon. En perfekt serv til Tom for markeds- føring av riffling hitch-metoden og «Hitch-minken», flua han har tatt rundt 70 lakser på de seinere åra. Metoden går ut på å få flua til å pløye vannskorpa med livlige bevegelser.

Laksedagboka holder tilstedeværende fiskere løpende oppdatert om siste fangster på Brufoss. Numedalslågen er årlig inne blant landets fem beste lakseelver.
Laksedagboka holder tilstedeværende fiskere løpende oppdatert om siste fangster på Brufoss. Numedalslågen er årlig inne blant landets fem beste lakseelver.

Brofoss-myter

Det er mange myter om Lågen, som elva omtales lokalt. En av dem er ifølge «ekspertisen» at det ikke er fisk på Brufoss i juni.

– Bare tull! En del laks er på plass opp mot Hvittingfoss allerede ved sesongstart. Men når ingen fisker i juni, blir det ikke rare fangsten, fastslår Torfinn Kristiansen.

Like fullt, det er gjerne fra midten av juli og utover i august/september det kommer laks i et større antall i denne delen av elva. Kraftige fosser som Åbyfoss, Holmfoss og Kjerrafossen, styrer oppgangen av laks.

Bokanmeldelse: Suveren veiviser til laksefiske på Sørlandet

I sommer kom første Brufoss-laks på land 19. juni. 6,4 kg, tatt på flue av Jaran Bøen. På tampen av juni var det landet drøyt 700 laks i Lågen, den største på 15,6 kg.

Laksen er på plass i hølene opp mot Hvittingfoss allerede tidlig i juni. Men fiskes det ikke, blir det heller ikke fangst, fastslår Torfinn Kristiansen. Han har fisket på Brufoss i 40 år.
Laksen er på plass i hølene opp mot Hvittingfoss allerede tidlig i juni. Men fiskes det ikke, blir det heller ikke fangst, fastslår Torfinn Kristiansen. Han har fisket på Brufoss i 40 år.

Grunneierfilosofien, om å tilby en sammenhengende fiskestrek- ning for folk flest til en rimelig pris, ble spikret i 1969. Mange er sesongkortfiskere. De kommer fra Skien, Tønsberg, Sandefjord, Horten, Larvik … Lågen er hjemmeelva, for mange kun en snau times kjøring unna.

– Forvaltningsopplegget holder fortsatt. Det tyder vel på at vi har gjort noe riktig, sier Arne Lindsverk, ildsjelen framfor noen, som gjør sitt beste for å tone ned egen betydning.

Camp Villaks suksess

– Vi er mange som har dratt lasset på Brufoss. Du får ikke utrettet stort alene, påpeker Arne, skjenker kaffe og viser til Camp Villaks (se Lågen-lykke). «Mr. Brufoss» gleder seg over at en del ungdommer søker seg tilbake til elva, etter å ha deltatt på ungdomscampen.

Som en av eierne og primus motor ved Brufoss Hytte og Laksesenter, har han vært med så lenge de fleste kan huske. I labre år som 2021, i middels år, og i strålende sesonger som i 2017. Da kunne Brufossfisket protokollføre drøyt fem tonn laks, fordelt på vel 1000 fisk med en snittvekt på 4,7 kg.

Les også: Jubelsesong i mange lakseelver

Totalfangst for elva var 26,5 tonn fordelt på 5700 lakser – landets tredje beste.

Økende sportsfiske

Fiske med reke og drivgarn. Ulike giper, Mælkastet, trolig den eldste fangstmetoden i Lågen, Kjerrateina, det gedigne fangst- anlegget i Svarstad – og de spesielle flåtene, drøyt 30 i tallet, som fisker på såkalt flatlåg i nedre halvdel av lakseførende strekning.

Fangstmetoder med en historie tilbake til middelalderen holdes i hevd, og er gjenstand for evig debatt i lokalavisa. Samtidig går også utviklingen i Lågendalen sin gang, i favør sportsfiske. Rundt 60 prosent av laksen tas i dag på stang, ca. 40 prosent på ulike typer faststående redskap.

Brufossfisket

Forvaltningslaget består av 42 rettighetshavere og omfatter 12 km elv mellom Svarstad og Hvittingfoss, i øvre lakseførende del av Numedalslågen. 34 navngitte fiskeplasser, herunder egne fluesoner.

Karakter: Elva er 40–70 meter bred med en relativt hurtig strøm, vekslende mellom korte og lengre strykpartier og større og mindre høler, svært velegnet for fluefiske.

Vabrottet, Kallebergøya og Føssa hører til strekningens mest attraktive fiskeplasser. Reguleringer i vassdraget oppstrøms lakseførende strekning, gir relativt stabil vannføring gjennom fiskesesongen.

Sesong: 1. juni–24. august. Midtsesongevaluering rundt 15. juli, hvor sesongen kan utvides til 31. august.

Kvote: Døgnkvote på to laks

Fiskekort: Døgn 450,- uke 2700,- sesong 5500,-

Overnatting: Høystandardhytter ved Brufoss Hytte og Laksesenter

Nærmere info: www.brufoss.no

Mail: post@brufoss.no, tlf. 40 19 36 09

Tidvis folksomt

Laksefiske på Brufoss forutsetter at du er relativt sosialt anlagt. Beliggenheten og fritt kortsalg gjør at det tidvis kan være folksomt her. Spesielt i helgene. Men er du på beina grytidlig en tirsdag eller torsdag, kan du oppleve å ha en kilometer innbydende fluestrøm for deg selv. Det fortoner seg som et eksklusivt fiske til 450 kroner døgnet.

Tid for bløtkake. Fra venstre bursdagsbarnet Ludvig Larsen, Kjell Holmen og Svein Karlsen, sistnevnte også oppsynsmann. Bak: Arne Lindsverk, primus motor på Brufoss gjennom fire tiår.
Tid for bløtkake. Fra venstre bursdagsbarnet Ludvig Larsen, Kjell Holmen og Svein Karlsen, sistnevnte også oppsynsmann. Bak: Arne Lindsverk, primus motor på Brufoss gjennom fire tiår.

Til Reset med oss, ti minutters gange oppstrøms Laksehytta. En sone hvor det tas mye fisk på flue. Tveitan kaster og kaster, giret på å få satt fast en laks, til ære for fotografen. Ikke en stramming i fluelina.

Utover kvelden, når vi for lengst har dratt vår kos, kommer regnet. Mobilen ringer rundt 07.00 på morgenkvisten.

– Hei, det er Tom! Væromslaget gjorde susen. Fikk nettopp en på 7 kilo på riffling.

Powered by Labrador CMS