Test av Sako S20 Hunter Cerakote
To rifler i én
Den nye Sako S20 er en teknisk avansert rifle med mulighet for ombygging mellom bane- og jaktskjefte. Selv om vi har noen ankepunkter, har vi å gjøre med en gjennomarbeidet og funksjonell nyvinning.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Den finske produsenten kom for noen år siden med ombygningsmulighet fra jakt- til baneskjefte for Tikka T3x ved hjelp av ekstra moduler. Nå er den helt nye Sako S20 på markedet, og også denne markedsføres av Sako som et modulvåpen. Rifla kan bygges om mellom konfigurasjonene «Hunter» og «Presicion», men på et mer avansert nivå.
Ny låskasse
Sako S20 har en helt ny låskasse i stål med smal patronåpning. Foreløpig kommer låskassa bare i en lang utgave for alle patronklasser. Kassa og pipa er overflatebehandlet med Cerakote i samme gråtone som skjeftet. Pipa i rustfritt stål er fast i låskassa, uten noen mulighet for enkelt pipeskift. Jeg savner dette punktet på en modulrifle.
Pipa er flutet med langsgående utvendige riller, og er gjenget for lyddemper. Sluttstykket er helt sylindrisk, og har tre låseklakker som gir lavt hevearmsløft. Boltskaftet har en smal diameter etter samme mal som Tikka T3, og boltmuffa er laget i kunststoff.
Ramme
Rifla er bygget opp rundt en lang aluminiumsramme som låskassa er festet til med V-formede kontaktflater, som gir tett tilpasning til kassa. Plastskjeftet er todelt, og bakskjeftet har en egen innvendig ramme i aluminium. Begge ytterskallene har festeskruer som også holder hurtigfester for reimbøyler.
Ved demontering av rifla er det mange skruer å holde styr på, siden alle delene nødvendigvis må festets til hverandre. Det gjør at skifte av konfigurasjon mellom jakt og bane bør gjøres på et oversiktlig sted, og definitivt ikke i lyngen.
Moduler
Testrifla har jaktkonfigurasjon med smalt og avrundet forskjefte. Bakskjeftet har særegen design og en svært rom tommelhullåpning og smale spiler. Begge grepsflatene har gummiering for bedre friksjon.
Skjeftekammen har justerbar kinnstøtte. Denne er litt kort og oppleves skarp mot kinnet under skyting. Lengden på jaktskjeftet kan justeres med mellomstykker foran en dyp og myk gummikappe. Både foran og bak sitter vanlige reimfestenipler i tillegg til hurtigfestene.
Avtrekk
Avrekkerhuset er også nytt, og tilbyr justering av vekt mellom 1 og 2 kg. Også avtrekkerens posisjon kan justeres. Sikringen er totrinns og blokkerer tennstempelet direkte. En egen underliggende knapp frigjør hevarmen i sikret posisjon.
Magasinet rommer 5 patroner og er laget i plast. Det stikker litt ut fra skjeftet i underkant, men er lett å få tak på. Utløseren er integrert i magasinets forkant, og er veldig rask å betjene. Magasinet faller også svært lett på plass i rifla.
Tilbehør
Ekstra skjeftemoduler må kjøpes separat, og ligger i samme prisnivå som andre ettermarkedsskjefter. Det meste av ekstrautstyret til rifla er knyttet til baneversjonen, slik som monopod for bakskjeftet, anleggskrok for forskjeftet og tommelhvile for tangen. Sako S20 har fått sin egen montasje som er tilpasset picatinnyfestene på toppen av låskassa. Dette er en kraftig langholds skinnemontasje med brede ringer. Sako leverer også et 10-skuddsmagasin.
Primadonnanykker
Testrifla i .308 Winchester var enkel å betjene på skytebanen, og stokken ga et godt grep. Den gikk godt sammen med den nye patronen Sako Powerhead Blade 10,5 gram. Kombinasjonen ga konsekvent 25 mm samlinger. Den viste litt primadonnanykker ved å gi noe mer spredning uten en hånd mellom skjefte og anlegg, rifla var også litt kresen med annen ammunisjon. Boltgangen i er glatt og uten lugging, så hurtige repetisjoner går lett.
Rifla blir et kompromiss mellom en jaktrifle og en banerifle. Jaktversjonen veier litt i overkant av hva jeg personlig foretrekker, men Sako har definitivt klart å modernisere seg godt med S20. For den som ikke vil ha separat jaktfeltskjefte fra KKC eller GRS til jaktrifla, er Sako S20 et spennende alternativ.