Annonse

Brunbjørn

Ikke vært så mye «bjønn» i Norge siden 2009

Antall hunnbjørner i Norge går opp. Men fortsatt er bestanden under det nasjonale bestandsmålet.

Det ble registrert 160 brunbjørner i Norge i 2021. Det er ti flere enn året før og det høyeste antallet registrert i landet siden 2009. Men antallet er fortsatt under bestandsmålet for bjørn.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) sin avdeling i Svanhovd i Pasvikdalen har laget en ny rapport om bestanden av brunbjørn i Norge på oppdrag på Rovdata.

Instituttet har analysert 1.513 avføringsprøver, hårprøver, urinprøver og vevsprøver som man mistenkte stammet fra bjørn. Slik ble det identifisert 160 individer, men flere brunbjørner kan ha vært innom Norges grenser.

67 av brunbjørnene var hunner.

– Det er det høyeste antallet som er påvist i Norge siden 2009. Med bestandsmål som er rettet mot årlige bjørnekull er det positivt for bestanden at antall hunnbjørner går opp, sier leder Snorre Hagen hos NIBIO Svanhovd på nettsidene til Rovdata.

Les også: Påvirker jakt bjørnebinnas strategi?

Til sammen 116 av brunbjørnene var kjent fra før. De øvrige er enten bjørnunger, har innvandret fra et av våre naboland, eller er ikke fanget opp i tidligere års registreringer.

Det ble påvist flest brunbjørner i fylkene Troms og Finnmark (68), Innlandet (66) og Trøndelag (25). Tallet for Innlandet er det høyeste siden 2009.

Les også: Høye blyverdier i bjørn

Under bestandsmålet

Stortinget har vedtatt et nasjonalt bestandsmål på 13 årlige bjørnekull i Norge, og bestanden var i 2021 under målet. Det er estimert at det ble født 8,1 bjørnekull, ned fra 8,6 året før.

– Reduksjonen skyldes utviklingen i rovviltregion 6, Møre og Romsdal og Trøndelag, som hadde en nedgang i estimatet fra 2,9 til 1,6 bjørnekull i fjor, sier Kindberg.

Nysgjerrig på hvor bjørneprøvene er funnet? Det kan du sjekke på Rovbasen.

Powered by Labrador CMS