Annonse
Blyfri rifleammunisjon kommer i stadig nye varianter – her noen eksempler fra produsenten RWS.

Satser enda mer på miljøvennlig ammo

Endelig var det mulig å besøke våpen- og utstyrsmessa IWA Outdoor classics igjen, etter to år med pandemipause. Og det er miljøfokus som er det store trekkplasteret i år.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Vidar Nilsen er NJFFs jakt- og våpenkonsulent og rapporterer fra IWA-messen for Jakt & Fiske.

Det første som slår en når en trår inn på messeområdet, er at Europa ikke er helt tilbake til normalen. Enkelte velkjente varemerker glimrer med sitt fravær, reiserestriksjoner forhindrer leverandører fra enkelte land å komme, og krav til FFP2-masker, vaksinepass og håndsprit følges opp med tysk presisjon.

På IWA-messa er det alltid noen forbedrede versjoner av allerede velkjent våpenkonstruksjoner å se, men det er helt klart at miljøet er det store fokusområdet til en rekke produsenter i år.

Blyfritt til folket

EU strammer stadig strikken når det gjelder miljøvennlige produkter, med bestemmelser som også får betydning i Norge. Med de signalene som foreligger, så har rett og slett ikke bransjen annet valg enn å tilpasse seg kommende regelverk, eller forsvinne.

Stadig flere produsenter kommer med nye blyfrie riflekuler til jakt, og blyfri jaktammunisjon leveres snart i de aller fleste kalibre som finnes i norske våpenskap. Spesielt ser vi nå at flere kommer opp med ulike typer blyfrie kuler i sortimentet, med ulike egenskaper, beregnet på ulik bruk.

Eksempelvis kan vi nevne at flere blyfrie patroner også utvikles spesielt for å prestere i rifler med korte løp. Det er en fordel for mange norske jegere, da kort løpslengde er vanlig på rifler med lyddemper.

Nedbrytbar forladning og «renere» duer

I haglpatroner er det største fokuset på forladningen – den velkjente «plastproppen». Stadig flere nedbrytbare varianter er på trappene, og ulike former for biopolymer/plantebaserte materialer ser ut til å være fremtida når det gjelder forladninger.

Når det gjelder leirduer, så er «gårdagens» miljøduer, med lave nivåer av miljøskadelige stoffer (PAH), ikke lenger nok. Med nye EU krav rett rundt hjørnet, er kravene satt til tilnærmet 0% miljøskadelige stoffer.

Her må det bemerkes at de mest miljøriktige produktene som er å oppdrive, allerede brukes på mange norske skytebaner.

Stadig bedre teknologi

Digital optikk som kan brukes både dag og natt og termisk teknologi er et annet område hvor utviklingen på ingen måte har stoppet opp. Ingenting revolusjonerende nytt, men at det blir stadig bedre kvalitet på produkter beregnet på den «vanlige jeger», er utvilsomt.

Er du sugen på enda flere nyheter fra våpen- og utstyrsmessa? De finner du i kommende nummer av Jakt & Fiske.

Du kan se flere bilder fra IWA-messa i bildegalleriet nederst på siden.

Powered by Labrador CMS