Vilt bra!

23. desember 2020

Vil du både gi barna dine leselyst og et godt innblikk i naturtilstanden på jorda akkurat nå? Da bør du sjekke ut boka Ville greier.

Det finnes mange bokverk og nettsteder for barn og unge om natur, dyreliv og miljøkrise. Men det er sjelden vi opplever at temaene formidles så godt, spennende og underholdende som i denne boka.

Ole Mathismoen er kjent for mange som miljøjournalist i Aftenposten. Han har samarbeidet med illustratør Jenny Jordahl i flere år, både i «Aftenposten Junior», og i flere tidligere bokutgivelser.

Det spesielle med denne duoens prosjekter, er at de presenterer kompliserte temaer i tegneserieform. Vi blir med de to rundt omkring i verden, der vi møter massevis av spennende arter og aktuelle miljøutfordringer.

Mye av innholdet er gledesfylt: Vi bygger fuglekasser, samler bjørnebæsj, fanger insekter og kikker på spekkhoggere.

Men alt er ikke positivt. Jenny og Ole tar for seg helt konkrete miljøutfordringer, f.eks hvordan blåskjellene forsvinner, og hvordan insektene på jorda går drastisk tilbake. Mange av temaene er ganske avanserte: fremmede arter, betydningen av kantsoner langs vassdrag, og restaurering av ødelagt natur.

Et minus kan kanskje være at Jenny og Ole til tider kan oppfattes som litt snusfornuftige. Tilnærmingen er biologisk og forskeraktig. Her er heller ingen friluftsglede. Jenny og Ole snakker mest om naturen, og bruker den ikke særlig mye. De fyrer verken bål, går på ski eller fisker.

Men Ville greier er nok neppe ment å være noen friluftsbok. I mine øyne er den snarere en moderne lærebok – og i så måte tror jeg den vil treffe sitt publikum godt

Noe av det aller beste med Ville greier, er at den pirrer nysgjerrigheten. Hvis jeg var 8-10 år, ville jeg ha slukt den!

Ville greier

Ole Mathismoen og Jenny Jordahl

Vigmostad & Bjørke AS

Pris kr 349,-

 

På forsiden nå