Annonse

Kritisk for villreinen nord i Rondane – nattestenger vei

Villreinen lever nomadisk og er sårbar for hindringer. Nord i Rondane vegrer den seg for å krysse Grimsdalsvegen.
Villreinen lever nomadisk og er sårbar for hindringer. Nord i Rondane vegrer den seg for å krysse Grimsdalsvegen.

Statsforvalteren i Innlandet ser med stor bekymring på at villreinen nord i Rondane ikke får krysset Grimsdalsvegen. Veien nattestenges mellom 19. og 26. juli.

Publisert

– Dyrene har det ikke bra slik situasjonen er nå, og vi må gjøre hva vi kan for at reinen skal komme seg til nye beiter og unngå sykdom, står det i en melding fra Statsforvalteren i Innlandet.

Villreinen nord i Rondane, som er avhengig av store leveområder, forsøker i disse dager å krysse veien for å komme sørover til sommerbeitene sine.

Ingen kjøring eller camping

I et forsøk på å få reinen til å krysse veien, vedtar Statsforvalteren umiddelbar nattestenging av Grimsdalsvegen mellom Veiskillet og Pondarvangen for motorkjøretøy, inkludert elsykkel, i perioden mellom 19. juli klokken 21.00 og onsdag 26. juli klokken 07.00, står det i meldingen.

Stengingen gjelder mellom klokken 21.00 til klokken 07.00 alle dager. Den inkluderer parkering med motorkjøretøy på eller langs veien, herunder camping.

Skremt

– Reinen har flere ganger den siste tida prøvd å krysse Grimsdalsvegen, men har trukket tilbake før de har nådd veien, sannsynligvis fordi de er blitt skremt, står det.

I 2019 ble en stor villreinflokk stående nord for Grimsdalsvegen på et relativt lite område. Samme år førte et fotråteutbrudd, den mest fremtredende og synlige sykdommen hos villrein i Rondane, til at rundt 30 til 40 prosent av kalvene i den nordligste delen av Rondane døde. Sykdomsutbrudd oppstår når dyrene står for tett.

Det er nå stor bekymring for at man kan få den samme situasjonen på nytt. Opp mot 900 villrein står fortsatt nord for Grimsdalsvegen.

Powered by Labrador CMS