Annonse

Månedens ytring

Jukebox for jakt og fiske

Tom Stalsberg har skrevet en spilleliste for jegere og fiskere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Ørret. Laks. Abbor. Hare. Rev. Elg. Hjort. Sønnavind. Regn. Lite vann. Tørke. Bannskap. Frustrasjoner. Nattfiske. Ro. Grill. Dram. Latter. Spenning. Kameratskap. Hytta.

V-formasjoner på himmelen når de drar sørover igjen.

Takk for nå, vi sees neste sesong. Dette er noen siklende stikkord for det ganske så gode liv, vår etter vår, år etter år. Måtte det bli noen til, folkens.

Vi speider nå inn i høstens vakrest farger, og mørke kvelder, der vi leiter etter små tegn til det som kan ligne på intelligent liv her på vår stakkars Moder Jord, men det er ikke lett å få øye på klok- skap, raushet og kunnskap.

Spesielt ikke i onde 2022-dager, i en tid vi vanlige folk roper etter billigere strøm og rettferdighet, mens Putin fortsatt viser sitt sanne og groteske ansikt, og de styrtrike norske kapitalistene flytter til Sveits, og de snakker ut i pressen om hvor jævlig det er å bo her i Norge. Hæ? Landet som flyter over av ørret! Okay, folk må bare flytte dit de vil. Tjene så mye penger de vil, og gjøre nesten hva de vil, men kom pokker ikke her og si at vårt langstrakte land er jævlig å bo i. Hvor har forresten disse folka levde siste 60 åra? I et boblebasseng med øynene lukka bak ei litt for trang badehette? Har ikke de styrtrike fått med seg gratis helsevesen, skole og en ellers en ganske så brukbar velferd for de aller fleste?

Men, vi skal ikke dvele ved dem som ikke finner glede i norsk skog, fjell og li, ved tjern, hav og elver. De får holde på med sitt, og vi med vårt: Se der, et vak.

Se der, en sti. Se der, en kongeørn.

Ettersom det nærmer seg den tida på året når vi flesker til med gris, lutefisk, akevitt, pinnekjøtt og kalkun, så slår denne skribent et slag for: «JUKE-BOXEN FOR JAKT og FISKE».

Min spilleliste er spesiallaget for denne noble publikasjon, der kriteriet for å være med er ganske så (teit) og enkelt. Det er band og artister eller navn på låter som på en eller annen måte kan settes i sammenheng med jakt og fiske i den videste betydning. Og alt er valgt ut helt egosentrisk.

A-ha er selvsagt på jukeboksen med «Hunting High and Low». Vi veit ikke om Morten Harket er en fluefisker av rang, men han spelte i sin tid i samme bluesorkester, Soldier Blue, som blant annet Knut Reiersrud og Espen Farstad, så noe må han vel ha lært.

Videre to selvskrevne: «Jaktprat», med Øystein Sunde og «Fisking i Valdres» med Viggo Sandvik (sammen med Hege Schøyen).

Vi måtte også velge et lydspor som passer den tanken jeg nesten alltid sitter med etter endt laksefiske, nemlig The Rolling Stones og låta «You Can ́t Always Get What You Want».

Vi glemmer ikke våre jaktvenner, som Jøran & Co. der oppe i Å. De får storviltbandet The Beatles med «The Fool On the Hill».

Alle svenske laksefiskere får gratis ZZ Top med «Cheap Sunglasses», mens vi nyter Deep Purples hymne «Smoke on the Water», før vi igjen tar på oss vaderne til lyden av «Round Midnight», (Miles Davis, laget av Thelonious Monk, Bernie Hanighen, Cootie Williams).

En seriøs jukebox for folk med rifle, caps, stenger og godt humør, kan ikke være bekjent av ikke å ha med bandet Waterboys, selvsagt med hele albumet «Fisherman ́s Blues» og «This is the Sea».

Eric Clapton har i det siste sagt mye rart om det meste, dessverre, men han er en habil laksefisker som flere ganger har gjestet den nydelige Lærdalselva. Her blant annet sammen med sin nå avdøde venn Arne Næss jr. Fra Claptons katalog velger vi ut «Backless», der Clapton, som den Slowhand han er, kanskje utfører et perfekt Fender rullekast.

Mere norsk? Ja, Hellbillies med «Rakafisk» og «Abbor-terapi». Fra samme sted, Ål i Hallingdal, kommer også vår mann Stein Torleif Bjella, representert med «Fiskesangen», «Ekkel fisk» og «To måna utta regn». Vår jukebox kan ei heller utelate Joni Mitchell og fineste «River», og til alle dere havfiskere; lytt til Adele og «Rolling in the Deep».

Vi må også erte dere som leier ut diverse laksevald, bandet Blomst og «Penger i madrassen». Så slipper vil til de skakke og sære «Trout Mask Replica», signert den store bjørnehviskeren Captain Beefheart and his Magic Band.

Til våre lesere i grensestrøkene mot svenskene, sendes verdens beste band, Los Lobos og «How Will the Wolf Survive?»

Da gjenstår det bare å be alle jegere (med ei eller flere fillebikkjer) om å ta godt vare på dem, og husk Jokke & Valentinernes «Et hundeliv».

Raga Rockers med «Slakt»? Jaaaa! Hvite fjær for fred – tur/tiur.

Powered by Labrador CMS