Annonse

Breddetest | Skytestokker

Breddetest av skytestokker.
Lurer du på hva som er beste skytestokk? Vi har testet ti ulike modeller for å hjelpe deg å finne beste skytestokk til ditt behov.

Dette er de beste skytestokkene

Skytestokker er blitt en fast del av utrustningen til mange riflejegere, og utvalget blir stadig bedre. Vi har testet ti modeller for deg som vurderer å søke støtte.

Publisert Sist oppdatert

Skytestokker er tradisjonelt blitt laget i tre, enkelt utformet som en monostokk, eller som en tofot med et kryss/vugge i toppen for anlegg. 

Begge disse variantene øker presisjonen for jegere på post. Moderne skytestokker har tatt det et steg videre, med bruk av aluminium eller karbon for lavere vekt og stive bein. Samtidig kommer det stadig flere varianter med enda flere bein for ekstra stabilitet.

Ulike bruksområder

Vi har testet ti modeller som gir enda bedre støtte enn de tradisjonelle tofot-utgavene (bipod), nemlig tripoder og quadropoder. Dette er utgaver beregnet på ekstrem presisjon fra sittende og stående stillinger i felt og på skytebane. 

Selv om alle testmodellene har det samme grunnleggende formålet, er de til dels rettet inn mot litt ulike bruksområder.

Hver enkelt modell er vurdert med dette for øyet, samtidig har vi ut fra en samlet vurdering valgt å kåre en vinner.

Ingen grunn til slakt

Alle har sine fordeler og ulemper, men de fungerer gjennomgående svært godt, og det har ikke vært grunnlag for å hent fram slaktekniven i karaktersettingen. I toppen av skalaen er det særlig tre modeller som utmerker seg litt ekstra: 

Mjoelner Fenris Karbon (quadropod) får betalt for svært enkel bruk og ekstremt lav vekt. Blaser Carbon 2.0 (quadropod) er på sin side en gjennomført stokk for feinschmeckeren, mens Primos Trigger Stick Gen 3 høy (tripod) utmerker seg som den mest allsidige.

Tre og fire bein

I grove trekk kan vi dele skytestokkene i to kategorier: 

De med tre bein (tripoder), som uten videre står av seg selv, og de med to bein med ytterligere to tilhørende støttebein (quadropoder), som til sammen danner to vugger for hhv. fremre og bakre del av våpenet. Disse står i utgangspunktet ikke av seg selv, men med forskjellige anordninger er dette også mulig for enkelte. 

Tripodene er enklest å bruke for deg som ofte ønsker å variere skytestillingen fra sittende til stående, mens quadropodene egner seg best for smygjakt med mye stående skyting. Disse kan også brukes sittende, men da med mindre fleksibilitet på endring av skyteretning.

Som om det ikke var nok, kan tripodene igjen skilles på de som er best egnet til smygjakt (lette) og og de som egner seg best til jakt uten behov for mye mobilitet (tyngre).

Kjenn din begrensning

Alle modellene gir svært god støtte til skyttere som ønsker enda bedre presisjon på litt lengre hold. Vær likevel oppmerksom på at skyting på lange hold uansett krever mye trening, og ikke noe vi uten videre anbefaler. 

Kjenn din begrensning! Eller for å sitere en kollega. «Dårlige jegere skyter på lange hold, gode jegere kommer nærme nok.»

Dette er skytestokkene vi har testet denne gangen:

Powered by Labrador CMS