Annonse

Test av Strasser RS 14 Evolution Ava-Tahr

Strasser RS 14 Evolution Ava-Tahr er en rettrekker med enkelt pipeskift i en lang rekke kalibre.

Teknisk og velfundert rettrekker

Det har etter hvert kommet mange rettrekkere på markedet. Strasser RS 14 Evolution Ava-Tahr er ei jaktrifle som åpenbart har fått mye tid på tegnebrettet.

Publisert

Rifla er en videreutvikling av Strasser R5, som aldri ble noen stor salgssuksess. Strasser RS 14 Evolution Ava-Tahr er et systemvåpen der låskassa utgjør en ramme i solid aluminium. Her er det frest ut en integrert picatinnyskinne på toppen av kassa. 

Dette gir langt mer valgfrihet enn den noe rimeligere kassa med spor for Strassers egne montasjer. Låskassa har utkasteråpning på begge sider fordi våpenet lett kan konverteres til links for venstrehendte. Sidene på ramma er dekket av sideplater.

Superglatt repetisjon

Sluttstykket er stort og kraftig. En spennfunksjon feller ut fire radiære lameller, som passer i et spor i pipa bak kammeret. De holdes på plass av en omsluttende spiralfjær som ligger i et spor rundt lamellene. 

Som vanlig må sluttstykkehodet byttes mellom kalibergrupper som mini, standard og magnum. 

Grepet på sluttstykket er plassert like over avtrekkeren, og ladegrepet byr på liten motstand. Dette gir en superglatt og presis repetisjon. Ladearmskula er stor og av «taktisk» type, noe som gir godt grep.

Strasser RS 14 Evolution Ava-Tahr. Dette er sluttstykket som låser i kammeret ved hjelp av dire lameller.
Sluttstykket låser i kammeret ved hjelp av fire lameller, som felles ut i et spor i pipa.

Pipeskift

Prosedyren for pipeskift er svært enkel. Fortreet fjernes med en unbrakonøkkel, som er lagret i avtrekkerhuset. Dette blir tilgjengelig ved å trekke en knast i boltleiet bakover. Fortreet kan deretter trekkes av. 

På innsiden ligger en forlenger som passer i en hendel som ligger langsmed pipa. 

Denne hendelen slakker låskassas grep om pipa når den blir vippet ut. Dessuten sitter det en skrue i underkant av pipa som også må slakkes.

Deretter kan pipa trekkes av. Kaliberutvalget er stort, og spenner fra .222 Remington til .458 Winchester magnum. 

Også moderne kamringer som 6,5 PRC leveres. Pipene er ferdig gjenget for lyddemper, og kommer for øvrig uten åpne sikter.

Bilde av hendelen du bruker for å løsne pipa på jaktrifla.
Hendelen for å løsne pipa ligger gjemt inni forskjeftet. Den trenger bare en halv omdreining før pipa kan trekkes fri. Også skruen på undersiden må løsnes

Justerbart avtrekk

Rifla har et svært godt avtrekk. Det er kontant, og kjennes nesten mykt. I tillegg er avtrekket justerbart ved å flytte anleggspunktet for et fjærbelastet bein inne i avtrekkerhuset. Rifla har ikke oppspenner, men det er plassert en sikring på boltmuffa. På tangen sitter en rød indikator for spent våpen. 

Magasinet rommer tre patroner, men det kan kjøpes seksskudds magasin tillegg. Det todelte skjeftet på rifla er laget av helstøpt plast/kompositt med god passform og solide dimensjoner. Det er ikke hult,

og gir lite lyd ved anslag. Skjeftet kommer i flere farger. Bakerst sitter en dyp gummikappe som kan leveres i mange ulike lengder. Det er satt på et spor for feste av tofot under forskjeftet, og Strasser leverer en egen tofot med bein i karbonfiber.

Evolution-modellen har frest ut en picatinnyskinne i låskassa, som passer en rekke Weaver-baserte montasjer.
Evolution-modellen har frest ut en picatinnyskinne i låskassa, som passer en rekke Weaver-baserte montasjer.

God presisjon

På skytebanen er rifla lett å betjene. Både magasinfunksjon og ladegrep er glatt og funksjonelt. Presisjonen i de forskjellige Strasser RS 14 jeg har prøvd ved ulike anledninger har gjennomgående vært god. 

Skjeftet er godt å holde i og har fin høyde med tanke på kikkertmontasjen. 

Jeg opplever rifla som artig å håndtere med sine smarte tekniske løsninger. Strasser RS 14 Evolution Ava-Tahr er en særdeles velbygd rifle med mange finesser som appellerer til den teknisk interesserte. Dette er en presis rettrekker med vide muligheter for pipeskift.

Strasser RS 14 Evolution Ava-Tahr

Rifle med rettrekkermekanisme og mulighet for pipeskift. Stort antall kalibre tilgjengelig.Magasinkapasitet: Tre skudd (seks skudds magasin tilgjengelig)

Vekt: 3,2 kg

Pipe: 56 cm uten åpne sikter, gjenget M14x1.

Pris:  kr 44990,- i kaliber .308

Leverandør:  Norma AS, www.norma.as

Kort oppsummert

Pluss

  • Pipeskift uten verktøy
  • Godt og justerbart avtrekk

  • Velfunderte løsninger

Minus

  • Relativt kompliserte tekniske løsninger
  • Har ikke oppspenner
  • Ganske kostbar

    Karakter: 5,5

Powered by Labrador CMS