Annonse
Reinsdyr på langt skuddhold.
Reinsdyr på langt skuddhold.

Tema || Lange skuddhold

Kjenn din begrensning

Selv om du og rifleriggen i teorien er i stand til å levere presise skudd på 300 meter, er det flere grunner til at du ikke bør prøve det på jakt.

Publisert Sist oppdatert

Det er lett å la seg imponere av jaktvideoer som viser knall og fall på svært lange riflehold. Dette gjøres gjerne med moderne rifler rett fra fabrikken, toppet med et sikte med høy forstørrelse og kulebanekompensator. 

Mye av utstyret er utviklet nettopp for lange hold, noe som har vært en trend i USA de siste tiårene. 

Derfor er også de mest populære riflene stødige og presise, patronene er flattskytende og kikkertsiktene har rikelig med forstørrelse. 

Med høye priser på jakt og liten tid til å jakte, er det fort gjort å bli litt desperat etter å fylle kvota. 

Husk at alle feilkildene kan legge seg oppå hverandre som en saus av Murphy’s lov, der alt som kan gå galt, faktisk går galt.

Da er det lett å la seg friste til å skyte på lange hold. Men selv om rifla har presisjonsgaranti, er det mye som kan gå galt om du strekker skuddholdet.

Vind

Vindavdrift er en faktor som langholdskyttere vier mye oppmerksomhet. Avdriften skyldes kort sagt at vinden dytter kula ut av kurs, slik at treffpunktet forflyttes medvinds. Ved vindkast over 10 meter per sekund (laber bris), anbefales det ikke skuddhold over 100 meter på jakt. 

Men også svakere vind kan være lumsk når holdene strekkes. En sidevind på 5 m/s (svak vind) vil flytte treffpunktet ca. 10 cm til siden på 300 meter med f.eks. Norma Ecostrike i .308 Win. 

Om du velger å skyte på 300 meter, vet du ikke noe om vinden i området kula skal passere. Erfarne skyttere kan lese bevegelse i vegetasjon eller på vann, men det blir likevel gjetning.

Når marginene blir små, kan dette fort bli resultatet.
Når marginene blir små, kan dette fort bli resultatet.

Ammunisjon

Utgangshastigheten på fabrikkladd ammunisjon kan variere mye fra patron til patron. Når du har skutt inn rifla på 100 meter, vil ikke variasjonen nødvendigvis synes på gruppene. Det er først når kula har fått flytid over flere hundre meter at ulik fart gir ulikt fall på kula. 

Disse forskjellene kan være nok til å gi dårlige treff der ute. Enkelte kruttyper er også mer følsomme for temperatur. 

Patronen du skjøt inn med en varm sommerdag, kan gi lavere hastighet og annet treffpunkt i minusgrader fordi kruttet brenner tregere, uten at det nødvendig vis gir utslag på 100-metersbanen.

Ballistikk

Utover fart og rotasjonshastighet, er det mange krefter som påvirker kulas flukt på vei mot målet. De gyroskopiske kreftene fra riflingen i løpet hjelper til med å stabilisere kula likt fra skudd til skudd. 

Utenfor løpet vil kulas form, lengde, vektfordeling og jevnhet påvirke stabiliteten underveis, og kan gi overraskelser på lange hold. 2 3 Akkurat hvordan kula oppfører seg, må erfares med skyting på aktuelle hold.

Trening på lange hold vil gi god erfaring, ikke minst for å kjenne sin egen begrensning. Her er to stålskiver (også kalt «gonger») plassert på 300 meter.
Trening på lange hold vil gi god erfaring, ikke minst for å kjenne sin egen begrensning. Her er to stålskiver (også kalt «gonger») plassert på 300 meter.

Avstandsmåling

Det er vanlig å skyte inn våpenet noen cm høyt for å kunne holde rett på målet et stykke ut over 100 meter. Når avstanden passerer 200 meter, vil de vanligste jaktpatronene kreve justering for kulefall. 

Du må rett og slett sikte høyere for at kula ikke skal treffe for lavt. Hvor høyt du må holde, avhenger selvfølgelig av avstanden, som du sjekker med avstandsmåler. Men også her ligger en feilkilde. 

På lange avstander er det ekstra viktig å holde måleren i ro, slik at du er sikker på ikke å måle busken foran eller steinen i bakkant. En målefeil på 50 meter på lange hold, kan gi feil treff fordi kula er i skrått fall mot bakken.

Selv om oppskytingen sitter som et skudd, kan du ikke regne deg fram til samme presisjon på lange hold.
Selv om oppskytingen sitter som et skudd, kan du ikke regne deg fram til samme presisjon på lange hold.

Flukttid

En kule i vanlig storviltkaliber med ca. 850 meter per sekund i utgangshastighet, bruker ca. 0,12 sekund på å nå målet på 100 m. På 500 meter er kulas fart nede i 500 m/s, og den har da brukt 0,77 sekund på å nå fram. 

Jo lengre tid det går fra du tar avtrekket til kula treffer, desto mer tid til uforutsette hendelser. Det vanligste er at dyret tar et skritt, noe som betyr vomskudd og lidelse.

Avtrekk

Selv om alt annet stemmer, kan en menneskelig feil alene føre til feil plassering av skuddet. Et dårlig avtrekk får ganske store utslag – ikke minst når holdet blir langt. Her er riktig puste- teknikk, riktig press på avtrekker og kontroll på blunkingen vesentlig. 

Dette krever øvelse. Gode avtrekk er noe alle med fordel kan trene på, og i skytebenken kan du «file» på detaljer i ro og mak.

Du trenger ikke nødvendigvis en slik rigg for å skyte hjortevilt. Men trening er viktig.
Du trenger ikke nødvendigvis en slik rigg for å skyte hjortevilt. Men trening er viktig.

Kontroll på skuddet

Et mål som befinner seg 300 meter unna, gir begrenset oversikt over målområdet. Moderne sikter har høy forstørrelse, men disse gir ikke god oversikt over jaktsituasjonen

Ved forstørrelse over fem ganger, vil rekylen vippe dyret ut av synsfeltet slik at du ikke ser anslaget. 

På slik avstand er det vanskeligere å se hva det påskutte dyret gjør, og hvilken retning det går. Da er det også langt vanskeligere å sette et opp- følgingsskudd om det er nødvendig. 

Om situasjonen forblir uavklart, tar det også lengre tid å ta seg fram til skuddplassen for å få oversikt.

Moderate skuddhold gir bedre marginer. Husk at dersom du har skutt inn på 100 meter, kan det også være lurt å bli kjent med treffpunkt på korte hold.
Moderate skuddhold gir bedre marginer. Husk at dersom du har skutt inn på 100 meter, kan det også være lurt å bli kjent med treffpunkt på korte hold.

Marginer

Alle feilkildene kan legge seg oppå hverandre som en saus av Murphy´s lov. Akkurat på hvilket punkt avstanden går fra å være akseptabel til uakseptabel, kommer helt an på situasjon, skytter og våpen. 

En god regel er uansett å ikke skyte på lengre hold enn det du faktisk har trent på i praksis. Det å kalkulere seg fram til treffpunkt på lange hold, uten å ha prøvd på en skytebane, er lotto på viltets bekostning. 

Når holdet strekkes, mister du marginene. Du kan ikke lenger være så sikker på å treffe, men må i stedet ta sjansen på at det går bra. 

Når jeg selv innimellom blir fristet til å tøye holdet, hører jeg min gamle jaktleders visdomsord: «Ta det rolig gutter, husk at vi ikke lever av denne jakta!»

Powered by Labrador CMS