Pukkellaksfella i Berlevåg vinner pris

pukkellaksfelle, berlevåg JFF, Huawei, Kunstig intelligens
Utviklerne av fella mener at fiskefella i Storelva er helt unik, og at løsningen kan gjenbrukes i hundrevis av norske elver.

På en festival for kunstig intelligens i Frankrike, fikk pukkelplukkeren i Berlevåg en spesialpris.

Publisert Sist oppdatert

Fellesystemet i Storelva i Berlevåg er laget for å sortere ut pukkellaks, slik at man hindrer den uønskede arten å vandre opp i elven for å gyte. Med bruk av kunstig intelligens, som gjenkjenner fiskeartene, føres pukkellaksen inn i et manuelt sorteringskammer mens de andre opprinnelige artene får svømme videre.

På denne måten håper man å stoppe pukkellaksen og samtidig slippe atlanterhavslaksen opp i elva for å gyte.

Forventer flere tusen

Løsningen ble satt ut i Storelva i Berlevåg i 2022, og med gode resultater. Siden fjoråret ikke var et pukkellaksår, var det kun fire eksemplarer av arten som ble sortert ut i fella. Det var likevel en viktig test av at maskinlæringen lot stedegen fisk forbi.

– I 2022 hadde vi et godt år med tanke på antall laks som gikk opp i Storelva, og fella fungerte fint. Vi er spente i år, fordi fellesystemet ikke har blitt testet med den mengden pukkellaks som forventes i år, sier lokallagsleder i Berlevåg Jeger- og fiskerforening Geir Kristiansen, til Jakt og Fiske.

Det er uvisst hvor mange pukkellaks som forventes i Storelva i år, men forskere estimerer at det kan komme opp til 20.000 pukkellaks i Kongsfjordelva i år.

For å sikre fellas funksjon, skal det i år plasseres ut tre kameraer i elva som skal overvåkes manuelt. Mannskap skal følge med både før fella, ved fella og etter fella for å være helt sikre på at pukkelplukkeren fungerer som tiltenkt.

– Kan hjelpe 500 elver

Huawei Norge skriver i en pressemelding at de har utviklet det prisvinnende systemet sammen med Simula Consulting og Troll Systems i samarbeid med de lokale elveforvalterne i Berlevåg jeger- og fiskerforening.

– Vi er beæret over anerkjennelsen som ligger til grunn for juryens spesialpris. Løsningen i Berlevåg kan stå modell for og benyttes av de rundt 500 norske elvene som står i fare for å bli invadert av den farlige pukkellaksen, sier Vegard Kjenner, som er teknisk direktør hos Huawei.