De første pukkellaksene har gått i fellene
Det er ennå «stille før stormen», men pukkellakssommeren er her.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Den første pukkellaksen ble tatt i fella i Munkelva, i Sør-Varanger
17. juni, bare et par dager etter at fella ble satt opp.
Per i går, 25. juni var 15 tatt pukkellaks i fellene i Troms og Finnmark, med elleve fanget i Munkelva (Sør-Varanger), en i Vestre Jakobselv (Vadsø), og tre i Kvalsundelva (Hammerfest).
Fangstene blir rapportert og kan følges dag for dag på Miljødirektoratets nettsider.
Foreløpig er det store innsiget ventet i juli.
Ministerbesøk
– I dag var det kommet rundt 30 pukkellaks i fella. Nå begynner det å skje noe, forteller Øystein Hansen, styremedlem i NJFF og prosjektleder for Sør-Varanger JFFs pukkellaksarbeid.
Miljøvernminister Espen Barth Eide besøkte i dag fella i Munkelva og fikk se resultatene av foreningens iherdige dugnadsinnsats, som i år har fått økonomisk støtte som nytter.
Miljøverndepartementet har bevilget foreningen over en million kroner, i tillegg til de tre fellene som er satt ut i Munkelva, Karpelva og snart klar i Klokkerelva.
– Det har skjedd en betydelig forbedring siden 2021. Vi må ikke lenger legge så stor dugnadsinnsats i alt. Selv om fellene er satt opp på dugnad, er bekjempelsen av pukkellaks er en nasjonal oppgave vi utfører på vegne av staten. Da kan vi ikke bare bruke dugnadsinnsats, sier Hansen.
Snart klart i Tanaelva
I Tana, en av verdens viktigste lakseelver, monteres fiskefella i skrivende stund. Det er første gang i Norge at ei så stor elv stenges av i kampen mot pukkellaks.
– Vi er ikke ferdig med fella ennå. Gjerdet er klart, men videosluse og fangstbur driver vi og monterer nå. Vi håper det er operativt fra onsdag, sier Roar Sandodden fra Veterinærinstituttet.
Anelgget i Tana har 25 ansatte som vil gå kontinuerlig i flere skift. Det skal også ha et avansert opplegg for slakting, med en slaktelinje på flåte ute i elva, der ferdig bløgget pukkellaks blir transportert inn til land, med ambisjoner om at det kan brukes til menneskemat.
– Ennå fanges det forsvinnende lite i området. Det er «stille før stormen» kan du si. Den ene vi fanget på videoovervåkning i Vestre Jakobselv gikk nedover elva.