Slik vil Statskog drifte Meraker
Når Statskog etter alle solemerker overtar Meraker Brug AS, økes allmennhetens tilgang på jakt og fiske. Og dét trolig uten behov for arronderingssalg.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Statskog fikk nylig tilslag i budrunden om Meraker Brug AS, og eier dermed over 90 prosent av Meråker kommune i Trøndelag. I alle fall nesten.
– Først må det skje en godkjenning i Stortinget, noe som også er forutsatt i budet vårt, sier administrerende direktør Gunnar Lien i Statskog til Jakt & Fiske.
Proposisjonen, der Staten går inn med vel 2.3 milliarder kroner i forhøyet egenkapital i Statskog SF, er allerede gått gjennom i statsråd, men foreløpig ikke behandlet i Stortinget.
Viderefører kommunal avtale
– Hva betyr det for landets jegere og fiskere at Statskog nå overtar en av landets største eiendommer?
– Det betyr at du og jeg får tilgang større areal enn før. Oppdraget til Statskog er blant annet å tilrettelegge allmennhetens tilgang på jakt og fiske på en bærekraftig måte, sier Lien.
Han understreker at Statskog også skal videreføre den lokale avtalen, der innbyggerne i Meråker kommune kan jakte uten hund, samt fiske på deler av området.
Les også: Har kommet inn bud på Meraker
Trolig ingen arrondering
Kjøpesummen ble på 2.65 milliarder norske kroner. Staten går inn med vel 2.3 milliarder i egenkapital, mens Statskog må låne 300 millioner kroner.
– Dette er innenfor rammene for vår drift. Kjøpet betyr altså at vi ikke presses til å finansiere kjøpet med ekstraordinært uttak av tømmer eller salg av eiendom, sier Lien.
Styreleder Knut Arne Gjems mener dette er godt nytt.
– NJFF er positive til at man kan beholde Statskog sine eiendommer spredt rundt om i landet og at det ikke åpnes for arronderingssalg, sier han.
Bærekraftig balansegang
I tillegg til store utmarksarealer og seks kilometer av Stjørdalselva, følger det også et alpinanlegg med på kjøpet.
– Anlegget er viktig både for at kommunen kan videreutvikle seg som skidestinasjon, og for Statskogs virksomhet innen eiendomsutvikling og hytteutleie.
– All den tid det snakkes om tap av leveområder og naturkrise takket være utbygging av hyttefelt, veier og skianlegg kan man spørre seg om driften av et alpinanlegg egentlig er så bærekraftig?
– Dette er en balanse vi jobber med hele tiden. Det er også bærekraft å skape levende lokalsamfunn, og vi tror det er bedre å videreutvikle de områdene man har enn å «ta hull» på nye områder i naturen. Her tror jeg vi finner gode løsninger fremover.
Bakgrunn: Hvem kjøper ærverdige Meraker Brug?
Kanskje klart til jul
Rent formelt må altså kjøpet godkjennes i Stortinget, samt at resterende småaksjonærer skal kjøpes ut. Nøyaktig når overtakelsen dermed er helt komplett, er noe uklart.
– Med litt flaks blir dette årets julegave til alle jegere og fiskere, glimrer Lien.
Mindre eksklusiv jakt
Ordfører Kjersti Kjenes (Meråker Tverrpolitiske Bygdeliste) er glad for å få en avklaring av eierskapet til eiendommen som utgjør over 90 prosent av kommunen hennes.
– Det ligger litt i kortene at eksklusiv jakt blir nedtonet, da det ikke er kjerneoppgaver for Statskog. Nå skal kommunen gjøre sitt for å selge inn ønsker om videre samarbeid og utvikling på flere områder.
Hun håper kommunen og Statskog skal samarbeide godt i fremtiden, og sammen ta raske og innovative avgjørelser.