Stortest: Oppblåsbare liggeunderlag for vinterbruk
Slik velger du riktig liggeunderlag i vinterkulda
Jakt & Fiske har testet 13 oppblåsbare liggeunderlag med gode isolasjonsegenskaper. Her er guiden til hvordan du sikrer best søvn i vinterkulda.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Sammen med en god sovepose er et godt liggeunderlag kritisk for en vellykket vinternatt på tur. Selv den beste sovepose kommer til kort om ikke du har et liggeunderlag med gode nok isolasjonsegenskaper. Varmetapet er størst ned mot bakken, og siden soveposen klemmes flat der du ligger, reduseres isolasjonsevnen ytterligere.
Liggeunderlaget skal sørge for å gi god isolasjon mot den frosne bakken, og samtidig gi god støtte og liggekomfort. Underlaget er en langt viktigere faktor for god nattesøvn enn mange er klar over. Til syvende og sist koker alt ned til at vinterunderlaget skal gi deg en myk og varm seng, slik at du våkner frisk og opplagt til neste turdag.
Oppblåsbar luksus
Oppblåsbare underlag er suverent overlegne når det kommer til tykkelse, isolasjonsegenskaper og komfort i forhold til vekt og volum, og har for lengst tatt over markedet. Ulempen er høyere pris, moderat slitestyrke, levetid, rift- og punkteringsfare, samt jobben med å fylle og tømme dem for luft.
Der reinskinn og tradisjonelle skumunderlag tåler mer juling både mot terrenget og ved bålkanten, må oppblåsbare liggeunderlag behandles med omhu og holdes langt unna bål og skarpe gjenstander. Grunnen til at mange likevel er villige til å bruke flere tusenlapper på oppblåsbart, er åpenbart suveren isolasjon og komforten man får til ekstremt lav vekt og volum.
Ytterstoffet på oppblåsbare liggeunderlag varierer i tykkelse og kvalitet, noe som i stor grad avgjør slitestyrken. Som hovedregel er det en opplagt avveining mellom vekt og slitestyrke. Generelt er de tyngre underlagene produsert med kraftigere og tykkere materialer, disse tåler mer og lever lengre. Alle underlag kan imidlertid punktere, så reperasjon-settet må alltid være med på tur. Det medfølger lappesaker og lim til samtlige underlag i denne testen.
Slik er testen gjennomført:
Jakt & Fiskes testteam har bestått av tre kvinner og tre menn, hvorav fem erfarne vinteruteliggere, og en som aldri har ligget ute en vinternatt. Samtlige underlag er brukt på flere vinterturer med varighet fra to til fem dager. De har alle minimum ti bruksdøgn og er brukt i et temperaturspenn fra -5 til -20 grader.
Alle underlag har rotert innad i teamet, og er testet av alle testdeltakere.
Da denne testen er gjennomført med tanke på rent vinterbruk, hvor ofte pulk benyttes, har vi bevisst latt isolasjonsegenskaper, liggekomfort og funksjonalitet telle mer enn vekt og volum.
Testkriterier
Isolasjonsegenskaper = 30 prosent: R-verdi/opplevd isolasjonsegenskaper mot bakken, isolasjonsmaterialer/egenskaper, isolasjonsfordeling, varmreflekterende egenskaper, struktur og kanaler.
Liggekomfort = 30 prosent: Passform, friksjon, tykkelse, overflatestruktur, støy, forhøyede kanter, mykhet, støtte, beskyttelse mot bakken, størrelse og passform, tykkelse, demping, luftkammer.
Funksjonalitet og praktiske detaljer = 30 prosent: Pumpeløsning/ventiler, enkelhet utpakking og innblåsing, enkelhet tømming av luft, sammenrulling innpakning pakkpose, fukttoleranse, tørkegenskaper, sikkerhet (flere kanaler). Tilbehør (rep-sett), komprimeringspose. Vekt, pakkvolum og slitestyrke/kvalitet.
Pris = 10 prosent: Til syvende og sist koker valg av liggeunderlag ned til hvor mye varme og komfort man kan få til lavest mulig pris, vekt og pakkvolum.
Liggekomfort
God liggekomfort er i tillegg til isolasjon, underlagets viktigste oppgave. Underlaget skal beskytte mot ujevnheter, gi kroppen støtte på de rette stedene, holde ryggsøylen mest mulig rett og samtidig gi riktig motstand, slik at kroppen slapper av og ligger mest mulig i ro. Underlagets fasong er en viktig faktor, og må naturligvis harmonere med kroppen som skal ligge på det.
Underlagene i denne testen er fra 6,3 cm eller tykkere, hvilket gir god nok beskyttelse, mykhet og komfort mot bakken. Ligger du mye på siden med trykk på hofte/skulder kan et tykkere underlag være å foretrekke.
For optimal komfort er det viktig at underlaget både er langt, bredt og tykt nok. Det er spesielt viktig at skuldre og hofter får anledning til å synke ned i underlaget – uten å komme i berøring med bakken. Underlagets bredde og lengde må naturligvis være lengre og bredere enn deg selv. Vi anbefaler minimum 10-15 cm ekstra lengde og en bredde på 60 cm eller mer.
Fordeler ved stor underlagsflate
En fordel ved større liggeunderlagsflate, er at man isolerer og varmer opp en enda større bakkeflate under kroppen, hvilket bidrar til økt beskyttelse mot den frosne bakken. Det bredeste underlaget i denne testen er på hele 76,2 cm. Dette falt i overraskende god smak hos testdeltakerne. I tillegg til økt bevegelsesfrihet, reduseres sjansen for å skli av underlaget og våkne kald med posen rett mot teltduken også betraktelig.
Underlagets struktur og ytterstoff påvirker også søvnkvalitet og følelsen av komfort. Mykt stoff oppleves mer behagelig enn glatte, plastaktige overflater, og er også gjerne mer lydløse. Ulempen med mykere overflater er gjerne at de ofte er mer utsatt for fukt.
Blant testdeltakerne falt eggekartong-strukturen til Sea to Summit svært godt i smak. Tverrgående kanaler synes også å foretrekkes framfor langsgående kanaler. Når det kommer til fasong gir de rektangulære liggeunderlagene størst liggeflate og best komfort. Disse egner seg også best til ulike stol-kit, samt til bruk i hengekøye. Fortrinnet til de litt avrundede “mumieformede” er redusert vekt/volum, samt når flere ligger sammen i telt.
En annen komfort-funksjon testpanelet satte stor pris på, er todelte luftkammer: ett for undersiden og ett for oversiden. Med dette kan fastheten varieres ved f.eks å pumpe underdelen litt hard for beskyttelse mot bakken, og overdelen litt myk for økt komfort og bedre feste mot kroppen.
Isolasjonsegenskaper og R-verdi
Til vinterbruk isolerer ikke underlag med bare luft godt nok, og de fylles da gjerne med åpent celleskum, syntetisk, dun og eller i kombinasjon med ulike varmereflekterende materialer.
Strengt tatt er det fortsatt lufta som isolerer, mens fyllmaterielene på ulike måter bidrar til å holde lufta i ro. Isolasjonen kan ligge løst i luftkammer-cellene, eller være laminert til over/underside. Dun som fyllmateriale er varmest, har best kompresjonsegenskaper, men koster mest. Dun-underlagene blåses gjerne opp med pumpe for å unngå fukt i duna. Fiber har lignende egenskaper, er rimeligere, har høyere fukttoleranse, men gir ikke fullt så god isolasjon. Skum er rimelig, gir økt volum og har en slags selvoppblåsende effekt, men celleskummet er også sårbar for fukt. Ulike varmereflekterende materialer brukes også i stor grad. Begrensningene i egenskapene til de aktuelle fyllmaterialene kompenseres med blant annet tykkelse på underlag, kammer og cellekonstruksjoner, samt fyllmengde. R-verdien gjenspeiler følgelig nødvendigvis IKKE isolasjonsegenskapene til fyllmaterialet som er benyttet.
Avvik i målinger
Liggeunderlagenes R-verdi angir underlagets motstand mot varmetransport. Jo høyere R-verdi, desto bedre isoleringsegenskaper mot bakken. Til vinterbruk er det R-verdier fra 4,5 og oppover som gjelder.
Alle produsentene i denne testen foretar grundige tester for å finne korrekt R-verdi, men da metodene for å måle og beregne R-verdi har variert mye frem til i dag, må R-verdien anses som en pekepinn. I 2020 ble endelig en ny standard for måling av R-verdi lansert.
Flere av produsentene oppgir allerede nye oppdaterte R-verdier basert på denne nye felles standarden. På enkelte underlag gir den nye målingen store utslag på R-verdien, hvilket kan gå begge veier avhengig av ulike faktorer. Dette faktum skaper ytterligere forvirring vedrørende oppgitte R-verdier på markedet.
Inntil alle produsentene oppgir R-verdier ihh. til den nye standarden befinner vi oss i en mellomfase med mulighet for til dels grove avvik i forhold til sammenlignbare R-verdier. I 2021 håper vi alle oppgitte R-verdiene er målt ihh. til den nye standarden, slik at R-verdiene med langt større sikkerhet enn i dag er sammenlignbare mellom underlag fra ulike produsenter.
Bruk av flere underlag
En kjekk egenskap med R-verdier er at de kan legges sammen. To underlag med R-verdi på 3 har til sammen en R-verdi på 6.
Vi anbefaler alltid to lag underlag på vinterturer. Nederst et tykt tradisjonelt skumplastunderlag eller aller helst et mer moderne foam-underlag med trekkspill-konstruksjon. Disse gir gjerne en R-verdi på 2-2,5. Oppå denne benyttes så det oppblåsbare underlaget med egnet R-verdi for skikkelig vinterbruk. I tillegg til å beskytte mot bakken og øke den totale isolasjonen, fungerer det ekstra celleplast-underlaget som viktig sikkerhet på lengre turer.
Pumpesekk, integrert pumpe eller munnbruk?
Mens munnpumpe tidligere dominerte på oppblåsbare liggeunderlag, har såkalte pumpesekker, gjerne integrert i pakksekken, heldigvis blitt stadig mer vanlig.
Pumpesekk er en fantastisk effektiv og god pumpeløsning: En tynn sekk med ventilutgang plugges i ventilen, og selve sekken benyttes til å fange luft, for så å rulle sekken sammen og klemme lufta inn i underlaget. Løsningen er ekstremt effektiv og problemfri. Aller best liker vi pumpesekk som er integrert i pakksekken. Slik slipper man å passe på en ekstra vital separat pose som potensielt kan bli borte.
Ingen av underlagene i denne testen har integrerte håndpumper. En fordel med integrert håndpumpe kontra munnpumpe, er at man slipper fukt fra munnblåsing inn i underlaget, men her stopper også fordelene. Vår erfaring med håndpumper, er at det er tungvint og lite effektivt.
Pakksekk
R-Verdi | Temperatur C |
0,7 | 11 |
1,2 | 8 |
1,5 | 6 |
1,9 | 4 |
2,1 | 2 |
2,5 | -2 |
3,1 | -4 |
3,2 | -5 |
4 | -11 |
4,6 | -15 |
4,9 | -17 |
5,9 | -24 |
6 | -25 |
6,4 | -28 |
8 | -38 |
9,5 | -48 |
Det er en generell utfordring med trange pakksekker fra mange produsenter på markedet i dag. I praksis vil det alltid kunne være situasjoner i felt hvor man sliter med å oppnå maks lufttømming, sammenrulling og kompresjon (f.eks. ved innslag av fukt og is, eller når man er sliten/utmattet). Vi oppfordrer alle produsenter til å ha litt marginer å gå på, og aller helst i tillegg til ordinær pakksekk, levere en litt romsligere variant som medfølgende tilbehør.
R-Verdi
R-verdi er varmemotstanden til et produkt, og bestemmes av produktets tykkelse og lamda-verdi (varmeledningsevne). R-verdi er et mål på termisk motstand, som brukes av ingeniører og forskere til måling av en rekke materialer. Jo høyere R-verdien er, desto mer motstandsdyktig mot varmetransport (termisk motstandsdyktig) er materialet eller strukturen.
R-verdi måles i et kaldt kammer på 4 grader. Inne i en termisk forseglet beholder plasseres et liggeunderlag mellom to metallplater. En del av bunnplaten er gjort om til en stor sensor og holdes på jevn temperatur med elektrisk strøm. Et liggeunderlag som gir mye isolasjon vil bidra til å holde bunnplaten varm, og som et resultat vil sensoren kreve mindre strøm (energi) for å opprettholde temperaturen.
Et liggeunderlag med mindre isolasjon vil kreve mer energi. Denne målingen (mengden energi som kreves for å opprettholde platens temperatur) legges så inn i en algoritme for å finne korrekt R-verdi for hvert underlag. Jo mindre energi som kreves for å holde platen varm, desto høyere er R-verdien og omvendt.
Sea to Summit Comfort Plus Insulated
Vurdering: Avrundet, litt snau mumiefasong med doble lag luftcellekonstruksjon i «eggekartong» struktur, istedenfor mer tradisjonelle langsgående eller tverrgående kanaler. Cellestrukturen er bygd opp som en springfjærmadrass og fordeler trykket svært godt.
Tross beskjeden tykkelse, er liggekomfort og støtte til kroppen overraskende god. God friksjon, men litt glatt overflate som lager en del lyd ved bevegelse. Moderat beskyttelse mot ujevnheter i underlaget.
Nedsenket, funksjonell separat alt-i-en ventil til hvert luftkammer, og suveren sekkepumpeløsning integrert i pakksekk, som gir lynrask opp-pumping. Sekkpumpa har halvsmal utforming og benyttes ved å «fange luft» og/eller i kombinasjon med å blåse luft inn i sekken.
Sekken fylt med luft rulles så inn mot underlaget for å presse lufta inn. Svært effektiv. Slitesterk og solid, men litt tung. Lett-tømt, og enkel å få i pakksekk.
Pluss for dobbelt luftcellelag, både i forhold til sikkerhet ved ev. punktering på tur (underlaget fungerer selv om ene cellelaget er punktert), samt rom for individuelt lufttrykk i øvre og nedre lag. Flere av våre testdeltakere verdsatte å kunne pumpe nedre lag hard som beskyttelse mot bakken, og det øvre lag med lavt til moderat lufttrykk for økt komfort. Litt snau isolasjon til rein vinterbruk.
Sea to Summit Comfort Plus XT Insulated
Vurdering: Rektangulært og romslig underlag med gode isolasjonsegenskaper. Den ekstra grove «eggekartongstrukturen» oppleves å gi økt liggekomfort og meget god støtte til kroppen. Underlaget er bygget i svært solid nylon, hvilket også gir utslag på vektskåla.
Cellestrukturen er i prinsippet bygd opp som en springfjærmadrass og fordeler trykket veldig godt. Meget god liggekomfort og støtter kroppen godt. Lager en del lyd ved bevegelse.
Nedsenket, funksjonell separat alt-i-en ventil til hvert luftkammer, og suveren sekkepumpeløsning integrert i pakksekk som gir lynrask opp pumping. Sekkpumpa har halvsmal utforming og brukes til å «fange luft» og/eller i kombinasjon med å blåse luft inn i sekken.
Pluss for dobbelt luftcellelag, både i forhold til sikkerhet ved eventuell punktering på tur (underlaget fungerer selv om ene cellelaget er punktert), samt rom for individuelt lufttrykk i øvre og nedre lag.
Flere av våre testdeltakere satt stor pris på å kunne pumpe nedre lag hard som beskyttelse mot bakken, og det øvre lag med lavt til moderat lufttrykk for økt komfort. Lett-tømt, enkel å få i pakksekken.
Sea To Summit Comfort Deluxe Insulated
Vurdering: Rektangulært og romslig underlag med svært gode isolasjonsegenskaper. Den ekstra grove «eggekartongstrukturen» gir økt liggekomfort og svært god støtte til kroppen. Mykt, lydløst og behagelig stretchmateriale på oversiden som gir en varm og god opplevelse mot underlaget.
Pluss for dobbelt luftcellelag, både i forhold til sikkerhet ved eventuell punktering på tur (underlaget fungerer selv om ene cellelaget er punktert), samt rom for individuelt lufttrykk i øvre og nedre lag. Flere av våre testdeltakere verdsatte å kunne pumpe nedre lag hardt som beskyttelse mot bakken, og det øvre lag med lavt til moderat lufttrykk for økt komfort.
Nedsenket, funksjonell separat alt-i-en ventil til begge luft-kammer og suveren sekkepumpeløsning integrert i pakksekk som gir lynrask opp-pumping. Sekkpumpa har halvsmal utforming og benyttes ved å «fange luft» og/eller i kombinasjon med å blåse luft inn i sekken. Sekken fylt med luft rulles så inn mot underlaget for å presse lufta inn.
Grei å tømme for luft, men må rulles og komprimeres møysommelig for å skli inn i den litt snaue pakksekken. NB: Utgående modell, men som fortsatt er i handel på markedet i 2020.
Sea to Summit Women’s Comfort Plus SI
Vurdering: Underlag i avrundet mumiefasong, utformet med et bredere midtparti og smalere skulderparti. Beskjedne mål på størrelsene (tilpasset kvinner). Isolert med celleskum og testens eneste såkalte selvoppblåsbare liggeunderlag. I praksis kan den trenge noe mer luft enn den klarer å fylle selv. Sekkepumpe burde følgelig medfulgt. Veldig myk, varm og behagelig overflatestruktur. Svært god liggekomfort og gir god støtte til hele kroppen, men våre kvinnelige testere skulle gjerne ønsket seg romsligere fasong. Sklisikker og lydløs.
Svært behagelig overflatestoff som gir en rolig og myk luksuriøs følelse. Fukt fester seg til overflatestoffet, men tørker til gjengjeld raskt. Svært god liggekomfort og beskyttelse mot bakken. God friksjon mot bakken.
Vanskelig å tømme for luft. Testens vanskeligste og komprimere og få inn i pakksekk.
Thermarest Neoair sv
Vurdering: Lett og slitesterkt rektangulært underlag med tversgående kanaler. Moderat tykkelse og beskyttelse mot ujevnheter i underlaget. Grei komfort, men moderat støtte til kroppen. I motsetning til underlagene fra de øvrige produsentene, isoleres underlaget kun av luft i triangelkonstruksjon med varmereflekterende materiale. Støyer ved bevegelse.
Underlaget er utstyr med en utradisjonell pumpeløsning/luftsystem (SpeedValve-funksjon). Når liggeunderlaget ligger flatt og utrullet kan man ved å blåse inn mot den traktformede åpningen på 7x7 cm i hodeenden fylle mesteparten av underlaget med luft.
Blåseutførelse krever litt øvelse, men når du først knekker koden ruller luftbølgene seg inn i underlaget og «fluffer» opp underlaget ca. 80 prosent med luft. Den store åpningen rulles/lukkes med klips som en pakksekk. Resten munnfylles med tradisjonell utstikkende «gammeldags» munnventil i hjørne. Fuktig lungeluft i underlaget vil også senke reell R-verdi i felt.
SpeedValve fungerer ikke optimalt under alle forhold i felt, og byr på utfordringer ved at lufta ikke ruller hele veien inn dersom bakken ikke er flat nok. Den store åpningen øker også faren for snø/fukt inn i underlaget. Svært enkel og effektiv å tømme for luft. Mens du fortsatt ligger på underlaget er det bare å strekke hånda bak hodet og løsne på klipset for full åpning og underlaget er tømt på et blunk.
NB: Utgående modell, men som fortsatt er i handel på markedet i 2020.
Thermarest Neoair Xtherm - Varmeste lettvekter!
Vurdering: Ekstremt lett og kompakt underlag i mumiefasong med tversgående kanaler. Overflaten oppleves litt kald og glatt. Gir mye lyd ved bevegelse. Støyen virker å avta noe ved bruk. Utstikkende klassisk blåseventil i det ene hjørnet, som fungere som den skal. Slitestyrken og kvaliteten virker god.
Tilfredsstillende på begge sider av underlaget. Moderat beskyttelse mot ujevnheter i bakken. Grei liggekomfort, med moderat støtte til kroppen. Suverene isolasjonsegenskaper den lave vekten tatt i betraktning.
Da underlaget isoleres kun av luft i triangelkonstruksjon med varmereflekterende materiale, skal den tåle innvendig fukt fra munnblåsing. Fuktig lungeluft i underlaget vil også senke reell R-verdi i felt. Men på et underlag av dette kaliber og ikke minst prisklasse forventer vi allikevel bedre funksjonalitet enn «gammeldags» munnblåsing.
Sekkepumpe som kan tres over munnpumpeventil kan kjøpes som tilbehør, men løsningen fungerer ikke optimalt da den lett løsner under inn-pumping. Lar seg greit tømme for luft, og sklir akkurat inn i pakksekken, men ikke noe ekstra å gå på. Testens letteste og nest varmeste!
Mountain Equipment Aerostat Down 7.0
Vurdering: Rektangulært, slitesterkt og solid underlag med langsgående kanaler. God liggekomfort. Moderat støtte til kroppen. Integrert pumpesekk i pakksekk. Da pumpesekken er litt for lang og smal til å «fange» luft godt nok må den blåses i, for så å rulles sammen. Følgelig ikke den aller mest effektive sekkepumpa i denne testen, men fungerer fint.
Alt-i-ett ventil for luft ut og inn samt justering. Dunfyllet oppleves å gi svært gode isolasjonsegenskaper, og ligger jevnt fordelt og fanget i kanalene. Underlaget gir en god og varm følelse, og gir god beskyttelse mot ujevnheter i bakken. Lager lite lyd. Tømmes greit for luft, men må jobbes med for å få den inn i pakksekken som er i trangeste laget.
Produktnavn: Klymit Insulated Static V Luxe
Vurdering: Testens bredeste underlag med hele 76 cm bredde. Den rektangulære fasongen i kombinasjon med den overdimensjonerte bredden, gir en svært komfortabel soveflate med stor bevegelsesfrihet. Velegnet til større personer, eller deg som bare ønsker ekstra komfort og bevegelsesfrihet.
De grove «V» kanalene som danner kanalstrukturen mot kroppen oppleves å gi økt komfort og god støtte til kroppen. Slitesterkt og solid ytterstoff som gir god friksjon. Trekk for utstikkende ventiler og munnblåsing som inn-pumpings løsning. Fuktig lungeluft i underlaget vil også senke reell R-verdi i felt.
Tross bare ett luftkammer, er den utstyrt med to separate ventiler. Vi antar at dette er for å få lufta raskere ut. Samtlige testkandidater opplevde ventilene svært vanskelige å åpne/lukke korrekt. Åpning og lukking av ventilen skal betjenes med ved å dytte/dra og vri, men fungerer, men fungerer dårlig i praksis.
Ene testkandidaten klarte også å dra ut ventiltuten i sin streben på å åpne/lukke korrekt. Et veldig spennende underlag som leverer godt på mange punkter, men faller igjennom for dysfunksjonell ventil.
NB: Leverandøren opplyser at underlaget nå har kommet med nedsenket ny ventilløsning!
Produktnavn: JR Gear Insulated Presidon
– MEST FOR PENGENE
Vurdering: Rektangulært underlag med tykke, tversgående kanaler. Både liggekomforten og støtten mot kroppen er god. Lydløs, myk og behagelig overflate som gir god komfort. God friksjon på underside. Fremstår slitesterk og solid. Blåses opp med munn eller pumpesekk.
Pluss for nedsenket «alt-i-en» ventil, men trekk for å måtte munnblåse som standard, da pumpesekk ikke medfølger (kan kjøpes separat). Ved munnblåsing vil fuktig lungeluft i underlaget senke reell R-verdi i felt.Solid og funksjonell alt -i-ett ventil. Utradisjonell, knotete og litt trang pakkpose. Imponerer både i kvalitet, varme og komfort i forhold til prisen!
Exped Downmat XP9 – TESTVINNER!
Vurdering: Slitesterkt og solid underlag med ekstreme isolasjonsegenskaper! Myk, behagelig overflate som oppleves varm og gir god friksjon. God liggekomfort og god beskyttelse mot ujevnheter. Moderat, men grei støtte til kroppen.
Med 9 cm tykkelse er det også rom for å senke lufttrykk for økt komfort/støtte til kroppen uten at man kommer i kontakt med bakken. Moderat støy. Expeds romsligste sekkepumpe medfølger og gir fantastisk effektiv innblåsing!
Skal vi pirke litt ville vi foretrukket å ha pumpesekken integrert i pakksekk. Solide og funksjonelle nedsenkede separat ut-og-inn ventiler. Testens desidert varmeste underlag, men dette forutsetter at duna er riktig fordelt.
Duna som ikke er laminert fast, men løper fritt i luftkanalene, kan samle seg slik at kalde spotter kan oppstå. Løsningen er at underlaget før hver tur bør pumpes halvveis opp, mens man rister og går over hele underlaget med bankende flat hånd for å fordele duna.
Løfter man underlaget mot skarp lys ser man lett hvordan duna ligger fordelt. Selv om vi anser det som levelig å fordele duna før avreise pr tur, medfører «bryet» trekk fra 6 til 5 på terningen. Varmeste underlag i testen.
Exped Megamat lite 12
Vurdering: Testens tykkeste underlag på hele 12 cm! Tykkelsen gir overlegen beskyttelse mot ujevnheter i bakken, men gir også litt «bademadrass» følelse å ligge på. Fullt oppblåst gir underlaget moderat støtte til kroppen, men de forhøyede sidekanter bidrar til økt stabilitet.
Med moderat til litt lite luft i, heves støtte- og liggekomfort betraktelig uten at du får bakkekontakt. Totalt sett er liggekomforten svært høy. Glatt overside, god friksjon på underside. Expeds romsligste sekkepumpe medfølger og gir fantastisk effektiv innblåsing. Pumpesekk ikke integrert i pakksekk.
Solid og velfungerende. Funksjonelle, nedsenkede og separate ut-og inn- ventiler. Grei å tømme, relativt romslig trekk. Her får du komfort, men det innebærer også høyt pakkevolum og til dels høy vekt.
Exped Synmat UL Winter
Vurdering: Rektangulært underlag med langsgående kanaler. Lett og komfortabelt. Myk, behagelig overflate. Sklisikker og god friksjon mot bakken. Gode isolasjonsegenskaper. Moderat støtte til kroppen. God beskyttelse mot underlaget, og med 9 cm tykkelse kan man også tillate moderat med lufttrykk for økt komfort.
Romsligste sekkepumpe medfølger som gir svært effektiv innblåsing! Pumpesekk ikke integrert i pakksekk. Solid og velfungerende. Funksjonelle, nedsenkede og separate ut- og inn-ventiler. Middels støyende. Må jobbe litt for å få ut lufta, men skvises greit inn i pakksekken.
Lett og komfortabelt underlag med moderat slitestyrke.
Exped Synmat XP 7
Vurdering: Rektangulært underlag med god komfort, slitestyrke og kvalitet. Beskyttelse mot ujevn bakke er god. Moderat støtte til kroppen. Romslig sekkepumpe medfølger, noe som gir meget effektiv innblåsing! Pumpesekk ikke integrert i pakksekk.
Funksjonelle, nedsenkede og separate ut-og inn- ventiler. Middels støyende. Må jobbe litt for å få ut lufte, samt snau pakksekk. Litt tung, men et bunnsolid underlag som leverer jevnt godt på alle testkriterier.