Annonse

Leder

Medlemsblad – ikke menighetsblad

1. juni overtok undertegnede, inntil videre, redaktøransvaret i Jakt & Fiske. Det er en oppgave jeg går løs på med både entusiasme og respekt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Vi skal levere meningsfullt innhold om aktiviteter du som NJFF-medlem har et lidenskapelig forhold til. Når vi ber om din oppmerksomhet, må det være substans i det stoffet vi bringer til torgs.

Da NJFF feiret 150 år i fjor, ble Jakt & Fiske med på festen uten blygsel, vel vitende om at vi foregrep begivenhetene en smule. NJFF ble stiftet i 1871, men den første utgaven av tidsskriftet kom ut i 1872, altså er det først i år vi kan skryte på oss å være 150 år. Noen ny, storstilt feiring har det ikke blitt, men jubileet sammenfaller med at vi har fått vår egen formålsbestemmelse. Det kan kanskje framstå som tørr materie, men stadfester noen svært viktige prinsipper som har avgjørende betydning for hva slags innhold du får servert i medlemsbladet.

Formålsbestemmelsen fastslår blant annet at Jakt & Fiske, innenfor utgivers definerte rammer, skal være en fristilt, redaktørstyrt publikasjon, som skal følge prinsippene for god presseskikk slik de er nedfelt i Vær Varsom-plakaten. NJFF som utgiver ser følgelig verdien av å ha et medlemsblad som skal utøve fri og uavhengig journalistikk.

Vår formålsbestemmelse stadfester noen svært viktige prinsipper som har avgjørende betydning for hva slags innhold du får servert i medlemsbladet.

Når du åpner «blekka» eller besøker oss på nett, skal du finne alt fra kritisk journalistikk, til saker som gir innsikt og inspirasjon. Vi skal bidra til den demokratiske opplyste samtalen ved å belyse flere sider i en sak, og stimulere til en levende debatt.

Man skal ikke ta rammebetingelser som dette for gitt. I 2017 utredet NJFF muligheten for å sette Redaktørplakaten til side, og la medlemsbladet inngå som en del av forbundets informasjonsavdeling. I Forsvaret hadde man en tilsvarende prosess i samme tidsrom, der fagbladet Forsvarets forum ble foreslått nedlagt.

Tanken på å kvitte seg med den balanserte og tidvis brysomme journalistikken virket kanskje be- snærende. Dessuten kunne man jo spare penger.

Begge steder valgte man å skrinlegge planene, og den frie journalistikken fikk leve videre. Kloke beslutninger, som banet vei for egne formålsbestemmelser i begge leirer. Det føles godt å være del av en organisasjon som hegner om åpenhet og demokratiske prinsipper.

På nyhetsplass i den nye utgaven, kan du blant annet lese om Meraker Brug, en av Norges største private eiendommer, som nå er lagt ut for salg. Med et areal på 1,3 millioner dekar, utgjør eiendommen over 90 prosent av Meråker kommune i Trøndelag. Verdien er anslått til rund 1,5 milliarder kroner.

«Bruket» er å betrakte som et eldorado for jegere og fiskere, og NJFF har bedt regjeringen gi Statskog mulighet til å kjøpe eiendommen. Det er en oppfordring regjeringen bør lytte til. Vi sier som investor Ola Mæle: «Buy land, they’re not making it anymore».

PS: Vår formålsbestemmelse finner du her.

Powered by Labrador CMS