Annonse
Storbyjegerne speider stadig etter bedre tilgang på jaktterreng.

Leder

NJFF må satse i byene

«NJFF når ikke folk der de faktisk bor. Tar vi ikke dette på alvor, kommer forbundet til å oppleve en gradvis og uunngåelig medlemsnedgang».

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Brannfakkelen serveres av Emil-Andre Os i vårt tema «Jakta på storbyjegeren». Os er tidligere fylkesleder i NJFF Oslo, og studieleder gjennom to tiår i Solemskogen JFF.

Foreningen har i løpet av snaut 40 års eksistens vokst til en av landets største lokalforeninger, med nær 1400 medlemmer. Bynær jakt for nyutdannete jegere, har vært et viktig trekkplaster.

Nylig rundet vi 5,3 millioner innbyggere her i landet. Av disse bor nå 681 000 i Oslo og 624 000 i Akershus, totalt 1,3 millioner, som utgjør ca. 25 prosent av landets befolkning. Og urbaniseringen vil fortsette.

Statistisk sentralbyrå (SSB) forventer fortsatt kraftig befolkningsvekst i og rundt de store byene fram mot 2040. Men til tross for en formidabel befolkningsøkning i Oslo-regionen, står NJFF Oslo og NJFF Akershus på stedet hvil med hhv. snaut 5000 og 13 000 medlemmer. Det er kun 1,4 prosent av innbyggerne i landets to desidert største fylker.

Til sammenligning har DNT Oslo og Omegn 90 000 medlemmer og har passert 315 000 medlemmer på landsbasis.

Friluftsliv er mer trendy enn noen gang. Nå er det selvfølgelig enklere å legge i vei på en T-merket sti, enn å begi seg ut på jaktstien. Å drive en jeger- og fiskeforening i en by, er også langt mer utfordrende enn på bygda. Kampen for å bevare urbant beliggende skytebaner, er bare et eksempel i så måte.

Det er likevel ingen tvil om at turfolket har truffet sitt publikum hjemme, og synliggjort hva de har av tilbud, i et helt annet omfang enn hva vi i NJFF har maktet. Det mangler ikke på ildsjeler i våre lokalforeninger, folk som gjør en stor innsats.

Men vi må bli flinkere til å fortelle verden rundt oss om hva holder på med, og hvorfor vi gjør det. Målrettet markedsføring er et stikkord.

Med Oslo som nedslagsfelt, har en forening som Solemskogen JFF trolig bare tatt en liten bit av jegermarkedet. Hvordan innflytter Therese Nordling ved en rein tilfeldighet oppdaget foreningen, er et tankekors (se temasaken).

Sportsfiskere er det enda flere av. Å knekke koden for å få dem på «NJFF-kroken» finnes det neppe et enkelt svar på. Nettopp derfor bør vi vie disse utfordringene større oppmerksomhet framover.

Powered by Labrador CMS