Annonse

Pukkellaks

Bruker maskinlæring for å fjerne pukkellaksen

Fisken tvinges inn i en boks med kamera når den svømmer opp elva. En datamaskin avgjør lynraskt om fisken er atlantisk laks eller pukkellaks.

I Berlevåg tar man i bruk ny teknologi i kampen mot invaderende «russerlaks».

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Ved innløpet til Storelva utenfor Berlevåg står det noen rare greier under vann. Stengsel tvinger all fisken gjennom en liten tunnel under vannskorpa. Inne i tunnelen er det montert kameraer. Bildene analyseres av en datamaskin, som blant annet identifiserer pukkellaksen på prikkene den har på halen. Det har som kjent ikke den atlantiske laksen.

Lovende

– Resultatene fra tester i fjor viser at vi klarte å identifisere 90 prosent av all pukkellaksen, sier Tor Schulstad. Han jobber med pukkelprosjektet i Berlevåg JFF.

Foreningen har i en årrekke lagt ned en solid innsats for å hindre pukkellaksen fra å gyte i foreningens to lakseelver, Storelva og Kongsfjordelva. I fjor ble estimert 1.700 av 2.000 «russerlaks» fjernet fra Kongsfjordvassdraget.

Les også: Frykter tidobling av pukkellaks i Finnmark

Sponses av Huawei

Prosjektet i Berlevåg er en del av Huaweis initiativ Tech4All, som kort fortalt bruker avansert teknologi i prosjekter over hele kloden.

– Nå går det ikke så mye pukkellaks opp i Storelva, men vi valgte dette vassdraget som pilotprosjekt fordi vi har mye av grunnutstyret på plass her. Det kreves både strøm og et hus for datamaskinen. Vi håper at denne løsningen kan brukes andre steder i landet også, forklarer Schulstad.

Venter betydelig oppgang

Han frykter at man sommeren 2023 kan se en betydelig større mengde pukkellaks som forsøker å nå lakseelvene i Finnmark. Anslagene er fra noen hundre tusen opptil én million.

– Vi vet altfor lite om hvordan pukkellaksen påvirker egne bestander av laks og sjørøye. Vi frykter både sykdom og bestand- sendringer. Pukkellaksen har ingen naturlig tilhørighet her, så den prøver vi å holde utenfor våre elver, sier han.

Bildeserie: Slik så det ut da Finnmarkseiendommen gikk mannsterkt ut i elva for å fjerne pukkellaks.

Per i dag er det ingen planer om å bruke den invaderende laksen som en matressurs. Men det kan endre seg i fremtiden, tror Schulstad:

– Det gir enorme muligheter om vi klarer å sortere ut russer- laksen med moderne teknologi før den går opp i elva for å gyte.

Les også: Fiskestellprisen til pukkellakskrigens frontsoldater

Hittil har berlevågingene brukt tiden på å lære datamaskinen å identifisere pukkellaksen. Fram mot sommeren skal sorterings- mekanismen bygges ferdig, slik at den er klar til neste års gyting.

Et videokamera filmer fisken som er på vei opp i elva. Maskinlæring skiller pukkellaks fra vanlig atlantisk laks.
Powered by Labrador CMS