I elvene rundt Varangerfjorden er det fisket over 60 000 pukkellaks. I noen av elvene er det tatt opp enorme mengder. Her Rune Elnan i sving i Vestre Jakobselv.

Den store pukkellakskrigen

Invasjonen av pukkellaks ble langt kraftigere enn forventet i sommer. Minst 70 000 pukkellaks er fjernet fra elvene i Finnmark og Troms, etter en formidabel innsats av lokale JFF.
27. september 2021

Lokalforeningene i Finnmark, som forpakter et betydelig antall lakseelver på vegne av Finnmarkseiendommen (FeFo), har lagt ned en enorm innsats og tusenvis av dugnadstimer for å ta ut så mye pukkellaks som mulig. Nesseby Herreds JFF, som forpakter Vesterelva og Bergebyelva i Varangerbotn, har ved hjelp av garn og fiskefeller tatt ut over 20 000 pukkellaks i lille Vesterelva alene. Uttaket er like stort som samlet fangst i elv og sjø i hele landet i 2019. Det sier det meste om situasjonen i elvene i Øst-Finnmark!


Erich Wederkinch og Ann Søreng, leder i Berlevåg JFF, tar sin tørn i elva.

I regi av Vestre Jakobselv JFF ble det fisket ut nesten 13 000 pukkelaks i Vestre Jakobselv, og det samme i Munkelva i Sør-Varanger, organisert av Sør-Varanger JFF. Tusentalls pukkellaks er også tatt i andre elver i fylket. Også tilreisende sportsfiskere har bidratt i kampen mot den uønskete arten. Dersom utviklingen de siste åra fortsetter, vil pukkellaks på sikt kunne bli den dominerende laksefisken i elvefangstene i Finnmark i oddetallsår.


I våres ble det spådd at 2021 ville bli et nytt rekordår for pukkellaks i Norge. Det slo til for fullt.

Hittil i år er det fanget sju ganger så mye pukkellaks som i 2017 og nær fire ganger så mye som i 2019, og det er fanget og registrert pukkellaks i 122 av landets lakseelver.


Pukkellaks er en art med høy risiko, ifølge Artsdatabankens liste over fremmede arter. Etablering av pukkellaks i elver over større områder øker sjansen for at vi regelmessig får tallrike invasjoner av arten i norske elver.

 

Siste fra Fiske

Dølisjøen i Sør-Odal bød på fine forhold på NM-dagen. Foto: Atle Skjelde
NM Meite

Strengelsrud kapret gullet

Tommy Strengelsrud (49) fra SFK Raufjøringen klatret til topps på seierspallen, da NM-tradisjonelt meite gikk av stabelen på Dølisjøen i Sør-Odal.
Vi har testet denne dispenseren for agnstrikk fra Inova. Foto: Tommy Egra
Orden i strikkesakene

Test av Inova Bait Binder

Agnstrikk er et godt hjelpemiddel for havfiskere. Denne dispenseren gir deg enklere påsurring og hindrer søl på rullen.
Ingen av elvene på Vestlandet kan vise til en sjøørretbestand i svært god tilstand. Her «nattjakt» i Eio, i bunnen av Hardangerfjorden. Foto: Atle Skjelde

Sjøørretens anadrome levemåte kan forsvinne

Situasjonen er alvorlig både for villaksen og sjøørreten, men hva skjer hvis det ikke skjer noe?

På forsiden nå