Pukkellaksen hører opprinnelig til i Stillehavet, men ble på 50-tallet satt ut i vassdrag på Kolahalvøya i Russland. På 1960-tallet begynte fisken å spre seg til nordnorske elver. Foto: Kjell Erik Moseid

Frykter tidobling av pukkellaks i Finnmark

Om knapt to år vil bestanden av pukkellaks øke kraftig i elvene i Finnmark, viser ny prognose.
07. februar 2022

Innsiget fra Atlanterhavet er på en halv million i året. Det viser anslag fra Vitenskapelig råd for villaks, melder NRK. Utviklingen er skremmende, mener ferskvannsbiolog og daglig leder Rune Muladal i Naturtjenester nord.

I fjor høst var det rundt 100.000 fisker som gjøt i finnmarkselvene, men nå ventes en tidobling, ifølge anslagene. 

– Staten må virkelig på banen om de mener alvor med at man skal fjerne pukkellaksen fra norske elver, sier Muladal, som mener staten bør stille opp med 50–100 millioner kroner for å berge elvene.

Pukkellaksen hører opprinnelig til i Stillehavet, men ble på 50-tallet satt ut i vassdrag på Kolahalvøya i Russland. På 1960-tallet begynte fisken å spre seg til nordnorske elver.

Pukkellaks gyter annethvert år. Etter gyting går fisken levende i oppløsning og dør. 

(©NTB)

Siste fra Fiske

Aldri før har Norge eksportert sjømat før en større verdi. Det er laksen som står for mesteparten av inntekten. Nå lover fiskeriminister Bjørnar Skjæran å samarbeide med næringen om å øke eksporten ytterligere. Foto: istockphoto / Dieter Meyrl
Oppdrettslaks:

Norge eksporterer sjømat som aldri før – NJFF roper varsku

Bare i juni eksporterte Norge sjømat for 12.3 milliarder kroner. – Vi er bekymret for at ytterligere vekst baner vei for offshoreoppdrett som ikke er utredet godt nok, sier NJFFs villaksekspert.
Dølisjøen i Sør-Odal bød på fine forhold på NM-dagen. Foto: Atle Skjelde
NM Meite

Strengelsrud kapret gullet

Tommy Strengelsrud (49) fra SFK Raufjøringen klatret til topps på seierspallen, da NM-tradisjonelt meite gikk av stabelen på Dølisjøen i Sør-Odal.
Vi har testet denne dispenseren for agnstrikk fra Inova. Foto: Tommy Egra
Orden i strikkesakene

Test av Inova Bait Binder

Agnstrikk er et godt hjelpemiddel for havfiskere. Denne dispenseren gir deg enklere påsurring og hindrer søl på rullen.

På forsiden nå