Kenneth Stålsett i SVJFF har sammen med en rekke andre frivillige brukt store deler av sommeren på å fjerne uønsket pukkellaks fra elvene i Øst-Finnmark. Her er han i aksjon sammen med datteren Leah og Iver Magga. Foto: Mourad Abarkach

Fiskestellprisen til pukkellakskrigens frontsoldater

NJFFs fiskestellpris gis til Kenneth Stålsett og Rolf Kollstrøm i Sør-Varanger JFF (SVJFF) for deres monumentale innsats mot pukkellaksinvasjonen i Øst-Finnmark.
14. oktober 2021

– Det er veldig gledelig og kjennes som en skikkelig anerkjennelse for den jobben de frivillige har gjort, sier leder av fiskeutvalget i SVJFF, Kenneth Stålsett, til Jakt & Fiske.

Da pukkellaksen inntok elvene øst i vårt nordligste fylke i sommer, stor Stålsett og andre medlemmer i foreningen klare. Resultatet er 15 tonn pukkellaks på land, men også blod svette og tårer. Det er også et resultat av innsatsen under forrige leder for fiskeutvalget, Rolf Kollstrøm, som allerede i 2017 startet arbeidet med å demme opp for trusselen fra pukkellaksen, til tross for en avmålt holdning fra politikere og forvaltningen.

– Vi hadde ikke klart dette uten det arbeidet Rolf har gjort før jeg tok over. Jeg opplever at dette ikke bare er en pris til oss, men en pris til alle som har jobbet med å få ut pukkellaksen, sier Stålsett, og viser til at flere foreninger i Finnmark har lagt ned et formidabelt arbeid med å få bort den uønskede stillehavslaksen.

Nybrottsarbeid

NJFF begrunner tildelingen med at SVJFF på mange måter har gjort et nybrottsarbeid mot en potensielt landsomfattende trussel mot våre anadrome bestander. Innsatsen som er lagt ned har vært godt planlagt og koordinert, den har involvert mange personer i gjennomføring og inkludert et betydelig arbeide med å skape oppmerksomhet rundt den reelle og potensielle trusselen pukkellaks utgjør.

Emneord: 

Siste fra Fiske

Dølisjøen i Sør-Odal bød på fine forhold på NM-dagen. Foto: Atle Skjelde
NM Meite

Strengelsrud kapret gullet

Tommy Strengelsrud (49) fra SFK Raufjøringen klatret til topps på seierspallen, da NM-tradisjonelt meite gikk av stabelen på Dølisjøen i Sør-Odal.
Vi har testet denne dispenseren for agnstrikk fra Inova. Foto: Tommy Egra
Orden i strikkesakene

Test av Inova Bait Binder

Agnstrikk er et godt hjelpemiddel for havfiskere. Denne dispenseren gir deg enklere påsurring og hindrer søl på rullen.
Ingen av elvene på Vestlandet kan vise til en sjøørretbestand i svært god tilstand. Her «nattjakt» i Eio, i bunnen av Hardangerfjorden. Foto: Atle Skjelde

Sjøørretens anadrome levemåte kan forsvinne

Situasjonen er alvorlig både for villaksen og sjøørreten, men hva skjer hvis det ikke skjer noe?

På forsiden nå