Annonse

Fasit fra SSB:

Laksefisket har aldri vært dårligere

Jakt & Fiskes egen laksenestor Ole Kirkemo analyserte fjorårets laksesesong allerede i september i fjor. Han kalte sesongen «urovekkende dårlig». Ferske fangstall fra SSB viser at analysen traff blink.

Nye tall fra SSB viser at Jakt & Fiskes analyse av laksefisket 2023 traff blink. 

Publisert Sist oppdatert

Jakt & Fiske publiserer hver høst en analyse av det aktuelle årets laksefiske. Allerede i september i fjor, skrev vi at laksesesongen 2023 var urovekkende dårlig , med unntak av noen få elver. Nå har de endelige fangsttallene blitt gått gjennom av Statistisk sentralbyrå (SSB), som bekrefter vår analyse.

Elvefiske etter laks

2020 2021 2022 2023
Atlantisk laks, avlivet94 59256 86570 44951 767
Atlantisk laks, slipt ut28 75221 35727 22918 826

Kilde: SSB

Nesten halvert

Tallene viser at laksefiskerne tok opp 70.600 villaks fra de norske elvene i 2023. Det er en nedgang på 28 prosent fra året før. 27 prosent av laksen ble sluppet levende ut i elva igjen.

Statistikken viser en jevnt nedadgående kurve for fangst av villaks i Norge den siste tiårsperioden. I 2012 ble det tatt 132.328 villaks i elv. Nå er tallet altså nesten halvert. Det har aldri vært lavere, skriver NRK.

– Må ta grep

Organisasjonen Norske Lakseelver, som organiserer forvaltningslagene i de norske lakseelvene, mener oppdrettsnæringen har skylda for nedgangen, og ber nå politikerne ta de nødvendige grepene.

– Vi er langt på overtid, og vi krever handling. Det viktigste nå er å få kontroll på rømlinger, lakselus og sykdommer fra oppdrettsindustrien. Villaksen er på rødlista, og politikerne kan ikke fortsette å la det skure og gå på denne måten. Det står faktisk om et være eller ikke-være for villaksen, sier generalsekretær i Norske Lakseelver, Torfinn Evensen.

NJFF: – Myndighetene må på banen

Fagsjef Siri Parmann i Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) er dessverre ikke overrasket over utviklingen, og mener de ferske SSB-tallene understreker alvoret for villaksen.

– Trusselbildet er godt kjent. Nå må myndighetene på banen og iverksette nødvendige tiltak for å bekjempe utfordringene knyttet til særlig lakselus og rømming. NJFF har krevd en overgang til lukket teknologi for oppdrettsnæringen innen 2030, og dette må følges opp, sier hun. 

Parmann peker også på at klimaendringene forsterker utfordringene for villaksen. 

– Nå må det handles raskt. NJFF skal selvsagt også følge opp vilkårsrevisjoner og bidra til å ivareta villaksen også i andre sammenhenger, men det nytter lite dersom det ikke gjøres noe med utfordringene knyttet til oppdrettsnæringen, sier hun.

Powered by Labrador CMS