Annonse

Test av Minox ZE 1-5x24 Allrounder

En opplevelse det står respekt av

Minox ZE 1-5x24 Allrounder er verken av de letteste eller rimeligste siktene i kategorien, men gir en brukeropplevelse det står respekt av.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Minox kom i fjor med en serie kikkerter i et segment med sterk konkurranse. Den nyeste modellen (ZE Allround), skal bryne seg på kikkerter fra Leupold, Meopta, Zeiss Conquest og mange flere.

Prismessig har de lagt seg midt på treet. Mao relativt dyrt, men langt fra dyrest. Dette er sannsynligvis det segmentet der det er vanskeligst å ta markedsandeler, og Minox slår i bordet med følgende slogans:

«Tyskprodusert, Schott linser, fylt med arongass, FTA= okular med stor vidvinkel som eliminerer tunnelsyn, fiberoptisk trinnløst rødpunkt.» Det er ingen tvil om at detaljene er på plass, men hvordan fungerer det i praksis?

Variert jakt

Vårt sikte ble montert på en lett Heym kombi, og fikk prøve seg på variert jakt, men mest rådyrjakt (drevjakt med hund). Det er her kikkertsikter med lav forstørrelse kommer til sin rett. Førsteinntrykket var at siktet ble litt tungt for den lette kombien på bare 2,7 kg.

Med sine 480 g ligger Minox midt på treet vektmessig, over 100 g mer enn Leupold sine lette sikter, men godt under andre populære modeller fra bl.a. Meopta og Zeiss. Siktet vil nok gjøre seg best på et litt tyngre våpen, eller som et supplement til elgbørsa, som allerede har en kikkert med stort objektiv.

Trinnløs rødpunkt

I løpet av sesongen har vi ikke kunnet finne feil på verken mekanisk eller optisk kvalitet. Siktet fungerer prikkfritt i både vanlig lys, delvis skumring og motlys. Det framstår også som solid.

Vi er mest fornøyde med det trinnløse rødpunktet, som er både enkelt og hurtig i bruk. Etter min mening den beste løsningen av alle sikter jeg har prøvd. Det slår seg av etter 2 timer, eller når våpenet legges i vinkel.

Jeg er også godt fornøyd med de medfølgende linsedekslene, som framstår som solide og enkle i bruk. De sitter dønn fast til du selv bestemmer at de skal av.

Valuta for pengene

Den gode øyeavstanden på hele 10 cm gjør plassering av siktet enkelt og behagelig, det er altså uproblematisk å montere kikkerten på våpen med kraftig rekyl.

Hvis vekt er avgjørende, finnes det lettere sikter i samme priskategori, men da får man mer tungvinte lysreguleringssystem. Hvis brukskvalitet er viktig, gir Minox ZE1-5x24 Allrounder valuta for pengene.

Se også test av Minox Allrounder 2-10x50.

Minox ZE 1-5x24 Allrounder

PRODUKTFAKTA: Lengde: 285 mm. Vekt: 480 g. Tubediameter: 30 mm. Øyeavstand: 10 cm. Retikkel: belyst 4. Klikk: 1 cm på 100 m. Garanti: 30 år. 2 stk. batteri CR2032, originale linsedeksler og linseklut følger med.

PRIS: kr 10990,-

LEVERANDØR: Blaser Group Norway AS, www.blaser-group.com/no/

KARAKTER: 5 av 6

Powered by Labrador CMS