Jakt- og fiskelandet
Snart premiereklar
Filmskaperne har jobbet med prosjektet i to år. Snart kommer NJFFs jubileumsfilm til en kino nær deg!
Denne artikkelen er over ett år gammel.
– Å være på rett sted i rett tid, for å få de optimale scenene, er det mest krevende. Du kan ikke planlegge hvor en ørret vil vake, eller hvor en elg vil dukke opp, konstaterer Nerijus Rupciauskas.
Da NJFF skulle lage jubileumsfilm i forbindelse med 150 års jubileet, gikk oppdraget til to litauiske håndverkere. Et utradisjonelt valg, kan man si, men ifølge Espen Farstad, informasjonssjef i NJFF, har de to gutta løst oppgaven på forbilledlig vis. Han er strålende fornøyd med resultatet – som du som NJFF-medlem kan se på kinoer landet rundt i august.
Fra bygge-til filmbransjen
Nerijus Rupciauskas og Vaida Uselis jobbet begge som håndverkere, men fant hverandre i et litauisk fluefiskeforum for ti år siden. De avtalte å dra på sjøørretfiske sammen og fant raskt ut at de hadde mer til felles enn fiskeinteressen og hjemlandet. Begge vokste opp med jakt, fiske og friluftsliv, og har utviklet en brennende interesse for foto og film.
Samarbeidet startet med en fiskeblogg, gjennombruddet kom da de vant «Gullkroken» i 2015 med fluefiskefilmen «Under the Bridge». Da var det duket for profesjonell satsing i firmaet Black Fly Eyes Media. Siden oppstarten har de filmet tropisk fluefiske på Seychellene, fiske etter taimen i Russland, og fått både norske og internasjonale samarbeidspartnere.
På Norges tak
I to år har de reist fra nord til sør og filmet ulike fiske- og jaktformer i vårt langstrakte land.
– Det har definitivt vært vårt største prosjekt så langt. Planlegger du sesongen godt, kan du jo utøve jakt og fiske året rundt i Norge. Og mye av det er lett tilgjengelig.
Fotografen, som har jaktet elg i Canada, landet med verdens største elgbestand, påpeker at elgtettheten er langt større her på berget.
– Første dag under elgjakta hadde vi protokollført 18 elgobservasjoner, forteller Rupciauskas.
Høydepunktet i løpet av tiden i felt var villreinjakt på Dovrefjell, hvor det også ble et møte med urdyret. Moskus.
– Vi hadde gått i tre mil og klarte å smyge oss inn på perfekt kamerahold. En opplevelse vi aldri kommer til å glemme, sier Rupciauskas.
Godt voksne karer …
Enkelte som ser filmen vil kanskje påpeke at her er overvekt av godt voksne menn. Informasjonssjef Espen Farstad mener imidlertid at filmen både er representativ for Norge som et jakt- og fiskeland, og at kvinner og ungdom er behørig representert.
Ifølge Rupciauskas var dette et tema helt fra begynnelsen.
– Jakt og fiske er fortsatt mannsdominerte aktiviteter. Samtidig har Norge kommet mye lengre i å inkludere kvinner enn svært mange andre land, inkludert Litauen. Men det begynner å skje noe der også, selv om det er langt vanskeligere å få tilgang til jakt enn i Norge. Mange er ikke klar over hvor privilegerte vi er!