Annonse

Test av lette diamantbryner

Test av diamantbryner

Hva er beste diamantbryne?

Et lett og effektivt bryne er gull verdt når du befinner deg langt av lei med sløv kniv og et halvflådd slakt. Vi har testet åtte diamantbryner for feltbruk. Hvem gjør det aller skarpest?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Et feltbryne må nødvendigvis være såpass lett og hendig at det faktisk blir med på tur, selv når vekta på sekken må pines.

Vi har valgt diamantbryner fordi de egner seg til tørrbruk, uten behov for vann eller olje.

Testkriterier

Vi har i hovedsak vurdert slipeflatenes egnethet til formålet, antall sider/slipegrader, brynets grep, vekt og til dels pris. Det er enklere å bryne med lang og bred flate, enn en flate som er smal og kort.

Diamantbrynene egner seg først og fremst til vedlikeholdssliping. Derfor er det en fordel med slipeflater som ikke er for grove. Når knivene er så sløve at det må brukes grovt utstyr, er det uansett på tide å sette opp en ny egg.

Test: EZE-LAP diamantbryne

Det er ikke en jobb for disse brynene.

Grepet

Når det kommer til brynenes grep, er det to forskjellige tilnærminger. Enkelte av produktene er i prinsippet bare en stein med en eller to sider – uten håndtak som forenkler prosessen. Disse brynene må enten ligge på et flatt underlag, eller de må føres aktivt over kniven som holdes i ro.

I den andre gruppen har vi bryner med en eller annen form for håndtak, disse kan enten føres aktivt over kniven, eller holdes i ro i hånden, mens kniven føres aktivt over brynet. Det er en smakssak hva man foretrekker, men det vil for de fleste være enklere å ha en form for håndtak på brynet.

Foruten hovedkriteriene, har vi i totalvurderingen også sett på eventuelle tilleggsfunksjoner og muligheter de ulike brynene gir.

Multibryne

De fleste diamantbryner er litt trege (grove) i begynnelsen. Det merkes ved at kniven henger seg opp under slipingen, men dette går seg til etter hvert som brynet blir brukt.

Test: Work Sharp PAJ

Alle brynene er etter vår vurdering priset forholdsvis fornuftig. Ingen skiller seg vesentlig ut i den ene eller andre retningen.

Testvinneren fra Work Sharp framstår som svært moderne i formen, og har et «hav» av funksjoner som gjør den til et meget godt valg. Dette er nok veien å gå for andre produsenter også. Det blir rett og slett for enkelt med bare en stein.


Morakniv diamantbryne

Vurdering: Bryne som leveres i samarbeid mellom DNT og Speidersport. Det er en god ide, men dessverre holder ikke produktet mål.

Brynet er tungt i forhold til størrelsen (unødvendig tykt), og har kun en side, som også er for grov. For liten slipeflate. Får et lite pluss for pen slire og fiskekroksliper.

Vekt: 103 g med lærslire
Kornstørrelse: 600 (medium grov) med fiskekroksliper
Leverandør: DNT/Speidersport
Pris: kr 237,-

Karakter: 2

Clas Ohlson diamantbryne

Vurdering: Enkelt og fint bryne med gode slipeflater og bra valg på slipegrovhet. Ligger i et plastetui som kan snus og brukes som håndtak.

Dette gir god støtte under slipingen. Framstår likevel som noe voluminøst. Hyggelig pris!

Vekt: 126 g med etui
Kornstørrelse: Dobbeltsidig fin/grov med fiskekroksliper
Leverandør: Clas Ohlson
Pris: kr 149,90

Karakter: 4

EZE-Lap Diamantbryne 510 foldbar medium

Vurdering: God løsning på foldbart håndtak som vippes rundt brynet under transport. Gir god støtte under slipingen.

Brynet har en lang og god slipeflate, selv om det er litt smalt. Den ene siden er for grov, burde vært medium i stedet.

Vekt: 102 g
Kornstørrelse: Dobbeltsidig grov 400 / ekstra fin 1200
Leverandør: Brusletto
Pris: kr 419,-

Karakter: 4

Fällkniven DC 4

Vurdering: Dette er et pent og hendig bryne i god utførelse med god og bred slipeflate. Godt valg av grovhetsgrad på begge sider.

Kommer i en pen slire.

Vekt: 83g med lærslire
Kornstørrelse: Dobbeltsidig fin diamant / ekstra fin keramisk
Leverandør: Fällkniven AB
Pris: kr 249,-

Karakter: 5

Diamantbryne sett Robust

Vurdering: Sett med tre grovheter i hvert sitt plastetui, som kan foldes over brynet. Leveres med egen rensebørste.

Lett å holde orden på brynene med egne fargekoder for grovhet. Kunne ønsket oss litt større slipeflater. Til gjengjeld testens letteste hvis man kan klare seg med bare ett av brynene på tur.

Vekt: 100 g (hele settet), 22 g per bryne Kornstørrelse: Grov/medium-fin/ekstra fin Leverandør: Magne Landrø AS
Pris: kr 298,-

Karakter: 4

EZE-Lap Diamant og keramisk bryne

Vurdering: Lite og nett bryne, men med for liten slipeflate, selv om lengden er ok. Bra valg av finhetsgrader for vedlikeholdssliping.

Flott medfølgende lærslire, men litt overdimensjonert for brynet.

Vekt: 70 g med lærslire
Kornstørrelse: Dobbeltsidig fin diamant/ superfin keramisk
Leverandør: Brusletto
Pris: kr 249,-

Karakter: 4

Work Sharp GFS feltbryne

Vurdering: Et columbiegg av et bryne! Så mange forskjellige valg av slipegrad og funksjoner at det er smått utrolig. Har faste guides for vinkler og er svært enkelt i bruk, men se for øvrig instruksjonsvideo, så du får med alt.

Gode slipeflater og godt grep. Gir meget god effekt på knivene. Veier overraskende lite i forhold til alle mulighetene. Soleklar testvinner!

Best i test!

Vekt: 132 g
Kornstørrelse: Multi – grov diamant / fin diamant / grov keramisk / fin keramisk / keramisk for serraterte egger / fiskekroksliper / lærstropp med slipemiddel
Leverandør: Alterno AS
Pris: kr 469,-

Karakter: 6

Work Sharp Pocket

Vurdering: Genialt enkelt og lett bryne som er godt å holde i. Har lange, men litt smale slipeflater.

Godt valg av grovhetsgrader. Har faste guides som forenkler slipingen. Blir med meg på all reinsjakt i framtiden. Godt kjøp!

Vekt: 47 g
Kornstørrelse: Dobbeltsidig medium diamant / fin keramisk
Leverandør: Alterno AS
Pris: kr 269,-

Karakter: 5

Powered by Labrador CMS