Test av 10 kompakte kikkerter

Valgets
Valgets

Hvor god må en lommekikkert være?

Kompakte kikkerter kan være både små og gode. Denne gjennomgangen viser at de dyreste gjør det skarpest når det kommer til optikk, men du må ikke velge på øverste hylle for å få noe brukbart.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

Skal du glane i timevis etter rein, skogsfugl i topp eller sel i havgapet, bør optikken være best mulig. Øyne som er slitne av en dårlig kikkert, stjeler sjanser under jakta. Noe helt annet er lommekikkerten som er med overalt, men bare er framme for å sjekke hva du egentlig ser på turen. Mandatet til lommekikkerten er å kunne identifisere ting du er nysgjerrig på i terrenget. Når den ikke er i bruk skal den gjøre minst mulig av seg.

Her har vi tatt for oss et utvalg kompakte kikkerter med ulik utforming og pris, fra en drøy tusenlapp og opp til litt over 7000 kroner. Alle har 8 ganger forstørrelse, og 25 mm lysåpning eller mindre. Med utgangspunkt i «normalt» bruksområde til slike kikkerter, har vi vurdert hvilke modeller som møter behovet på en grei måte.

Felles
Alle kikkertene er vanntette og nitrogenfylte. Gassfyllingen er der for å hindre en naturlig gassutveksling med lufta, fordi det er vanndampen i lufta som skaper duggproblemer på innsiden av linsene. Alle sammen er dessuten gummierte utvendig for bedre å tåle slag og støt, og dessuten gi bedre grep. Alle har også en garanti mot fabrikasjonsfeil fra 10 år til livstid. Det forteller at holdbarheten på denne type produkter er god.

Kjære leser!

For å lese denne artikkelen må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.