Test av Alfa Impact
Fjellstøvler med bærekraft
Alfa Impact ser ved første øyekast ut som et par helt ordinære fjellstøvler til en høy pris. Produsenten kan imidlertid love et livslangt og lønnsomt livsløp. Slikt pirrer nysgjerrigheten.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Man får ofte et spesielt forhold til turutstyr som brukes mye. Og jeg har mang enn en gang kjent på et visst vemod når et par utslitte følgesvenner tas med på sin siste ferd. Akk så kort et liv det ble.
Et nedslitt sålemønster taler imidlertid sitt tydelige språk. Det samme gjør sprukkent skinn og våte sokker. Tanken på reparasjon har selvsagt streifet meg, men er alltid blitt skrinlagt etter en kost-nytte-analyse.
Med Alfas Impact-konsept stiller det seg annerledes. Støvlene er sydd sammen på en måte som skal gjøre det enkelt å skifte ut de enkelte bestanddelene, etter hvert som de slites ut. Også det har sin pris, selvsagt, men slett ikke avskrekkende, og rimeligere enn å kjøpe et par nye støvler.
Breddetest: Dette er de beste jaktstøvlene
Ny Gore-Tex membran koster eksempelvis 600 kroner, og bytte av mellomsåle og yttersåle koster 1200 kroner per par, ifølge produsentens hjemmeside.
De har også estimert differansen i pris og karbonavtrykk mellom reparerbare og ikke-reparerbare støvler – i et 30-års perspektiv.
Man bør nok ta slike beregninger med en liten klype salt, men selv om «miljøstøvlene» koster mer i innkjøp, er det neppe noen grunn til å betvile at reparasjon (slik det her er lagt til rette for) i det lange løp både gir en økonomisk og miljømessig større gevinst enn bruk og kast.
Alfa Impact framstår som en klassisk og forseggjort allround fjellstøvel. Litt inngåing må påregnes, men når støvlene har tilpasset seg føttene, blir man styrket i troen på at dette er et forhold som kan vare. Stivhet og komfort er godt balansert.
Sålene gir godt grep på de fleste underlag, samtidig som dempingen er god. Fire hemper på hver side av skaftet sørger for god omslutning rundt ankel. Jeg setter også pris på at pløsa (i motsetning til svært mange andre fjellstøvler) er skåret tilnærmet like høyt som skaftet, dermed siver det ikke inn vann før man plumper skikkelig.
Om jeg skal være litt pirkete, kan det anføres at læret etter fire måneder knirker vesentlig mer enn jeg har opplevd på sammenliknbare støvler. Støvelfett og flere mil vil normalt bøte på dette.
Det ville tatt noen år om man skulle testet konseptet fullt ut. Alfa og deres Impact-modell får likevel tommel opp for et par svært komfortable fjellstøvler, og det som samtidig virker å være et gjennomtenkt og troverdig miljøprosjekt.
Etter det vi erfarer, er det foreløpig ingen andre produsenter i samme segment som tilbyr fullt reparerbare Gore-Tex turstøvler. Det er grunn til å tro at flere vil følge etter, i takt med at et grønt skifte tvinger seg på.