Annonse

Vil anke ulovlig elgjakt til Høyesterett

Tre brødre ble dømt for ulovlig elgjakt i flere vald på Statskogs eiendom Sølvverket i Kongsberg. Brødrene anket dommen, og har fått lavere straff i Borgarting lagmannsrett. Nå skal Kongsberg kommune anke sitt erstatningskrav til Høyesterett. (Hunden på bildet brukes på lovlig jakt).

Kongsberg kommune anker tingrettens avgjørelse om elg-erstatning. – Viktig juridisk prinsipp, sier advokat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Nylig ble det klart at tre brødre, som ble dømt av Buskerud tingrett for ulovlig elgjakt i Kongsberg kommune høsten 2020, fikk en lavere straffeutmåling etter at de anket til Borgarting lagmannsrett.

Et av de sentrale punktene i dommen fra lagmannsretten, er at Kongsberg kommunen tilkjennes mindre erstatning. Nå vil kommunene be Høyesterett se på saken.

– Viktig prinsipp

I utgangspunktet har Kongsberg kommune bedt om en erstatning på kroner 81.942 kroner,-, inkludert en kalv med estimert vekt på omtrent 53 kilo.

NJFF: – Bra med fokus på miljøkriminalitet

I dommen fra både tingrett og lagmannsrett, regnes erstatningen ut som en nettosum, altså verdien som er igjen etter at nødvendige utgifter for å tjene pengene, er trukket fra.

Frode Lauareid er kommuneadvokat i Kongsbergregionen. Han beskriver nettoutregningen som en teoretisk øvelse.

Dette må du vite: Fikk lavere straff for ulovlig jakt

– Kommunene driver ikke med slakt og salg av viltkjøtt. Vi vil heller at våre ansatte bruker arbeidstiden på å undervise barn og pleie eldre fremfor å håndtere ulovlige elgslakt i skogen, sier Lauareid.
– Kommunen fikk en erstatning på 50.000 krone. Er det virkelig mat for Høyesterett å avklare om erstatningen skal økes med omtrent 30.000 kroner?

– Dette handler om mye mer enn tjuvjakt. Det er viktig å få en juridisk avklaring på hvorvidt skader som er påført offentlige instanser skal erstattes brutto eller netto. I erstatningsrett er allmennpreventive hensyn viktige.

Kan bli dyrt

De tre brødrene er ikke blitt dømt til å betale saksomkostningen til kommunene, som beløper seg til omtrent 50.000 kroner. Men dersom ankebegjæringen til høyesterett blir godtatt, vil også kommunenes saksomkostninger stige.

Bakgrunn: Ny runde i retten for ulovlig elgjakt

Det betyr i realiteten at jegerne kan ende opp med en erstatning til kommunene som er vesentlig høyere enn dagens erstatningskrav.

Jakt & Fiske følger saken.

Powered by Labrador CMS