Hittil i år har over 108 000 jegere gjennomført skyteprøve for å kunne gå på storviltjakt. Her er et tidligere bilde fra riflebanen til Eidanger JFF. Foto: Torgeir W. Skancke

Jegere med nesten 3 millioner obligatoriske treningsskudd i år

I tillegg har over 108.000 jegere i Norge avlagt storviltprøven i forkant av høstens jaktutøvelse.
22. september 2022

Statistisk sentralbyrå (SSB) fører allerede en ganske detaljert statistikk over jegerstanden og felt vilt i Norge.

Nå kan du også følge med på noen andre sentrale tall, henholdsvis antall beståtte skyteprøver og antall obligatoriske treningsskudd.

Selv om statistikken har vært tilgjengelig i flere år, er det først årets jaktsesong som gir et riktig tall på jegernes skytebaneaktivitet. Dette fordi det har vært koronarestriksjoner de to foregående sesongene.

Flest i Viken

I Viken var det per 19.09.2022 avlagt 13 886 skyteprøver, mens det i Trøndelag til samme dato var gjennomført 16 575 skyteprøver. På tredjeplass ligger Innlandet med 14821 skyteprøver.

Totalt er det per 19.09.2022 gjennomført 2 800 900 obligatoriske treningsskudd. 

Ettersøk: Visste du at ettersøkshunden din også vises i appen «Min jegerdokumentasjon»?

Nyttig verktøy

– Formålet med denne statistikken er å se størrelsen på aktiviteten på skytebanene, og om den endrer seg over tid. Før vi begynte å bruke app på skytebanene, hadde vi ingen konkrete tall på hvor mange som tok skyteprøven årlig. Nå kan vi se statistikk både for arrangør, kommune og fylke, sier seniorrådgiver i viltseksjonen Tonje Stubsjøen Kvaløy hos Miljødirektoratet.

Hun opplyser at statistikken også var ønsket fra både Norges Jeger- og Fiskerforbund (NJFF) og Det Frivillige Skyttervesen (DFS).

Sjekk selv!

Er du nysgjerrig på hvordan det står til i din skytterklubb, lokallag eller i din kommune? Du kan selv grave deg ned i tallene på hjemmesiden til Brønnøysundregistrene. For eksempel er det per 19.09.2022 kun gjennomført én skyteprøve i Sunndal JFF, mot 23 i Surnadal JFF.

Siste fra Jakt

Tips til elgjakta

Her har vi samlet våre beste tips om ulike jaktformer og hvordan du lykkes på elgjakt.
Vi har snakket med en mesterlig tiurjeger, som gladelig deler sine beste tips med Jakt & Fiskes lesere. Foto: Atle Skjelde
Støkkjakttips:

Veien til tiurlykke

Den er skogsfugljegerens gjeveste bytte, men kan være vanskelig å komme på talefot med. Tiurspesialist Wilhelm Sønsterud (45) fra Grue Finnskog i Innlandet vet hva som skal til for å lykkes.
Det ligger an til EU-restriksjoner for landets riflebaner. Foto: Torgeir W. Skancke

NJFF kjemper for riflebanene

EU kverner videre i blyforbudssaken. Det legges opp til et totalforbud mot bly både til jakt, skyting og fiske. NJFF kjemper for unntak.

På forsiden nå