Svarte vinger på den ytterste Ø

– Fire skarv rett mot oss! Aldri føles sekundene lenger enn når du venter på fugl på vei inn over børsepipene. Bli med på en utfordrende jakt ytterst på Trøndelagskysten
30. september 2021

Vi entrer båten godt utpå formiddagen sammen med frøyværingene Terje Søreng (45) og Lasse Reppe (41) ytterst på Trøndelagskysten. Kraftig vind har så langt denne høsten gjort ilandstigning på de ytterste holmene til en høyrisikosport. Nå har sjøen roet seg såpass at det er mulig å komme seg ut til Bleika.

På vei utover ser vi en god del «svartfugl», sittende på skjær og fordøye frokosten. Såframt det ikke sitter en havørn eller to på en holme i nærheten. Da er det fritt for skarv. Havørnbestanden har tatt seg voldsomt opp de siste 10-15 årene.

Enkle bulvaner

Det viktigste er at bulvanene står i silhuett.

Tre av fire

Utenfor haglehold

Tips for skarvejakt

Den frie jakta på hav og fjord

Sjøfugl på bordet

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Siste fra Jakt

Den danske forskeren Jesper Madsen og kollegene har merket tusenvis av gjess. Foto: Jo Straube
Forskning:

Gåsbusters

Den danske forskeren Jesper Madsen har merket 5000 gjess. Arbeidet har vist seg matnyttig for både jegere og bønder i Norge og Danmark.
Det blir tidligere jaktstart på villrein på Hardangervidda sør for riskveg 7 de to neste årene. Illustrasjonsfoto: Simon Åsheim

Det blir utvidet jakttid for å bekjempe skrantesjuke

Høringsfristen er over og Miljødirektoratet har bestemt seg. Det blir tidligere jaktstart på villrein, elg og hjort for å hindre spredning av skrantesjuke.
 Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinområde, drømmer om store villreinflokker på Hardangervidda. Foto: Atle Skjelde
Portrettet:

Arealforkjemperen

– Arealforvaltning og menneskelig ferdsel er de største utfordringene for villreinen. Flere av turisthyttene på Hardangervidda bør stenges, sier Svein Erik Lund, sekretær i Hardangervidda villreinutval.

På forsiden nå