Norges nest største og tredje største bukkegevir, her flankert av to mindre gullbukker, også de fra Vigra. Fra venstre: 137, 4 poeng, 200,13 poeng, 198,63 poeng og 149, 98 poeng.

Norges andre råbukk over 200 poeng

To Vigra-bukker felt i 2017 er nylig bedømt til hhv. 200,13 og 198,63 poeng. De lander dermed på andre og tredjeplass på lista over Norges største bukkegevir.
14. oktober 2019

Norgesrekorden på 204,75 poeng fra 2005, felt av Terje Thorsen i Skien i Telemark, har til nå vært den eneste bedømte bukken over den magiske grensa på 200 poeng.

Nå har den omsider fått selskap. Bukken, som altså oppnådde 200,13 poeng, ble felt av Knut Egil Nordstrand fra Vega på Helgelandskysten.

Da gevirdommer Dommer Oddbjørn Hongset fra Stjørdal skulle veie geviret, trodde han først det var noe galt med vekta.

– Ved første øyekast så ikke geviret så imponerende ut, og jeg innrømmer at jeg ble litt overrasket da jeg veide det til 774 gram. Jeg måtte faktisk kontrollveie på to andre vekter, før jeg følte meg helt trygg på at det var riktig, forteller han.

Ved poengberegning av rådyrgevir, utgjør vekta over 80 prosent av beregningsgrunnlaget.


Med 774 gram og total 200,13 poeng, inntar dette geviret annenplassen på lista over Norges største. Det er 4,62 poeng bak norgesrekorden.

Kontrollrutiner
Dersom et gevir ligger an til å komme inn på topp 10-lista, skal det bedømmes av to dommere, den andre dommeren oppnevnes da av NJFF.

I dette tilfellet fikk gevirdommer Øyvind K. Veskje fra Oppdal jobben, og de to dommerne var helt på linje i sine vurderinger.

Hongset sier han er glad de har system med klare retningslinjer i tilfeller som dette.

– Jegerne skal kunne stole fullt og helt på at gevirene de sender inn blir riktig bedømt, sier han.

Geviret går inn 4,62 poeng bak norgesrekorden, og 2,4 poeng foran den tidligere annenplassen.


Med 753 gram og 198,63 poeng er det heller ingen smågutt som inntar tredjeplassen på lista over Norges største.

Vakker tredjeplass
Vigra-bukken, som med 198,63 poeng går inn på tredjeplass på lista over Norges største, er felt av Per Kristian Rørvik fra Vega.

Geviret får i måleskjemaet noe mer tillegg for «regelmessighet og skjønnhet» enn geviret som inntar annenplassen Det veier imidlertid 21 gram mindre og lander 1,5 poeng bak.

Det har ikke lyktes Jakt & Fiske å få en kommentar fra de to jegerne.


Les også: 20 på topp - norske råbukkgevir.

Les også: Så raskt vokser elgens gevir.

Les også: Trysil-bukk ble Årets gevir.


 

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå