Innskyting av jaktrifla er en viktig øvelse for å være godt rustet til jakta. Finn en god skytestilling. En skytebenk med sandsekker eller annen skytestøtte er til god hjelp.

Innskyting for nybegynnere

Få ting er mer frustrerende enn en jaktrifle som ikke treffer der den skal. Vi guider deg gjennom innskytingen.
14. mars 2019

Skal rifla treffe der du ønsker under trening og jakt, må en del forutsetninger være på plass. Våpenet må for det første være i bra stand. En viktig detalj her er at alle skruer er strammet godt til. Dette gjelder særlig begge skjefteskruene. De sitter gjerne foran underbeslaget og bak avtrekkerbøyla på de fleste boltrifler.

På våpen med mulighet for bytte av pipe bør også strammingen i pipefestet sjekkes. Dessuten er det avgjørende at skruene som fester kikkertsiktet er strammet godt, både i ringene, og eventuelt de skruene som fester basene til låskassa. Bruk skrutrekkere med passende bredde og tykkelse for å unngå stygge skruehoder.

Huskeliste for innskyting:

  • Stram alle skruer
  • Puss løpet godt
  • Bruk god ammunisjon
  • Skyt inn med lyddemper om du vil bruke denne på jakt
  • Følg anvisningene på justeringsringene i siktet
  • Én ring er 3cm bred på DFS-skiva på 100 meter
  • Merk deg hvilken ammunisjon rifla er kutt inn med
  • Puss børsa i etterkant også

Kjære leser!

For å lese flere saker må du være innlogget som medlem av Norges Jeger- og Fiskerforbund.

Emneord: 

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå