Annonse
Innskyting av jaktrifla er en viktig øvelse for å være godt rustet til jakta. Finn en god skytestilling. En skytebenk med sandsekker eller annen skytestøtte er til god hjelp.

Guide

Innskyting for nybegynnere

Få ting er mer frustrerende enn en jaktrifle som ikke treffer der den skal. Vi guider deg gjennom innskytingen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

Skal rifla treffe der du ønsker under trening og jakt, må en del forutsetninger være på plass. Våpenet må for det første være i bra stand. En viktig detalj her er at alle skruer er strammet godt til. Dette gjelder særlig begge skjefteskruene. De sitter gjerne foran underbeslaget og bak avtrekkerbøyla på de fleste boltrifler.

På våpen med mulighet for bytte av pipe bør også strammingen i pipefestet sjekkes. Dessuten er det avgjørende at skruene som fester kikkertsiktet er strammet godt, både i ringene, og eventuelt de skruene som fester basene til låskassa. Bruk skrutrekkere med passende bredde og tykkelse for å unngå stygge skruehoder.

Bruker du lyddemper, er det viktig at også denne er skrudd godt fast.

Hvordan ser løpet ser ut innvendig? Ta ut sluttstykket og titt igjennom fra kammerenden mot en lys flate. Da vil du se om det er mye avleiringer, rust eller annet rusk i løpet. Gi løpet en ordentlig puss med olje og bronsebørste om det ikke ser bra ut.

Hold styr på ammunisjonen. Husk hvilke patroner du har skutt inn rifla med. Det går gjerne lang tid fra storviltprøva til jakta begynner, så skriv det gjerne ned.

Ammunisjon

Benytt ammunisjon av god kvalitet. Det er mulig å få tak i billig militær ammunisjon, men mange jaktrifler «rynker på nesa» av dette. Det er likevel mye brukbar treningsammunisjon å få tak i som koster mindre enn god jaktammunisjon.

Det kan være greit å bruke dette i starten, og så skyte inn rifla med de patronene du skal bruke på jakt avslutningsvis. Viktig: Ikke bland ammunisjon, for forskjellige patroner kan gi ganske forskjellig treffpunkt i samme rifle.

Skytebenk

Når hjemmearbeidet er gjort, er det tid for å oppsøke banen. Det er en fordel å benytte en skytebenk under innskytingen. Om ikke dette finnes på din bane, bør du sørge for så godt anlegg som mulig ved hjelp av en ryggsekk, sammenrullede ulltepper eller liknende, for liggende skyting.

Det er fornuftig å skyte inn på 100 meters hold, både fordi det er standard banelengde, og fordi det gir en god referanse til andre hold siden.

Kikkertsiktets treffpunktjustering

Begynn med å fjerne/skru av hettene som beskytter treffpunktjusteringene på kikkertsiktet. På sikter som er laget for det europeiske markedet, gir hvert klikk 1 cm endring på 100 meters hold.

Den amerikanske og britiske standarden er en ¼ tomme på 100 yards, eller ¼ bueminutt som kalles MOA (Minute Of Angle). I begge de siste tilfellene tilsvarer det ca. 7 mm endring på 100 meter. Noen sikter avviker fra disse standardene.

Guide: Slik velger du riktig kikkertsikte

Du kan heller ikke stole blindt på at treffpunktsendingen per klikk er eksakt som notert på siktet. Verdiene på klikkene er nesten alltid markert på justeringsringen på moderne kikkertsikter. På ringen er det som oftest en pil som viser hvilken vei treffpunktet beveger seg når du skrur. Det står gjerne U for opp og R for høyre.

På dette justeringstårnet er det markert at ett klikk gir ¼ tommes forflytning av treffpunktet på 100 meter. Pilen viser retningen du skal skru for å bevege treffpunktet mot høyre, R står for høyre både på tysk og engelsk.

Grovinnstilling

Dersom du nettopp har montert et nytt kikkertsikte, eller av andre årsaker ikke har anelse om treffpunkt, må du først sørge for å treffe skiva. En måte å grovinnstille treffpunktet på, er å ta ut sluttstykket og legge rifla slik at du ser blinken i midten av løpet når du titter igjennom.

Deretter skrur du på justeringsringene til trådkorset har flyttet seg til omtrent samme sted du ser gjennom løpet.

Om skytebanen er av det fleksible slaget, kan du sette opp en skive på 25 meters hold. Da vil store avvik gi små forskjeller på skiva, og det er lettere å fange opp treff som ligger langt fra siktepunktet.

Det er gjerne tilstrekkelig å skyte ett skudd av gangen på dette holdet. Husk at utslagene blir små, så du må skru mange knepp for å få noe utslag på treffpunktet.

Det finnes også et instrument om hjelper til med grovinnstillingen. En Kollimator er en optisk enhet som settes inn foran i pipa med en pinne i riktig diameter. Den viser et rutenett når du kikker i siktet. Om trådkorset så justeres inn til senter av rutenettet, er du trolig inne på skiva når du skyter.

Fininnstilling

Nå er du klar til fininnskyting. Du må bestemme deg for om du skal jakte med eller uten lyddemper, da dette ofte vil påvirke treffpunktet.

Nå gjelder det å avgi nøyaktige skudd. Skru gjerne kikkertsiktet opp på høysete forstørrelse, da er det lettere å definere et siktepunkt. Sørg også for å fokusere bildet med den såkalte diopterjusteringen for brillebruk som sitter bakerst på okularet, altså nærmest øyet.

Test: Bergara BMR Carbon Rifle

Legg våpenet godt til rette og finn en behagelig stilling. Hold gjerne en hånd mellom forskjeftet og anlegget, unngå at pipa berører anlegget, da dette kan påvirke treffpunktet. Pust inn, og så halvveis ut. Med trådkorset i senter av skiva, presser du avtrekkeren jevnt og rolig inn. Skyt tre skudd på denne måten. Disse vil som oftest sitte litt spredt, og treffpunktet ditt er midt mellom de tre.

Det er lurt med serier på tre skudd, fordi enkeltskudd kan være usikre grunnet avtrekksfeil.

Første

Skru
Nå er det på tide å regne litt. Prøv å finne ut hvor mange centimeter treffpunktet er over/under og eventuelt til siden for siktepunktet. Begynn gjerne med å justere horisontalt for å få treffpunktet inn over eller under blinken. Veldig mange 100-meterbaner drives av Det Frivillige Skyttervesen, og har DFS-skiver.

Test: Leicas Amplus 6 2,5-15x50i

Avstanden mellom hver ring eller hvert poeng er 3 cm. Forestill deg en vannrett linje fra treffpunktet og inn til midten av skiva, og beregn avstanden ut fra hvor mange ringer du må passere. Så skrur du et passe antall klikk i den retningen pilen på justeringsringen sier at du skal.

Varmgang
Ta deg god tid under skytingen, da varmgang i pipa kan påvirke treffpunktet. Dessuten vil lyddempere fort gi oppstigende varm luft i skitebildet, noe som gjør det vanskelig å se blinken skikkelig. La børsa kjøle seg når den blir varm.

Test: Lyddemperen A-Tec H2

Til senter
Skyt deretter en ny treskudds serie. Gjenta dette til treffpunktet ligger på linje opp eller ned fra tieren. Så kan du gjøre det samme med den vertikale innstillingen. Når du har justert deg inn i tieren er rifla skutt inn med den ammunisjonen du har brukt underveis. Om det er treningsammunisjon kan det være greit å ha innstillingen slik til treningsskudd og blinkskyting.

Jaktammunisjon
Forut for jaktstart finner du fram jaktammunisjonen og skyter en treskudds serie for å sjekke treffpunktet. Jaktpatronene kan med fordel skytes inn slik at treffpunktet sitter høyt i nieren rett over blinken når du sikter i midten. Dette vil utgjøre ca. 5 cm høyde på 100 meter, og det gir mer margin om holdet skulle strekke seg ut over 150 meter. Dessuten gir det litt margin om du vurderer holdet feil.

De fem centimeterne løfter den krumme kulebanen slik at treffpunktet havner i vital del på storvilt ut over 150 meter. Om den er innskutt midt i tieren på 100 meter vil kula fort falle utenfor vitalt område om holdet blir langt. Dette gjelder de fleste vanlige storviltkalibere. Skal du skyte småvilt på drøye hold, er det bedre med en god tabell for kulefall i ditt kaliber.

Mange kikkertsikter har mulighet for nullstilling av skalaen på justeringstårnene. Her kan skruen på toppen løsnes for å løfte skalaen på riktig plass. Dette justeringshjulet kan stilles med et fingergrep. En del eldre sikter krever en mynt eller rillen på en tomhylse for å kunne beveges.

Ferdig
Mange moderne sikter har nullstilling av høydejusteringen på det øverste tårnet. Det betyr at den finstrekene justeringsringen kan løftes og flyttes på slik at markeringen nullstilles. Når du er ferdig innskutt skrur du koppene på kikkertsiktet. Du er nå klar til å skyte storviltprøva. Det kan være godt å ha den unnagjort på våren/forsommeren.

Vel hjemme fra skytebanen er det lurt å pusse rifla. Husk på å merke deg hvilken ammunisjon rifla nå er skutt inn med, og om det er med eller uten lyddemper montert.

De fleste rifler endrer treffpunkt når du skrur lyddemperen. Derfor er det viktig å skyte inn rifla med demperen på om du skal bruke den på jakt.

Huskeliste for innskyting:

  • Stram alle skruer
  • Puss løpet godt
  • Bruk god ammunisjon
  • Skyt inn med lyddemper om du vil bruke denne på jakt
  • Følg anvisningene på justeringsringene i siktet
  • Én ring er 3cm bred på DFS-skiva på 100 meter
  • Merk deg hvilken ammunisjon rifla er kutt inn med
  • Puss børsa i etterkant også
Powered by Labrador CMS