Ronja Børmark startet jegeråret med glans. I høst har hun skutt to elg – og nå sitt første rådyr! Foto: Ida Kristin Bugge Guttelvik

To rådyr før lunsj

Ett hagleskudd. Kort tid etter kommer beskjeden på radioen «Det her e Ronja, æ har skotti eit rådyr»
04. januar 2019

Åfjord jeger- og fiskeforening arrangerte i høst introjakt på rådyr. Denne gangen kun for damer. Det gikk over all forventning.

Introjakt med NJFF

– Det tok ikke lang tid etter at postene var plassert, til hunden hadde los. At det var rådyrlos ble raskt bekreftet, forteller Nina Bråten Slettum i Åfjord JFF.

Den intense bjeffingen fortsetter i sirkler rundt om i terrenget, før losen endrer retning og kommer rett imot.

Rådyrene spretter plutselig frem som troll ut av eske før de forsvinner igjen. Det glapp unna et par poster.

Jaggu så smeller det!,

Ett hagleskudd. Kort tid etter kommer beskjeden på radioen

– Det her e Ronja, æ har skotti eit rådyr.

– Legg det? E det dødt, kommer det kjapt fra hundefører.


På vei ned fra post for å samles etter jakta. Foto: Ida Kristin Bugge Guttelvik

Svaret er bekreftende. Rådyret døde i smellen, og et fint rådyrkje er høstet av naturens overskudd. Perfekt!

Jaktdagen er langt fra ferdig og hunden har tatt ut nok et rådyr. Losen fortsetter i samme skogteigen. Dyret turer godt og det virker ikke stresset av hunden som kommer bak. Et smell høres i skogen.

Stillheten virker som en evighet hvor sekunder sikkert virket som minutter. Til slutt får vi høre en temmelig spent stemme via radioen– «det e dødt». Jaktleder må nesten spørre om «ka e det som e dødt?». «Rådyr» - fikk vi kort til svar. Hunden kommer på posten og vi kan avslutte en vellykket jakt.


Dagens jakt ga uttelling og vi kan si oss strålende fornøyd med to rådyr før lunsj. Øverst fra venstre: Tonje Skjølberg, Monica Lauritsen-By, Maia Skorstad Larsen. Nederst fra venstre: Bente Rødsjø, Stine Emelie Bratberg, Ida Kristin Bugge Guttelvik, Nina Bråten Slettum, Ronja Børmark. Foto: Simon Larsen.


 

Siste fra Jakt

Skrantesjuke:

For få hjort og elg skutt i Nordfjellaregionen

Det ble felt flere elg og hjort i Nordfjellaregionen i 2019 enn i 2018, men ikke nok sammenlignet med planen for å nå myndighetenes mål om å halvere bestandene innen utgangen av 2020. Nå er rådet fra forskerne å øke avskytingen under årets jakt.

Flere bjørner, men færre binner i norske skoger

I fjor ble det registrert 148 brunbjørner i Norge, en økning på sju prosent fra året før. Det er det høyeste antall bjørner registrert i landet siden 2013.

Hver sjuende jeger er kvinne

– Dette er gledelig lesing og viser at vår langsiktige satsing på å få flere kvinner ut på jakt virker, sier organisasjonskonsulent i NJFF, Silje Klæbo. Nye tall fra SSB viser nemlig at antallet kvinnelige jegere i Norge øker jevnt og trutt.

På forsiden nå