Ronja Børmark startet jegeråret med glans. I høst har hun skutt to elg – og nå sitt første rådyr! Foto: Ida Kristin Bugge Guttelvik

To rådyr før lunsj

Ett hagleskudd. Kort tid etter kommer beskjeden på radioen «Det her e Ronja, æ har skotti eit rådyr»
04. januar 2019

Åfjord jeger- og fiskeforening arrangerte i høst introjakt på rådyr. Denne gangen kun for damer. Det gikk over all forventning.

Introjakt med NJFF

– Det tok ikke lang tid etter at postene var plassert, til hunden hadde los. At det var rådyrlos ble raskt bekreftet, forteller Nina Bråten Slettum i Åfjord JFF.

Den intense bjeffingen fortsetter i sirkler rundt om i terrenget, før losen endrer retning og kommer rett imot.

Rådyrene spretter plutselig frem som troll ut av eske før de forsvinner igjen. Det glapp unna et par poster.

Jaggu så smeller det!,

Ett hagleskudd. Kort tid etter kommer beskjeden på radioen

– Det her e Ronja, æ har skotti eit rådyr.

– Legg det? E det dødt, kommer det kjapt fra hundefører.


På vei ned fra post for å samles etter jakta. Foto: Ida Kristin Bugge Guttelvik

Svaret er bekreftende. Rådyret døde i smellen, og et fint rådyrkje er høstet av naturens overskudd. Perfekt!

Jaktdagen er langt fra ferdig og hunden har tatt ut nok et rådyr. Losen fortsetter i samme skogteigen. Dyret turer godt og det virker ikke stresset av hunden som kommer bak. Et smell høres i skogen.

Stillheten virker som en evighet hvor sekunder sikkert virket som minutter. Til slutt får vi høre en temmelig spent stemme via radioen– «det e dødt». Jaktleder må nesten spørre om «ka e det som e dødt?». «Rådyr» - fikk vi kort til svar. Hunden kommer på posten og vi kan avslutte en vellykket jakt.


Dagens jakt ga uttelling og vi kan si oss strålende fornøyd med to rådyr før lunsj. Øverst fra venstre: Tonje Skjølberg, Monica Lauritsen-By, Maia Skorstad Larsen. Nederst fra venstre: Bente Rødsjø, Stine Emelie Bratberg, Ida Kristin Bugge Guttelvik, Nina Bråten Slettum, Ronja Børmark. Foto: Simon Larsen.


 

Siste fra Jakt

Rådyr lever farligst i trafikken i Trøndelag

Rådyr, elg og hjort lever farlig i trafikken, spesielt i høstmånedene. Flest rådyr ble påkjørt og drept i Trøndelag om høsten i jaktåret 2019–2020.

Skrantesjuken på Hardangervidda er blodig alvor

Sjansen for å bli kvitt skrantesjuke (CWD) i Norge er kraftig redusert etter funnet på Hardangervidda. – Dette er så å si det ultimate marerittet, sier professor Atle Mysterud ved Universitetet i Oslo.

Verden rundt med rifla

Nils-Ole Stubberud har Afrika-feber, men ingen ønsker om å bli kurert. Den største drømmen befinner seg imidlertid i Sibir.

På forsiden nå