Annonse
Her praktiseres det god skytestøtte. Denne jegeren bruker en firebeint støtte med to anleggspunkter for sin rifle.
En firbeint skytestøtte med to anleggspunkter for rifla gir overraskende stødig skyting, og kan gi sikre skudd fra høy stilling i områder med frodig bunnvegetasjon.

Våpentips

Slik skyter du støtt!

I jegeropplæringen hører vi at skudd med rifle mot vilt skal gjøres fra stødigst mulige posisjon. En tofot er en av de beste støttene, men den har sine klare begrensninger.

Publisert Sist oppdatert

For noen tiår siden var skyting med tofot nærmest en militær øvelse, og utvalget var begrenset. Selve ur-tofoten er Harris bipod med sine uten på liggende fjærer og teleskopiske bein, som kom på markedet rundt 1970. 

I de seinere årene har interessen for langholdsskyting gitt tofoten en ny renessanse, og med det også et blomstrende utvalg av varianter. Mange av de lettere modellene er til god hjelp på jakt, uten at de tynger rifla vesentlig.

Gi deg selv handlingsrom

Som med all annen skyting, er det viktig å kjenne utstyret godt. La derfor tofoten være med på banen, og prøv forskjellige stillinger. Merk at enkelte våpen i større grad kan endre treffpunkt med skytestøtte mot hardt underlag. 

Det kan være fristende å legge vekt/presse framover på tofoten, samtidig som venstrehånden støtter skulder og kolbekappe. Dette er en stødig posisjon på banen, men gir en mindre ledig skytestilling. 

Dersom du smyger innpå dyr i bevegelse, er det viktig å kunne flytte våpenet sideveis, og det gjør du raskere med rifla balanserende på støtten og med venstre hånd om forskjeftet. En reinsdyrflokk er gjerne i bevegelse selv under rolig beiting, og det er sjelden lange tidsvinduer du har på å skyte mot frittstående, riktig dyr med trygg bakgrunn. 

Har du muligheten til å flytte våpenet mot et annet dyr, øker sjansen for å lykkes. Godfølelsen kommer når tofoten er riktig plassert og du kan velge nøyaktig skuddplassering på dyret

Bakerst i bilde ser vi den gamle ur-tofoten fra Harris laget i solid stål, i midten en amerikansk Javelin tofot i lettmetall, og foran en norskutviklet ultralett Neopod i karbonfiber.
Bakerst den gamle ur-tofoten fra Harris laget i solid stål, i midten en amerikansk Javelin tofot i lettmetall, og foran en norskutviklet ultralett Neopod i karbonfiber.

Hurtigfeste gull verdt

Begrensningen er at du nødvendigvis kommer langt ned mot bakken med en tofot. Er det mye vegetasjon, vil ikke en vanlig variant gi tilstrekkelig klaring over gress og lyng. Det samme gjelder om terrenget kuver litt. 

I slike situasjoner må du enten opp i knestående, eller forsøke å finne en forhøyning du kan krype opp på. Noen ganger er tofoten i veien, som når du likevel må krype opp i steinrøysa for å få reint skudd. 

Da kan det være vrient å plassere begge føttene i riktig høyde, og i tillegg til at de kan lage støy i forsøket. I slike tilfeller er hurtigfestet på tofoten gull verd, slik at du raskt kan trekke den av. Jeg foretrekker å ha støtten i lomma, og så sette den på ved behov. Det er faktisk raskere enn å skulle fjerne den når den er i veien.

Ulike typer støtter

I skogsterreng der holdene sjelden blir særlig lange, kan en skytestøtte være mer i veien enn til hjelp. Om elgen står på tretti meter, utgjør vitalt område en ganske stor blink, og du har ikke det samme behovet for å finsikte. 

I tilfeller der det kreves et raskt skudd, er det bedre med et reint våpen og skyte fra laveste anvendelige skytestilling, som du selvsagt har trent på. Men om du sitter på post og holdet kryper opp mot hundre meter, er det flere typer skytestøtte som kan være til hjelp. 

Skytestokk/monopod

Dette er en gammel støttemetode som har vært i bruk så lenge vi har brukt skytevåpen. De er fine i høyt gras og fungerer i tillegg som vandrestav. De er enkle i bruk, da du griper om både børse og stav med framhånden, noe som gir flekisbilitet i høyden. 

Moderne versjoner har v-støtte og regulerbar høyde. Jeg opplever at en skytestokk stabiliserer skuddene i høyden, men mindre sideveis.  Om du smyger, er en enkel skytestav likevel langt bedre enn frihånd.

Bipod/tofot

Dette er den mest vanlige skytestøtten, som gjerne er montert på våpnet under jakten. Det finnes en mengde utgaver. Det er praktisk at tofoten er bevegelig både horisontalt og vertikalt for å gi mer fleksibilitet på ujevnt underlag i en jaktsituasjon. 

De selges i ulike lengder for forskjellige skytestillinger. Det vanligste er korte bein som i liggende stilling gir et svært stødig utgangspunkt. 

Tripod/ trebensstativ

Skytestøtter med tre bein slik, som på et vanlig fotostativ, er mye brukt i langholdsskyting og til taktisk/politibruk. De er gjerne store og solide, og med en klamme som holder rundt skjeftet på rifla. 

Av den grunn er de upraktiske på bevegelig jakt, men kan være et stødig punkt i jordekanten. 

Firebensstativ

Slike støtter består av fire staver som er hektet sammen i hjørnene, slik at to spisser står i bakken og to spisser danner anleggspunktene for rifla. På disse sitter gjerne to v-formede støtter for skjeftet.

Systemet krever litt drill av bruken, men gir en overraskende stødig skyteposisjon i god høyde over vegetasjonen og der det forventes lengre skuddhold, som i åpen skogsmark eller jordbruksområder. Men all slik støtte skal bæres med rundt i terrenget, og det tar litt tid å rigge opp for skudd. 

De er også mindre fleksible når dyret stadig flytter seg, derfor er de mest egnet til jaktformer der du forventer at det blir lenger hold og rolige situasjoner.

Her har en stolt jeger felt en fin reinsdyrbukk. Bukken ble felt med 130 gr Barnes TTSX .308 på ca. 140 meters hold. Den lette tofoten Neopod ga stabilitet nok til et nøyaktig skudd i bogen.
Denne reinsdyrbukken ble felt med 130 gr Barnes TTSX .308 på ca. 140 meters hold. Den lette tofoten Neopod ga stabilitet nok til et nøyaktig skudd i bogen.

Jaktform avgjør

For å vurdere om du trenger å ha med en skytestøtte på jakt, må du tenke gjennom hvilke skuddhold du kan forvente, og om du vil få god eller dårlig tid i jaktsituasjonene. Det sier seg selv at det under drivjakt ikke er behov for støtte. 

Men om du har god tid på post og hold som krever presisjonsskyting, vil en skytetøtte opplagt kunne bidra til sikrere skudd.

Powered by Labrador CMS