Annonse

Test av Leica Fortis 6 1,8-12x42i

Bilde av kikkertsikte Leica Fortis 1,8-12x42i.
Leica Fortis 1,8-12x42i er et sikte med sidefokus og kompakt konstruksjon, laget med tanke på elektronisk påheng.

Leica for clip-on

Elektronikkens inntog i skyteoptikk gir kikkertsikter tilpasset bruk sammen med termisk kamera.

Publisert

Leica er kjent for ikoniske kameraer, men lager også kikkertsikter i toppklasse. Deres Fortis 6-serie er en noe mer økonomisk tilnærming til markedet. 1,8-12x42i er en av de nyeste modellene, og er laget for bruk sammen med elektronisk nattoptikk. 

Vanligvis finner vi ikke parallaksejustering (eller sidefokus) på et kikkertsikte med maks 12 ganger forstørrelse. Opp til denne forstørrelsen er parallaksen (altså avviket når mål og trådkors ikke ligger i samme fokusplan) av liten praktisk betydning. 

Her har likevel Leica valgt å legge inn en slik fordyrende funksjon. Årsaken er at siktet er designet med tanke på bruk av et termisk kamera i forkant, en såkalt clip-on. Dette festes på kikkertsiktets objektiv med en adapter. 

Da får sidefokuset oppgaven med å holde det termiske bildet skarpt. Siktet har også en forholdsvis kort og kompakt konstruksjon for ikke å ruve for mye med elektronikken montert. 

Denne konstruksjonen kan dog vise seg å være til liten nytte ved ordinær jakt, dersom forbudet mot termiske og restlysforsterkende siktemidler i den nye viltloven går igjennom slik det i skrivende stund er foreslått.

Batterisparing

Treffpunktjusteringen flytter kulehullene 1 cm for hvert klikk på 100 meter, som er en praktisk størrelse å forholde seg til. Tårnene har en innvendig skala som kan nullstilles. Siktet gir klare og fine bilder, selv om det også her finnes en tanke forvrengning mot kanten. 

I skumring er kontrastene gode, og modellen byr på et godt lesbart bilde når det begynner å mørkne. Leicas styrke er stor utgangspupille og stort synsfelt, som gjør det lett å finne riktig siktebilde ved raske anlegg. Retikkelet er tre grove stolper og trådkors med rødpunkt i midten. 

Rødpunktet dekker ca. 1,5 cm på 100 meter, og har justerbar intensitet i flere nivåer med gode funksjoner for å spare på batteriet. Timeren slår av lyspunktet etter tre minutter i ro, og tenner igjen ved første bevegelse i våpenet. 

Dessuten slokkes lyset også når våpenet legges på siden eller holdes loddrett. Slik får batteriet svært lang levetid. Leica Fortis 6 1,8-12x42 som er et kompakt sikte med allsidig bruksområde, særlig egnet for jegeren som hekter på elektronikk i mørket.

Leica Fortis 6 1,8-12x42i

Kikkertsikte laget for bruk sammen med elektronisk nattoptikk. Justering i ni nivåer, CR2032 batteri. Batterikontroll med timer/ bevegelse og vinkelbryter. Parallaksejustering fra 50 m til uendelig.

Objektivdiameter: 42 mm

Rørdiameter: 30 mm

Synsfelt: 22,5 – 3,7 m på 100 meters hold

Utgangspupille: 12,4 -3,5 mm

Øyeavstand: 90 mm +. Retikkel: 4a

Lengde: 335 mm

Vekt: 700 g

Lysgjennomgang: 92 %

Rødpunkt: 15 mm på 100 meter

Leverandør: Leica Norge as, leica-camera.com

Pris: kr 22 000,-

Kort oppsummert

Pluss

  • Godt siktebilde

  • Super for clip-on

  • Høy lysgjennomgang

  • Smart batterisparing

Noe å tenke på

  • Spesialisert

  • Høy pris

  • Clip-on kan få store begrensninger i ny viltressurslov

  • Karakter: 5

Powered by Labrador CMS