Annonse

Lakseoppdrett på Island:

– Norsk oppdrettsnæring har ikke lært noen ting

Lus- og bakteriespist laks i Mowi-eide Arctic Fish sine merder i Tálknafjörður.

Etter at en million laks døde som følge av luseangrep, er norske oppdrettsselskaper upopulære på Island.
– Historien fra Chile gjentar seg, mener professor emeritus, Trygve Poppe (NMBU), ekspert på dyrevelferd i oppdrett.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Noen av de største oppdrettsselskapene i verden, norske Mowi og Salmar, har møtt folkelig motstand på Island, etter flere mediesaker i høst.

I sommer rømte minst 3500 oppdrettslaks fra et Mowi-eid anlegg, ifølge selskapets egne tall. Den 1. november avslørte avisen Heimildin uvanlig høye lusetall ved flere oppdrettsanlegg på Island.

Ifølge islandske veterinærmyndigheters egne tall fra uke 40, var det i snitt over 96 lus per laks i anlegget til Arctic Fish i Tálknafjördurður. Norske Mowi er største eier i selskapet.

Arnalax, der norske Salmar er største eier, har anlegg i samme fjord. Der er det også meldt om høy dødelighet grunnet lakselus. 

Lus- og bakteriespist laks i Mowi-eide Arctic Fish sine merder i Tálknafjörður. De hvite partiklene er fiskeskjell som har løsnet fra fisken.

Til sammen endte cirka en million laks som dyremat som følge av luseangrep i oktober.

Aldri sett lignende lusetall

– Det er ikke akkurat imponerende det de presterer. Man kunne tro de hadde mer ballast fra virksomheten i Norge og tidligere synder i Chile, men det var kanskje for mye å forvente, sier Trygve Poppe, professor emeritus i fiskebiologi.

– Jeg har ikke hørt om lignende lusetall i merder i løpet av min lange karriere, sier Poppe.

Han forklarer at man på Island ikke tok lakselus-utfordringer på alvor, fordi det har vært påstått at vannet er for kaldt for lakselusa.

– Men det er feil. Lusa tilpasser seg, det er ettertrykkelig bevist nå, sier han.

Lus- og bakteriespist laks i Mowi-eide Arctic Fish sine merder i Tálknafjörður

– Misvisende

Kommunikasjonsdirektør Ola Helge Hjetland i Mowi kaller tallene for misvisende. 

– Snittet for kjønnsmodne hunn-lus, som norsk regulering er basert på, var 5,58 i uke 40. Snittet er nå lavere, og det vil bli gjennomført ny avlusning over helga.Uavhengig av dette er, situasjonen som har oppstått på Island svært beklagelig, skriver Hjetland i en e-post til NRK.

Tragediene gjentar seg

Avsløringene kommer kort tid etter at tusenvis av laks lå døde eller besvimte i bunnen av oppdrettsgiganten Lerøys merder på Hitra hjemme i Norge.

– Det viser med all tydelighet at bransjen ikke evner å ta dyrevelferd og miljø på det ringeste alvor, sier professoren.

I tilfellet på Lerøys anlegg, var det først og fremst forårsaket av alvorlige, men velkjente og veldokumenterte gjellesykdommer, som ofte inntreffer på høsten.

Oppdrettsnæringen i Chile kollapset i 2007 på grunn av fiskesykdommer som oppsto  etter uforsvarlig drift. Årsproduksjonen ble brått redusert fra 400.000 til 60.000 tonn. 

Trygve Poppe mener at historien fra Chile nå er i ferd med å gjenta seg på Island.

Samtlige fisk har store sår

Videoen over er filmet av Veiga Grétarsdóttir, en kajakkpadler og naturverner, som filmet lus- og bakteriespist laks i Mowi-eide Arctic Fishs merder i Tálknafjörður, nordvest i landet. I videoene Jakt & Fiske har fått tilgang til, er det ikke én laks som ikke har store sår.

Det samme selskapet ble tidligere i år etterforsket etter lakserømning av 70 000 laks fra et annet anlegg. Rømninger av syk fisk fra disse anleggene spredte seg til 58 elver, ifølge islandske kilder.

Etter den voldsomme lakselusoppblomstringen hos Arctic Fish i oktober, opplyste det islandske mattilsynet (MAST) til avisen Himildin at de aldri har sett noe lignende i islandsk oppdrettsnæring.

Karl Steinar Óskarsson, avdelingsleder for havbruk ved MAST, fortalte avisen at sårene er forårsaket av en kombinasjon av lakselus og bakterier. Når lakselusa lager sår på fisken, går det raskt bakterier i sårene, som igjen gjør at fisken blir svak og dør.

– Til tross for stadige advarsler fra frivillige organisasjoner, miljøorganisasjoner og enkeltpersoner, fikk lakseoppdrettsnæringen herje fritt med åpne merder og har vokst eksponentielt her på Island, sier Elvar Örn Fridriksson i North Atlantic Salmon Fund (NAFS).

Fridriksson mener nå at alt det ble advart om, er blitt en realitet.

– Oppdrettslaks gyter sammen med villaksen i islandske elver. Utbrudd av lakselus forekommer i en enestående skala, og bruk av giftige kjemikalier for å bekjempe lakselus forekommer hyppig, sier han til Jakt & Fiske.

Islendingene «returnerte» noen av de oppdrettslaksene som rømte i oktober, ved å legge dem foran inngangen til parlamentet og dynke dem i "kjemikalier".

Tusener protesterte

I oktober deltok tusener i protester foran Alltinget i Reykjavik.

7. oktober møtte 3 000 mennesker opp for å kreve at myndighetene forbyr den forurensende bransjen. Demonstrantene «returnerte» noe av oppdrettslaksen som hadde blitt fanget i elvene. De ble lagt foran inngangen til parlamentet.

Flere bilder fra demonstrasjonene mot oppdrettsnæringen på Island 7. oktober.
Flere bilder fra demonstrasjonene mot oppdrettsnæringen på Island 7. oktober.
Flere bilder fra demonstrasjonene mot oppdrettsnæringen på Island 7. oktober.
Flere bilder fra demonstrasjonene mot oppdrettsnæringen på Island 7. oktober.
Flere bilder fra demonstrasjonene mot oppdrettsnæringen på Island 7. oktober.
Flere bilder fra demonstrasjonene mot oppdrettsnæringen på Island 7. oktober.
Flere bilder fra demonstrasjonene mot oppdrettsnæringen på Island 7. oktober.
Flere bilder fra demonstrasjonene mot oppdrettsnæringen på Island 7. oktober.
Flere bilder fra demonstrasjonene mot oppdrettsnæringen på Island 7. oktober.
Flere bilder fra demonstrasjonene mot oppdrettsnæringen på Island 7. oktober.

Også den verdenskjente islandske artisten Björk har engasjert seg i saken. Hun har rettet skarp kritikk mot norske og islandske selskaper på det sosiale nettsted Twitter/X. Sammen med den spanske artisten Rosalia lanserte hun en sang med i forbindelse med protesten.

– Feige politikere

Jens Olav Flekke, styreleder i Redd villaksen

Siden næringen er relativt ny på Island, har ikke lakselusa rukket å bli resistent mot midler som deltametrin, som ødelegger plankton, raudåte, fiskeyngel, reker og andre skalldyr. Dette har i høst blitt benyttet for å bekjempe lakselus.

– På Island har ikke oppdrettsnæringen holdt på lenge nok til at forurensningen er blitt et stort problem ennå. Men det vil komme, på grunn av ambisjoner om stor vekst. Man har allerede  begynt å benytte tunge lusemidler i høst, sier Jens Olav Flekke, styreleder i Reddvillaksen.

– Det skyldes økt antall oppdrettslaks i fjordene – altså flere verter for lakselusa å feste seg på. Men det er politikerne som egentlig har skylda. Næringen, som er drevet av profitt til aksjonærene, gjør det politikerne lar dem gjøre, sier han.

Flekke mener at næringen gjennom sjømatorganisasjonene har klart å gjøre seg viktigere enn den egentlig er. Ettersom oppdrettsnæringen er en sysselsetter i distriktene, tør ikke politikerne å regulere bransjen.

– Men når volumet har blitt så stort, eskalerer utfordringene. Den «seddelpressa» de sitter på nå, funker som bare det. I hvert fall for oppdretternes lommebok, derimot er den dårlig for miljø og dyrevelferd. Derfor mener jeg myndighetene må ta grep for å lukke merdene, sier han til Jakt & Fiske.


NJFF: – Situasjonen er ute av kontroll

På NJFFs egne nettsider kan du lese mer om organisasjonens engasjement rundt fiskeoppdrett.

NJFFs engasjement rundt fiskeoppdrett

– Situasjonen er ute av kontroll

Powered by Labrador CMS