Annonse

Hundehelse:

Fransk hjerteorm påvist i Norge

Corgien Hartly er trolig den første hunden som har blitt smittet av parasitten Fransk hjerteorm i Norge. Det gikk bra med hunden, men alle hundeeiere bør være obs. Flåttmiddel kan også beskytte mot parasitten.

En norsk hund har fått påvist fransk hjerteorm. Dette er første gang parasitten har blitt registrert hos en hund som ikke har vært i utlandet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Fransk hjerteorm

  • Angiostrongylus vasorum er en parasitt som lever og utvikler seg i hjerte og lunger på hundedyr som hund og rev. Ubehandlet kan parasitten gi alvorlig sykdom.
  • Er kun rapportert sporadisk hos rev i Norge tidligere, samt hunder som enten er importert eller har vært i utlandet tidligere.
  • Lever i selve hjertet og lungeårene og kan gi pustebesvær, blødninger, sirkulasjonsforstyrrelser, nedsatt prestasjonsevne, nevrologiske symptomer (som kramper) og død.
  • Smitter ved at hundedyret skiller ut larver fra parasitten i avføringen som så infiserer mellomverter som snegler eller muligens frosk og padder. Hunden blir smittet ved å slikke eller spise infiserte mellomverter.
  • Smitter kun via mellomvert og ikke direkte til andre hunder. Det er derfor ikke nødvendig å holde hund som har påvist hjerteorminfeksjon isolert fra andre hunder, men pass på å plukke opp avføring.
  • Smitter ikke til mennesker.

Fakta: Veterinærinstituttet og Veterinærhøgskolen

Det var Dyresykehuset – smådyr hos Veterinærhøgskolen på Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU) som fant parasitten på den et år og tre måneder gamle corgien Hartly.

– Dette er en sjelden parasitt i Norge, men vanlig i Danmark og England. Derfor er diagnosen noe vi helst tenker på hvis hunden har vært i utlandet, forteller spesialist i indremedisin Sivert Nerhagen til NMBU.

Symptomene til hunden begynte med sløvhet. Deretter gikk den saktere og saktere og måtte ta pauser etter lek eller korte perioder med løping. Til slutt klarte den nesten ikke å bevege seg. På dyresykehuset tok de blod- og avføringsrøver, ultralyd og røntgen. Til slutt landet de på at sykdommen måtte komme av en parasitt.

Eier Thibaud Oost forteller at Hartly er i en helt annen form enn for noen uker siden. Hun har fått tilbake valpeenergien sin og har begynt å leke igjen.

Nerhagen anbefaler hundeeiere å bruke flåttmiddel på hundene sine i sommermånedene, da mange av disse også kan beskytte mot parasitten. Det gjelder preparatene Adovcate, NexGard, Milopro vet, Milbemaz vet, Interceptor vet og Panacur.

Klimaendringene vil føre til at nye og uvanlige sykdommer vil kunne ramme husdyr i Norge, sier dekan Anne Storset ved Veterinærhøgskolen.

Slik ser parasitten Fransk hjerteorm ut.
Powered by Labrador CMS