Utbrudd av farlig sykdom for hunder i Oslo-området

Flere hunder i Oslo-området er døde etter å ha blitt smittet av hittil ukjent sykdom. Veterinærinstituttet ber hundeeiere være på vakt.
04. september 2019

Utvidet med opplysninger fra veterinærinstituttet.

Sykdommen viser seg gjennom blodig diaré og/eller oppkast samt raskt forverret allmenntilstand, skriver dyreklinikkjeden AniCura i en pressemelding.

Flere av hundene har hatt et sykdomsforløp på ned til 24 timer fra symptomene har dukket opp til døden inntraff. 

Hittil kjenner dyreklinikken til minst seks dødsfall som trolig kan settes i sammenheng med smitten. Mange hunder er lagt inn med lignende symptomer.

Undersøker sammenheng
Det er foreløpig ikke klart om det er et virus eller en bakterie som forårsaker sykdommen, men dyrlegene mener det raske forløpet kan tyde på at det er et virus. AniCura undersøker nå prøver for å finne smittestoffet.

I en pressemelding fra Veterinærinstituttet opplyses det at de sammen med Mattilsynet og Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i Ås forsøker å spore årsaken til dødsfallene og å avklare om det er en sammenheng mellom disse.

Obdusert
Veterinærinstituttet har denne uka mottatt tre døde hunder fra ulike deler av østlandsområdet til obduksjon. Alle har hatt blodig diaré med dødelig utgang, slik som hundene som AniCura har fått inn. Hundene er obdusert, og det ventes at svarene på analysene kommer i løpet av noen dager.

Analyser vil forhåpentligvis kunne avklare om noen av dødsfallene er forårsaket av smittsom sykdom, og om det i så fall er snakk om et utbrudd.

Hundeeiere må være på vakt
De smittede hundene har oppholdt seg i områder sentralt i Oslo, Iladalen, Frognerparken, Bygdøy og Vettakollen.

Kjeden oppfordrer folk til å holde hundene unna parker, hundejorder og store samlingspunkter med hunder i en periode fremover. Veterinærinstituttet ber hundeeiere som oppdager diaré og redusert allmenntilstand på sine hunder, om å kontakte sin veterinær.

Emneord: 

Siste fra Hund

Fuglehundklubbens forbund fikk avslag på søknad om utsetting av fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos klima- og miljødepartementet. Foto: Andyworks / iStockphoto
Utsetting av fasan og rapphøns:

Nå må klima- og miljødepartementet avgjøre om det blir utsetting

Miljødirektoratet avslo FKFs søknad om å sette ut fasan og rapphøns over fem år. Nå ligger klagesaken hos departementet. – Blir helt feil å bruke naturmangfoldloven mot oss når vi prøver å skaffe mer kunnskap, sier leder.
Arbeiderpartiets Sverre Myrli mener hundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven. Foto venstre: Stortinget / Foto høyre: Jo Straube
Hundeloven:

Mener NJFF kom med gode innspill til ny hundelov

Sverre Myrli (Ap) mener jakthundens rettssikkerhet er styrket i den nye hundeloven.
Rasmus Hansson (MDG), fremmet forslag om å presisere at kommunene må holde seg innenfor lovverket når det skal lages en veileder til den nye hundeloven. Forslaget, som ble fremmet etter innspill fra NJFF, ble sablet ned i Stortinget. Foto venstre: Jo Stra

Fremmet NJFF-forslag – ble sablet ned i Stortinget

Etter innspill fra NJFF, fremmet Miljøpartiet De Grønne (MDG) og Venstre (V) forslag som skulle få kommunene som hyppigst bruker utvidet båndtvang til å skjerpe seg.

På forsiden nå