Annonse

Månedens ytring

Ventelykke

Jo, du blir mer glad av å planlegge turer og opplevelser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Ja! Nye snører! Smilet går helt rundt. Jeg ser ut som en uke på julaften. Gubben flirer. Jeg kveiler den gamle lina over på en tom spole. Innholdet i pakka jeg akkurat har hentet ligger foran meg på bordet. Dypt konsentrert legger jeg nyanskaffelsen på snella. Vekten burde være passe.

Jeg tar et par blindkast og skyter snøret et godt stykke utover den frosne bakken. Yess! En passerende turgåer ser på meg med undrende blikk. Den sure vinden biter, men kalenderen sier «snart vår». Plenen er dekket av snø med et lag skare på toppen, men jeg har begynt å tenke på sjøørret.

skytebanen noen år tidligere. Jeg fyller plastkruset med den lunkne slanten som er igjen på kanna. Bra jeg ikke er kresen på kaffen! Jeg legger meg på en ledig standplass og åpner boksen med skudd. Skyter tre skudd og sjekker skiva. Jepp! Innskytingen fra i fjor sitter. Den gamle swissarmsen har fått ettermontert lyddemper og er skutt inn på nytt.

Etter noen sittende skudd, bytter jeg rifle til den korte Lakelanderen. Hundeførerbørsa. Potetkasteren, som gutta på skytebanen på Hemne kaller den. Greit å ta den hardeste rekylen til slutt. Jo da, den sitter. Dette skal gå bra.

I boden hjemme tar jeg fram en rød skipssekk i nylon og ser over innholdet. Den gamle Bergans-dressen er fortsatt favoritten utover høsten. Buksa jeg bruker mest i reinsjakta begynner å bli tynnslitt i baken, men bør holde en sesong til. Eller har jeg fortjent en ny? Lysten sier ja, budsjettet nei. Vi får se … Den aller beste ulltrøya var såpass raknet at jeg kjøpte en ny, maken i fjor, så der har jeg kontroll.

Gleden ved forberedelser er nesten like stor som den du opplever i elva eller på vidda.

Kan lykke kjøpes for penger? Nei, mener noen. Å kjøpe ting gir kanskje et kortvarig kick. Men forberedelser og organisering av utstyr til jakt og fiske er ikke bare ting! Gleden over å planlegge og forberede aktivitetene du elsker aller mest, er nesten like stor som den du opplever der og da, i elva, i skauen eller på vidda.

Denne materialismen gir nemlig lykke som varer. Jeg er like fornøyd når jeg pakker opp en god fiskestang eller en vakker snelle etter noen år. Gleden over ei børse som ikke svikter blir ikke mindre etter noen sesonger. Utstyr som virker, som passer, gir glede som varer.

Følelsen, når det plinger inn hentemelding fra Posten på noen gode snører og nye fluer, samtidig som det nærmer seg en ny sesong med stormskritt. Opplevelsen av at skytinga sitter som den skal etter en runde på banen, at jeg er venn med børsa, oppleves som rein glede.

Forskning viser at du blir mer glad og lykkelig av å planlegge opplevelser, eksempelvis jakt og fiske, enn å bruke penger på ting som «bare» er materielle. Opplevelser gjør deg nemlig også mer lykkelig mens du planlegger og venter på dem. Det beste i livet er muligens gratis. Men forberedelsen av jakt- og fiskesesongen innebærer ofte å gjennomgå og vedlikeholde utstyr og innimellom skaffe noe nytt.

Jakt- og fiskedrømmen er ofte koblet opp mot en ukes elvefiske eller et villreinkort. Et småviltterreng. Turen nordover på rypejakt, eller hytta du kan få leie en helg. Trekningen du kanskje vinner i år. Jegerforeningen som arrangerer jakt for nybegynnere. Eller jaktlaget som har en ledig plass til en fersking.

Det er ikke lett å være jeger når sola skinner og folk går på stranda. Identiteten og livsstilen som fluefisker får et tilbakeslag når det sludder og det er mange og lange vintermåneder til elvene åpner.

Men anekdotene, utstyrspraten og fellesskapet – og ikke minst ventelykken – har vi hele året. Så jeg rusler ut i boden en høstdag når sola skinner, og henter snørebagen. Setter bøtta med lunkent vann foran meg på plattingen og drar over snørene jeg brukte sist.

Jaggu, det blir litt pollen! Smører opp snørene og ser igjennom mappene. Ingen skal anklage meg for å være særlig ryddig av meg, men her er det orden. Gromsnøret til 15-foteren ser ut til å være i god stand. Det holder en sesong til.

Våren kommer og kløen øker på. Jeg monterer 13-foterne og tester noen liner. Finner fram mappa med snørespisser. Sjekker at jeg har impregnering til vaderne. Nok nå. Her trengs det ikke så mye som en fortom til. Sesongen er her, og jeg er så klar som det er mulig å bli!

Powered by Labrador CMS