Annonse

Guide

Slik tar du høstgjedda på grunt vann

Gjedde på fluestang kan by på en eksplosiv og actionfylt kamp.

I oktober begynner gjedda å jakte på stimer av småfisk. Det er også tiden for deg som vil prøve storgjeddefiske på grunt vann med flue.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

På sommeren velger ofte byttefisk og gjedde å oppholde seg på dypere vann, rundt det vi kaller termoklinen/sprangsjiktet, som er skillet mellom det varme overflatevannet og det kalde bunnvannet.

Utover høsten vil dette sprangsjiktet gradvis forsvinne når det varme overflatevannet kjøles ned, og vannmassene begynner å sirkulere. Da kommer det mengder med næring opp på grunt vann, og fisken oppholder seg der i lengre perioder enn ellers på året.

Både brasme, mort, sik og andre stimfisk samles i store mengder på disse plassene. Da er en glupsk gjedde sjelden langt unna. Finn store grunnområder eller grunntopper med 1–4 meters dybde, gjerne med døende vegetasjon eller annen struktur som fungerer som skjul for fisken.

En brun og gullfarget flue gjorde susen. Se opp for gjeddas hvasse tenner. Husk også at store gjedder er viktige individer i økosystemet, og ikke egner seg til mat grunnet høyt innhold av miljøgifter.

Go heavy or go home

Med synkende vanntemperaturer og økt jaktlyst, blir gjedda både sterk og glupsk! I vann med brasme og andre store byttefisk, finnes det nesten ikke grenser for hvor store fluer du kan presentere for en storgjedde.

Guide: Prøv deg på høstgjedda

Sterk fisk setter flueutstyret på prøve. Ikke velg for lett stang. Selv en fluestang i #8 er i letteste laget, det optimale er ofte #9 og #10, dersom ei virkelig stor gjedde bestemmer seg for å rase av gårde.
Velg ei flueline som er tiltenkt gjeddefiske eller store fluer. Det gjør fisket mer effektivt.

En relativt kort klump på rundt 10 meter med en aggressiv fronttapering er et godt valg. Skal du kun velge deg én line, gå for en intermediate eller saktesynkende flueline. Da kan du effektivt fiske av ulike vannlag, basert på hvor lang tid du lar flua synke.

Gjeddas sylskarpe tenner krever robust fortom. 1,5 meter med 0.90–1.20 mm monofilament er rimelig og gjør nytten, men du får også kjøpt ferdig- lagde fortommer med wire i enden, beregnet for skarpe gjeddetenner. Sjekk alltid fortommen etter en fight, og bytt fortom om den har fått rift.

Fluene man bruker til gjeddefiske er sjelden kompliserte. Et lite utvalg av fluer i lengder fra 15–25 cm med naturlige farger dekker de aller fleste situasjoner man møter på.

Saktefiskende flue

Redusert kastelengde og begrenset fiskedyp er gjerne det som betones når man snakker om fluefiske kontra mer tradisjonelt spinnfiske. Du kaster lenger og dekker større områder ved spinnfiske, men vet du hvor gjedda befinner seg, stiller saken seg annerledes.

Les også: Hvor og hvordan tar du drømme­gjedda?

Dersom gjedda ikke er i «humør», kan nemlig en saktefisket flue være rett medisin! Dens nærmest svevende presentasjon i vannet, kombinert med store og myke bevegelser, kan lure selv den treigeste gjedda til hogg.

Prøv ulike inntrekk – korte trekk og korte pauser – eller lange trekk med lange pauser. Knekker du dagens kode, vil du få mer fisk.

Tre naturtro fluer i størrelsene 15cm, 20cm og 25cm dekker de aller fleste fiskesituasjoner. Kombinasjonen gull/brun eller sølv/mørk er bankers!

Powered by Labrador CMS