NJFF og Bondelaget
Vil ha mer og bedre gåsejakt
Bestanden av grågås og kortnebbgås er fortsatt i vekst, og fører til økte beiteskader. Bondelaget håper flere jegere oppdager gjessenes verdi som matvilt.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
– Vi ønsker oss flere gåsejegere! Gjess er kjøttfulle fugler og kan beskattes langt høyere enn hva tilfellet er i dag. Da trenger vi dyktige jegere. Effektiv gåsejakt forutsetter spesialisering, sier Ove Martin Gundersen, prosjektleder for Norges Bondelags arbeid med gås
Prosjektet er finansiert av Miljødirektoratet. Arbeidet skal styrke den lokale forvaltninga av gås, redusere konfliktene knyttet til beiteskader i landbruket og bidra til økt verdiskaping.
Instruktørkurs
Siste tiltak i Bondelagets arbeid med gås har vært å lage et instruktørkurs som skal inngå i NJFFs kursprogram, for at lokalforeninger skal kunne arrangere gode gåsejaktkurs i hele landet.
– Kurset inneholder et program for skytetrening fra såkalte blinds, jaktmetoder, behandling av kjøttet, oppdatert kunnskap om gåsa og hvordan den kan jaktes effektivt, sier Gundersen.
Les også: Bedre gåsejakt med gode hjelpere
Et tett samarbeid med grunneier er nøkkelen til effektiv gåsejakt, da jakta i all hovedsak foregår på innmark, og ofte nær bebyggelse.
Innmarksjakt
Et tett samarbeid med grunneier er nøkkelen til effektiv gåsejakt, da jakta i all hovedsak foregår på innmark, og ofte nær bebyggelse.
– En utfordring med økt jakttrykk, er at gåsa trekker tidligere sørover, dersom den ikke får ro. Da mister man muligheten til å jakte, selv om sesongen er lang. God organisering (som man har fått på plass i Innherad i Trøndelag, red.anm.) er viktig for å kunne felle flere gjess, påpeker Gundersen.
Guide: Slik jakter du effektivt på gåsa!
Studier fra Trøndelag har vist at om jakten organiseres slik at gjessene hele tiden har tilgjengelige jorder der det ikke jaktes, gir det flere jaktmuligheter, som i sin tur øker uttaket.