Annonse
Renate Sørensen håper flere jegere får øynene opp for spenningen og fascinasjonen ved jakt med skjellende hund.

Spets – noe for deg?

Har du vurdert å jakte med treskjeller?

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Til forskjell fra den stående fuglehunden, som jakter med nesa, benytter spetsen også synet og hørselen når fugl skal lokaliseres. 

Jaktformen er krevende for hunden, som på egen hånd må finne, reise og gjenfinne fugl som har slått inn i et tre forut, og deretter stålose til jegeren kommer på skuddhold.

Både Renate Sørensen og Tom Rune Lund ønsker at flere småviltjegere får øynene opp for fascinasjonen ved jakt med treskjeller. Ikke minst ungdom, både for å føre en gammel nordisk jakttradisjon videre, og for at rasene får større avlsmateriell.

– Det er bare å ta kontakt! Jaktformen forutsetter tålmo- dighet. Du feller ikke alltid fugl, men jakta med spets er svært actionfylt og spennende, reklamerer Renate. 

Og med ei bikkje som Boss, kommer man i nok situasjoner til at det blir en del skogsfugl på sekken i løpet av høsten.

Norrbottenspets

Norrbottenspets (også kjent som nordisk spets) er en liten spisshundrase som stammer fra det nordlige Sverige, i grensestrøkene mot Finland. 

Rasen er en nær slektning av finsk spets og kan av utseende minne om norsk lundehund.

Rasebeskrivelse: Hodet er tørt, kraftig og kileformet. Ørene middels store, spisse og stramt stående. Kort og kraftig hals. Velutviklet dyp brystkasse, muskuløse bein og små kompakte labber.

Pelsen er kort, tett og hard. Alle farger og fargekombinasjoner er tillatt, mest ønskelig er hvit grunnfarge med gulbrune eller rødbrune til brune tegninger. Hann ca. 43–47 cm i skul- derhøyde, vekt 12–13 kg. Tispene ca. 40–44 cm i skulderhøyde, vekt 9–11 kg.

Lynne: Livlig, aktiv og svært modig. Skjeller gjerne når det kommer fremmede. Krever en god del mosjon for å trives maksimalt.

Bruksområde: Tradisjonelt vært brukt til jakt på tiur og orrfugl, men rasen benyttes også under jakt på ekorn og mår. Stor arbeidskapasitet og utholdenhet. Under praktisk jakt «løfter» hunden fugl fra bakken/trær, forfølger og finner treet hvor fuglen har slått inn, og begynner å lose.

Utbredelse: Rasen er ikke særlig tallrik i Norge. I 1948 ble rasen ansett for å være utdødd, men på slut- ten av 1950-tallet begynte jegermester Stig Onnefelt det møysommelige arbeidet med å gjenskape rasen. Først i 1971 blei rasen godkjent på nytt i Sverige.

I Norge ble det dannet en spesialklubb for rasen i 1985. Raseklubben omhandler både finsk spets og norrbottenspets (Norsk Spesialklubb for Finsk Spets og Norr- bottenspets).

Nærmere info om rasen finner du på klubbens hjemmeside, www.nsfn.no

Kilder: Wikipedia og klubbens hjemmesider.

Powered by Labrador CMS