Annonse

Nok en villsvin­rekord i Trøndelag

For andre gang i høst er det felt et villsvin i Trøndelag. Og for andre gang er det satt «rekord» for hvor langt nord i landet arten er observert og skutt.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel.

I slutten av oktober ble det meldt om flere villsvinobservasjoner sør for Trondheim, og 30 oktober ble en råne på 65 kilo skutt i Tydal. Dette var den til da nordligste observasjonen og fellingen av villsvin i Norge.

Svin for hjort
Rekorden fikk imidlertid ikke stå særlig lenge. Lørdag 9. november ble den flyttet ytterligere noen mil nærmere trønderhovedstaden, da et villsvin ble felt i Klæbu.

Jegeren, Bjørn Grenstad, jaktet elg og hjort sammen med jaktlaget sitt, da en råne med slaktevekt på 60 kilo dukket opp. Det var Trønderbladet som først omtalte saken.

– Han som gikk med hund meldte om ferske hjortespor like ved. Han hadde tatt ut dyr, som var på veg mot min post. Jeg må innrømme at jeg måtte se to ganger før jeg skjøt. Den datt med en gang. Jeg meldt over radioen at jeg hadde skutt villsvin. Da ble det stilt en god stund, forteller jegeren til avisa.

Overrasket
Seniorrådgiver Erik Lund i Miljødirektoratet legger ikke skjul på at han er litt overrasket over villsvinets inntreden i de trønderske skoger denne høsten.

Da Jakt & Fiske intervjuet ham etter fellingen av villsvinet i Tydal, sa han at dyret måtte ha vandret over lange distanser, enten fra områder på høyde med Trysil eller fra traktene rundt Östersund i Sverige.

– Da snakker vi om minst 15 mil i luftlinje.

– Mistenker dere ulovlig utsetting?

– Det blir bare spekulasjoner. Vi har ingen holdepunkter for å kunne påstå det.

Uønsket
Villsvinet er av myndighetene definert som en fremmed og uønsket art i Norge. Landbruks- og matdepartementet frykter skadeomfanget for jordbruket, i tillegg til at villsvinet kan være bærer av den fryktede virussykdommen afrikansk svinepest. Sykdommen er svært smittsom, har høy dødelighet og kan ramme både ville og tamme svin.

De siste årene har sykdommen spredd seg til Baltikum.

Powered by Labrador CMS