Skrantesjuke

I rute på Nordfjella

Innen 1. mai skal hele villreinstammen på 2200 dyr i Nordfjella sone 1 være tatt ut. - Alt går foreløpig etter planen, sier seksjonsleder Kjartan Knutsen ved Statens naturoppsyn (SNO).

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel. Det er ikke sikkert at informasjonen som står i artikkelen stemmer lenger.

– Store deler av villreinområdet ligger over 1200 moh. og er svært værhardt, men uttaket går bedre enn forventet. Vi er effektive når været spiller på lag, forteller Knutsen til Jakt & Fiske i slutten av januar.

Det er tre fellingslag i sving i Nordfjella. Hvert lag består av ti personer, halvparten fast ansatte SNO- personell, resten engasjerte folk.

Fellingslagene bruker snøscooter og helikopter til frakt av folk, lokalisering av dyr og felte dyr. Innpåstilling av dyr skjer til fots.

Det statlige uttaket startet i november. Siden da er det tatt ut 774 villrein. Sju av dyrene har testet positivt på skrantesjuke (CWD). Under den ordinære villreinjakta ble det i tillegg påvist fire tilfeller.

Effektivt

– Antall syke dyr er som forventet, sier Knutsen.

Målet er å ta ut hele villreinstammen på 2200 dyr innen 1. mai. Det skal nå være igjen ca. 700 villrein i området som strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Så snart det blir gode forhold, skal restbestanden telles fra fly.

– Hva er den største utfordringen?

– Været. Akkurat nå ligger fellingslaget værfast på fjerde døgnet.

Knutsen forteller at det i januar ble felt en flokk på 22 bukker fra helikopter.

– Bukkeflokken var farlig nær sørgrensa av sone 1. Vi har løyve til å bruke helikopter til uttak av rein. Dette vil være en utbredt metode på små flokker og enkeltdyr, når det kan skje effektivt og hurtig av hensyn til dyra, sier han.