Annonse

Statskog legger ut 2000 nye jaktdager på eiendommen til Meraker Brug

Eiendommen til Meraker Brug er så stor at den dekker omtrent 94 % av Meråker kommune. Nå kan det hende at eiendommen, som blant annet byr på småviltjakt, storviltjakt og fiske, blir solgt. Men hvorvidt det er Statskog som får lov å kjøpe den, er høyst ukl

Nå kan alle landets småviltjegere boltre seg med 2000 nye jaktdager på den gamle eiendommen til Meraker Brug. Og mer skal det bli.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

10. mars hvert år legger Statskog ut sitt tilbud til småviltjegere over hele landet. I år gjøres 2000 nye jaktdager tilgjengelig etter at Statskog i fjor kjøpte AS Meraker Brug.

Statskogs tilbud til norske småviltjegere utgjør normalt 60 000 jaktdager i Norge. De mest attraktive jaktformene er rype- og skogsfugljakt, men det jaktes også på hare, bever og smårovvilt.

I et normalår slipper 15 000 småviltjegere til hos Statskog.

2025 vil gi 3000 nye jaktdager

- Totalt for områdene i Meråker, Stjørdal og Malvik åpner vi nå for 2000 jaktdager på småvilt. Dette er flotte jaktområder som vil være attraktive for mange. Vi avvikler tilrettelagt jakt så snart gjeldende avtaler løper ut, sier Jonas Hagen, jaktkonsulent i Statskog.

Fra og med 2025 er alle de private avtalene løpt ytterligere 1 000 jaktdager blir tilgjengelige for allmenheten, forutsatt at bestandstellingene tilsier det.

Her finner du jaktområdene du kan søke på fra 10. mars 2023.

Meraker Brug

Statskog kjøpte i desember 2022 Meraker Brug for 2,65 milliarder kroner.

AS Meraker Brug var en av de største private skog- og utmarkseiendommene i Norge. Aktieselskabet Meraker Brug var et norsk eiendoms- og kapitalforvaltningsselskap. Det var hovedsakelig eid av Stiftelsen Thomas Fearnley, Heddy og Nils Astrup og av selskapet Astrup Fearnley A/S,

Eiendommene har et samlet areal på om lag 1,2 millioner mål, hvorav mer enn 200 tusen mål er produktiv skog. Eiendommene ligger i Meråker, Stjørdal, Malvik og Steinkjer kommuner.

Mer storviltjakt i år

Statskog jobber kontinuerlig med å tilgjengeliggjøre jakt og fiske på det som var AS Meraker Brug sine eiendommer.

Statskogs Norgeskort for innlandsfiske gjelder allerede for innlandsfiske. Noe laksefiske blir tilgjengelig i inneværende sesong, men mulighetene blir betydelig større fra neste år.

- 1. april legger vi også ut storviltjakt. I år vil det åpnes 12-15 jaktfelt med jakttilbud på rådyr, hjort og elg. Det vil gi større tilgjengelighet til jakt og fiske både for lokale og for tilreisende, sier Eva Kristin Grøndal, utmarkskonsulent i Statskog til Jakt & Fiske.

Mer lokal jakt

Selv om lokale NJFF-medlemmer ikke får direkte fordeler av at Statskog-oppkjøpet, har tilgangen til jakt økt betraktelig med de nye jaktområdene. Ikke alle er fornøyd med antall jaktkort som er blitt lagt ut.

– Vi er veldig positive til at salget ble gjennomført og at vi allerede får bedret det lokale tilbudet betraktelig. Vi har ikke hatt noe møte i foreninga etter at jaktkortene ble lagt ut for salg, men jeg har sett både positive og kritiske bemerkninger på sosiale medier, sier Arve Rian, nestleder Malvik JFF.

Forsiktig i starten

Statskog har i samarbeid med Norsk institutt for naturforskning (NINA) taksert, analysert og klassifisert de nyinnkjøpte eiendommene etter naturtyper og leveområder. Dette forsterker muligheten til bærekraftig forvaltning.

– Vi er imidlertid ekstra forsiktige i oppstarten. Vi vil gjøre flere tellinger av bestandene til høsten, og vi må få mer innsikt i jaktuttaket som følger av lokalbefolkningens særskilte jaktavtale. Midtveis i jakta vil vi se på jakttrykket og gjøre en evaluering. Dersom tallene gir mulighet for det, vil vi kunne åpne for mer jakt ut over høsten og vinteren, sier jaktkonsulent Jonas Hagen i Statskog.

Powered by Labrador CMS