Fiskehelse
Fortsatt store problemer med lakselus og virussykdommer
Det er fremdeles store problemer med lakselus og virussykdommer i norsk fiskeoppdrett. Mer lus er dårlige nyheter for sjøørreten og sjørøya i fjordene.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Dødeligheten i norsk fiskeoppdrett var fortsatt høy i 2019, men med en viss bedring i noen kystområder som tidligere hadde svært høy dødelighet, skriver Veterinærinstituttet i sin årlige Fiskehelserapport.
I 2019 var det totale tapet av oppdrettslaks (inkludert tap som følge av den giftige algeoppblomstringen i Nordland og Troms i mai, rømninger, mm.) på 59,3 millioner fisk.
Mens det er god kontroll med bakterielle sykdommer med et svært lavt forbruk av antibiotika, er det fremdeles store utfordringer med virussykdommer og lakselus.
Samlet sett var lusenivået i 2019 noe høyere enn året før.
Mer lakselus
Fiskehelserapporten konkluderer med at helsesituasjonen i norsk fiskeoppdrett er alvorlig, men stabil.
Prosjektleder villaks i NJFF, Alv Arne Lyse, mener rapporten inneholder både gode og dårlige nyheter i forhold til lakselus. De gode nyhetene er at det var relativt lite lus i oppdrettsanleggene i smoltutvandringsperioden til villaksen.
– De dårlige nyhetene er at det var mer lakselus andre deler av året, og en økning i total mengde lakselus i 2019 sammenlignet med 2018, sier han.
Dette er svært dårlige nyheter for sjøørreten og sjørøya, som holder seg i fjordene større deler av året enn villaksen.
Må lukkes
Lyse påpeker at den høye dødeligheten i oppdrettsindustrien i vesentlig grad skyldes de stadig tøffere metodene som tas i bruk for å fjerne lusa fra oppdrettsfisken. Metoder som f.eks. spyling eller behandling med varmt vann.
– Et annet fiskevelferdsproblem er rensefisken som brukes, og som dør i et antall på flere titalls millioner årlig.
– Hva er løsningen?
– Å lukke anleggene vil gi redusert lusesmitte til villfisken, redusert fare for rømninger, og også gi klart bedre fiskehelse for oppdrettsfisken, påpeker Alv Arne Lyse.