Annonse

Tweed

Laksefluas vugge

Langs Tweed finner du mange av de største navnene innen fluebinderkunsten. Her ble det på 1800-tallet komponerte laksefluer som skulle bli verdensberømte.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det største navnet av alle er utvilsomt James Wright (1829 -1902) som bodde ved Sprouston ved river Tweed, ikke langt fra «laksefiskerbyen» Kelso. Wright er opphavsmann til klassikere som Silver Grey, Thunder and Lightning, Black Doctor, Silver Doctor, Blue Doctor og Durham Ranger, fluer som gikk sin seiersgang i Storbritannia og en rekke andre land, og fortsatt har en sterk klang i den atlantiske lakseverdenen.

Også klassikere som Sir Richard, Popham og Garry kommer fra bindestikka til James Wright. Det samme gjelder den legendariske ørretflua Greenvells Glory. Dette miljøet fostret også ghillien John Scott, født i 1827 i Branxholm ved Tweedside, skaperen av Jock Scott, verdens desidert mest sagnomsuste lakseflue.

Eventyrlige fangster

Den lille byen Kelso var et sentrum for 1800-tallets laksefiskere i Tweed, og byen har fortsatt en sterk posisjon som laksefiskedestinasjon. Her finner du en rekke berømte beats (vald) hvor The Junction Pool, der sideelva River Teviot møter Tweed, opp gjennom tidene har levert fantastiske fangster.

På perfekt vannføring i oktober og november, kan fisket fortsatt være eventyrlig. Inn på 2000-tallet har Tweed hatt ukefangster på over 1000 laks og et årsresultat på 12 000–18 000 lakser, hvor av mesteparten tas under høstfisket.

Roxburghe

I Kelso finner du Ednam House Hotel, med aner tilbake til 1700-tallet, et av de mest genuine og klassiske laksehotellene i Skottland. Midt imot, på Bridge Street, ligger Tweedside Tackle, en godtebutikk for enhver laksefiskeentusiast.

I enden av Roxburgh Street ligger imponerende Floors Castle, bygd i årene 1715-1740, det største slottet i Skottland som fortsatt er bebodd. Eier er Sir Guy David Innes Ker, tiende Duke of Roxburghe.

Hertugen kan nyte fisket på egne perler som Upper og Lower Floors, men mannen har også et sterkt forhold til Altaelva, hvor familien, med noen få opphold, har vært faste gjester siden 1862. Et av slottets rom er viet fisket i Altaelva. Slottet er åpent for besøkende.

Les også: Høstlaks i Tweed

Les også: Tjuvstart laksesesongen i det hemmelige Skottland

Fakta om River Tweed

156 kilometer lang

Sesong: 1. februar til 30. november.

Fiske Upper Dryburgh, Ashiestiel og en rekke andre vald: www.fishpal.com

Informasjon om noen av de samme strekningene: www.tweedbeats.com

Fiske på Floors Castle: www.floorscastle.com/estate/sporting-activities

Dryburgh Abbey Hotel: www.dryburgh.co.uk

Powered by Labrador CMS