Annonse

Vårfluedansen

Når vårfluedansen er i full gang, kan det bli trangt om plassen.

Når elvene får sommervannstand og vanntemperaturen stabiliserer seg, skjer det. Vårfluene kan klekke i enorme mengder. Da må både ørret og fiskere kjenne sin besøkelsestid.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel.

Det starter på bunnen. Vårfluelarvene lever på elvegrus, steiner og i bunnvegetasjonen. I rennende og stillestående vann. Det er mange arter av vårfluene, og det er usedvanlig vanskelig å artsbestemme dem uten mikroskop.

Det er heldigvis ikke viktig, for når klekkingene kommer i gang, går fisken som regel av skaftet. Den fråtser vilt. Som oftest blir vårfluene ørretmat mens de fortsatt er i larve- eller puppestadiet. Andre ganger er det de voksne eggleggende insektene som står på menyen, der de piler bortover vannflata som små motorbåter.

Fluene lager mye leven der de piler rundt.

Fakta om vårfluer:

Vitenskapelig navn: Trichoptera

Antall arter: ca. 195 arter i Norge. Ca. 11.000 i verden.

Larvene lever i ferskvann, noen i stillestående vann, noen i små dammer og andre i rennende vann. Når puppestadiet nærmer seg festes huset til en trerot eller en stein. Puppestadiet finner sted inne i den siste larvehuden. Når tiden for klekking er kommet gnager puppen eller larven seg ut med kjevene, og svømmer til overflaten. Her brister larvehuden og det voksne insektet kan krype ut – klar til dans.

Ørreten har gode dager når vårfluedansen pågår.
Som fluefisker gjelder det å være forberedt. En CDC-caddis som dette lager mye liv og røre og er et godt valg på stille vann, eller blank elv.
Powered by Labrador CMS