Test av Daiwa Tanacom 500 S
God tross menytrøbbel
Store japanske el-sneller har lenge vært i en egen klasse. Vi har testet Daiwas mindre og lettere utgave i to år.
Denne artikkelen er over ett år gammel.
Daiwas Tanacom 7500 og Shimanos Dendou Maru 4000 har for lengst satt standarden for elektriske havfiskesneller – beregnet for håndholdt stangbruk i Norge, vel og merke.
De tåler alt, har brutal løftekraft og varer i årevis. Men med deres volum og tyngde, og delvis uforståelige japanske menyer, får du ikke utnyttet snellene fullt ut. Derfor er det spennende at Daiwa har satset på en mindre og lettere variant.
Hybrid?
Modellen Tanacom 500 S er ment å gjøre el-sneller mer anvendelige, da den fungerer fint som rein mekanisk snelle, og heller ikke er spesielt større enn en vanlig variant.
Snellas tilnærmet uslitelige snørefører, pinlig nøyaktige telleverk og klassiske utveksling kombinert med en brutalt sterk og kompakt el-motor, gjør Tanacom 500 S til en svært spennende «liten» sak.
Litt kryptisk
Følger du manualen for å spole på snella, er det ganske enkelt å fylle den opp og få et meterantall du kan forholde deg til. Å trykke seg gjennom menyene på snella i felt, eller uten manual, er derimot mer tungvint.
Årsaken er todelt. For det første er selve menyen på japansk, selv om knappene (heldigvis) er merket med engelsk. For det andre er selve menysystemet basert på gjentakende trykking, holding av flere knapper samtidig og et generelt «håp at dette går bra».
Her burde Daiwa sett til smartklokkene. Displayet er heller ikke veldig moderne i 2022.
Burde hatt tre
Mitt dyphavsfiske er oftest mellom 150-350 meter. Til denne bruken har Tanacom 500 S (E) blitt min nye favoritt. Men ideelt sett burde jeg hatt tre sneller; én til det grunnere fisket, én til fisket over 300 meter, og en til alle som maser om å låne Tanacomen.
Med to passende stenger ville alt mitt havfiske fra 100 til 500 meter være dekket!